Soinin Nuorisoseura juhli 120-vuotista taivaltaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Soinin Nuorisoseura ry juhli sunnuntaina 120-vuotista taivaltaan. Samalla Soinin soittokunta juhli 115 vuottaan.

Seuran historiikin pitänyt nykyinen seuran varapuheenjohtaja Tuula Hankaniemi kertoi seuran historiasta.

MAINOS

– Vuonna 1898 Soinin Nuorisoseura syntyi talollisenpoika Matti Heikinmäen johdolla. Hänestä tuli seuran puheenjohtaja ja kirjurina toimi kirkonisäntä Juho Ollikainen.

Justus ja Jarkko Järvenpää sekä Heidi Huvila esittivät Juha Tapion ja Järvenpään sovittamia kappaleita.

– Soinin torvisoittokunnan historia alkaa vuodesta 1903, jolloin opettaja Juho Vähä-Erkkilä, Matti Heikinmäki ja J. A. Leppänen lähtivät ostamaan Inhan tehtaan soittokunnan käytetyt torvet.

Patruuna Kerkneri puhui huonosti suomea, mutta myi soittimet soinilaisille kertoi itse maksaneen niistä aikanaan ”tohatta sata markka ja nootte päälle.”

Ensimmäinen merkintä näytelmistä löytyy vuodelta 1912 vuosikertomuksesta. Kiirastuli -näytelmä oli soinilaisten voimannäyte kesinä 1999 ja 2000. Ensimmäiset Kruunuhäät tanssittiin jo vuonna 1948. Ne järjestettiin silloin kaksipäiväisinä, mikä oli tavallista siihen aikaan.

Nykyään Nuorisoseuran toiminta sijoittuu pitkälti Yhteistalolle, mitä omistetaan yhdessä Soinin Sisun kanssa. Talon kunnostukset Eu-hankerahoilla ovat pitäneet talon hyvässä kunnossa ja talkooväkeä on vielä riittänyt.

Soinin Nuorisoseuran puheenjohtajana toimii Heidi Huvila, varapuheenjohtajana Tuula Hankaniemi ja sihteerinä Satu Latvala.

Nuorisoseurat tärkeimpiä sivistyksen edistäjiä

Juhlapuheen pitänyt Etelä-Pohjanmaan Nuorisoseuran puheenjohtaja Tuomas Koivuniemi toi esille Nuorisoseuran tärkeyden vuosikymmenten saatossa.

– Nuorisoseurat ovat olleet yksi tärkeimpiä kansansivistyksen ja toimeliaisuuden edistäjiä maan historiassa. Nuorisoseurojen siipien suojassa on 137 vuoden ja täällä Soinissa 120 vuoden ajan harrastettu kaikkea sitä, mitä nuorisoseurojen jäsenet ovat itse halunneet.

– Seurojen toiminnassa on näytelty, tanssittu, urheiltu, musisoitu ja puhuttu sekä rakennettu yhteisiä tavoitteita ja tiloja.

Seurat ovat olleet perustamassa kirjastoja, kansanopistoja ja pankkeja ja seurojen harrastusryhmistä on kasvanut tähän maahan useita urheiluseuroja, kuoroja ja soittokuntia, kertoi Koivuniemi.

– Meidän nuorisoseuralaisten tärkeä tehtävä on pitää yllä edelleen kansansivistyksen ihannetta. Jokaisella on oikeus toteuttaa itseään kykyjensä mukaan. Isänmaallista mieltä meidän on edistettävä niin, että oppisimme suvaitsemaan ja hyväksymään erilaisuuden.

– Nuorisoseurajärjestö ei olisi mitään ilman sukupolvien ketjua, vapaaehtoisia ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita antamaan oman panoksensa nuorisoseuran hyväksi omassa kylässään tai pitäjässään, kiitteli Koivuniemi.

Huomionosoituksia

Soinin Nuorisoseuran toimijoita huomioitiin pitkäaikaisesta työstä seuran hyväksi. Hopeiset ansiomerkit lehvillä saivat Tuula Hankaniemi ja Esa Herttuala.

Hankaniemi on tehnyt ansiokasta työtä näytelmien ohjaajana, tanssinopettajana ja monissa talkooprojekteissa Soinin Yhteistalon hyväksi. Herttuala on pitkän linjan Nuorisoseuralainen, joka on ollut mukana lukuisissa projekteissa yli 30 vuoden ajan.

Soittokunnan soittajat kukitettiin juhlan päätteeksi. Soittokunnan johtajana toimii nykyään Hannu Antila ja varajohtajana Anne Luodeslampi. Soittokunta tekee hyvää yhteistyötä Alavuden soittokunnan kanssa.

Juhlassa kuultiin soittokunnan monipuolista musiikkia. Soittokunnassa ikähaitari on varsin suuri. Taitavaa musisointia kuultiin myös Jarkko ja Justus Järvenpään sekä Heidi Huvilan esittämänä. Juhla päätettiin Nuorisoseuralaismarssiin.

Rami Puro

Soinin Soittokunta esiintyi Hannu Antilan johdolla.

 

MAINOS
Edellinen artikkeliLastenkirja Salaisuus sumussa kertoo mukaansatempaavan tarinan!
Seuraava artikkeliPikkuyrittäjät puuhaavat Hoiskon koululla