-6.5 C
Alajärvi
lauantai 02.12.2023
MAINOS
MAINOS

Sukupolvet kohtaavat Soinin kirjastossa

Soinin kirjastossa on avattu Lauri Räisäsen taidenäyttely ”Sukupolvet kohtaavat.” Näyttely on avoinna 28. joulukuuta saakka. Näyttelytiloissa on yli kolmekymmentä upeaa työtä esillä isältä ja pojalta.

Opettaja ja taidemaalari Lauri Räisänen oli opettajan työnsä ohessa tuottoisa taidemaalari ja kirjailija.

MAINOS

– Lukioajoilta 1920-luvun lopulta vuoteen 1950 hän maalasi paljon. Jos hän ei maalannut, hän kirjoitti. Sodat käynyt isäni maalasi etenkin sota-aikojen jälkeen kymmeniä tauluja vuosittain. Suurin osa tauluista on ollut varastoituna ja on täällä esillä ensimmäistä kertaa, kertoo Laurin poika Hannu Räisänen.

Lauri Räisänen taidenäyttely oli esillä edellisen kerran reilu vuosi sitten. Tällä kertaa esillä olevat teokset ovat kävijöiden ihailtavina ensimmäistä kertaa Soinin kunnan 150-vuotisjuhlavuonna.

– Ensimmäinen työ näyttelyssä on vuodelta 1929. Se on lukioajoilta. Mukana on öljyväritöitä ja akvarellejakin. Lukioaikojen tussitöitäkin on mukana näyttelyssä. Ennen sotia isäni teokset olivat värikkäämpiä kuin sodan jälkeen.

– Sota varmasti jätti jälkensä mielenlaatuun, sillä teokset sodan jälkeen ovat tummansävyisiä. Kirjastossa oleviin kirjoihin on kuvattu yli 400 teosta, kertoo Hannu Räisänen.

Lauri Räisänen katosi maalausmatkallaan Pohjois-Suomessa vuonna 1950 vain 39-vuotiaana. Tuotteliaan taiteilijan teokset ovat esillä näyttelytiloissa. Samassa näyttelyssä on esillä ensimmäistä kertaa hänen poikansa Hannun kahdeksan taulua.

– Olen ryhtynyt harrastamaan maalaamista eläkeiässä vuonna 2001. Tämä on mukavaa ajankulua, kertoo Lapualla asuva, mutta myös Soinissa vapaa-aikoina viihtyvä Hannu Räisänen.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät