Kujakon Oy on Vuoden yrittäjä Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Vuoden yrittäjänä on tänä iltana palkittu Kujakon Oy. Yritys on perustettu vuonna 1999, eli ensi vuonna se viettää 20 -vuotisjuhlaa.

Kujakon Oy on perheyritys, jonka toimitusjohtajana on Jouni Kujala. Yrittäjävuosia hänellä on takanaan jo 30.

MAINOS

Vaikka Jouni ei saanut mallia yritystoimintaan kotoaan, niin kipinä yrittäjyyteen syttyi siitä huolimatta jo nuorena.

– Yrittäjähenki syttyi ensimmäisessä kesätyöpaikassani, Jouni muistelee. Kesätyössä hän oli paikallisessa metallialan yrityksessä. Homma tuntui niin toimivalta, että nuori mies totesi haluavansa itsekin jonain päivänä yrittäjäksi.

Tuo tunne ei kadonnut, vaan jo vuonna 1988 Jouni perusti yrityksen yhdessä neljän kumppanin kanssa. Kipinä täysin omasta yrityksestä muhi kuitenkin mielessä koko ajan, ja niin sai alkunsa Kujakon Oy.

Kujakon suunnittelee ja valmistaa mekaanisen puunjalostusteollisuuden laitteita ja kuljetinjärjestelmiä sahatavaran jatkojalostajille. Asiakkaina ovat mm. hirsitalotehtaat, höyläämöt, talotehtaat ja muut sahatavaran jatkojalostajat.

Suunniteltavia ja valmistettavia linjakokonaisuuksia ovat mm. höylä-, vannesaha- ja sormijatkolinjat, hirrentyöstölinjat, pintakäsittely- ja CLT -levylinjat, liimapalkkipuristimet, päätyponttauslinjat, alipainenostimet ja muut sahatavaran siirto- ja käsittelylaitteet.

Kokonaistoimituksiin kuuluu suunnittelu, valmistus, asennus, käyttöönotto, koulutus ja huoltopalvelut.

Yritys valmisti laitteet alkuvuosina sopimusvalmistajan tiloissa Vimpelissä, mutta 2004 rakennettiin omat tilat Alajärven teollisuusalueelle.

Vuonna 2008 tuotantotiloja laajennettiin ja samalla rakennettiin varasto sekä oma pintakäsittelylaitos. Nyt yrityksen käytössä on noin 2000 neliön tilat.

Henkilökunnan määrä vaihtelee projektien mukaan. Enimmillään työssä on yli kymmenen henkilöä, tällä hetkellä tuotannossa työskentelee kuusi henkilöä.

Toiminta on projektiluonteista, sillä asiakkaalle räätälöidään linjat tarpeen ja käytössä olevan tilan mukaan. – Kahta samanlaista linjaa ei ole vielä toimitettu, suunnittelusta vastaava Jouni Kujala kertoo.

Yritys on rakentanut laajan yhteistyöverkoston haluamatta tuoda kaikkia toimintoja itselle. Esimerkiksi koneistus on teetetty kokoajan pitkäaikaisella yhteistyökumppanilla HT-Metalli Oy:llä.

Oman talon työntekijöiltä vaaditaan laajaa osaamista, sillä projektit tehdään saman porukan kesken alusta loppuun saakka, sillä samat miehet jotka linjaston rakentavat, käyvät sen myös asentamassa ja näkevät näin oman työnsä jäljen konkreettisesti käytössä.

Kujakon Oy:llä on pitkäaikaisia asiakassuhteita, kuten Luoman Puutuote Oy että Finnlamelli Oy. – Näille yrityksille on rakennettu kymmeniä tuotantolinjoja vuosien varrella, mistä suuri kiitos heille.

– Projektit ovat yleensä pitkäkestoisia, sillä yhden kohteen valmistaminen kestää keskimäärin 5-8 kuukautta. Suurin yksittäinen kauppa tehtiin muutama vuosi sitten Saksaan. Tuo toimitus vastasi vuoden liikevaihtoamme ja laitteita kohti Saksaa lähti 20 rekkakuljetusta, Kujala muistelee.

Ulkomaankauppaa yritys tekee kuitenkin vain satunnaisesti, päämarkkina-alue on kotimaassa.

Yrityksen menestymiseen on vaikuttanut tinkimätön työmoraali, ammattitaitoiset työntekijät, sovituista aikatauluista kiinni pitäminen ja onnistuneet projektit. Se mitä luvataan, se myös pidetään.

Luottamuksen saavuttaminen on tärkeää, se mahdollistaa pitkät asiakassuhteet. Tälläkin hetkellä Kujakonilla on työn alla suurimpina projekteina sormijatkolinja Finnlamelli Oy:lle ja hirsihöyläämö -investointi Honkarakenne Oyj:lle.

Jouni Kujalalla kiinnostus yrittäjyyteen ei ole laimennut vuosikymmenten aikana ja onpa hän ollut Kujakonin kautta mukana perustamassa ja omistajana mm. CLT Finland Oy:ta, joka paremmin tunnetaan brändinimellä HOISKO.

Valinta Vuoden yrittäjäksi onkin Jouni Kujalalle mieluinen asia, tunnustuksen saaminen pitkästä yrittäjäurasta ja palkitsee niistä päivistä, joita yrittäjä etenkin toiminnan alkuvuosina uurasti kelloon katsomatta. – Tämä työ on ollut aina enemmän kuin työtä, Jouni Kujala toteaa sanoen, että huomionosoitus lämmittää mieltä.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliNiemelän visioille ja työlle tunnustus
Seuraava artikkeliLehtimäen opistolle avautuu Joulupuoti!