0.4 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Joululahjaksi heijastavat lapaset? Sujauta pakettiin myös oikea heijastin

Liikenneturva muistuttaa, että heijastavien tuotteiden kanssa kannattaa aina käyttää myös oikeaa, tyyppihyväksyttyä heijastinta.

Esimerkiksi heijastavasta langasta neulotut lapaset voivat kuitenkin tuoda käyttäjälleen lisänäkyvyyttä.

MAINOS

Kaupoista löytyy heijastavaa lankaa sekä useita muita heijastavia tuotteita, esimerkiksi reppuja ja käsineitä. Heijastavien tuotteiden takaisinheijastavuudessa voi olla suuriakin eroja, eivätkä ne korvaa oikeaa heijastinta.

Heijastimeksi voi kutsua ainoastaan EN 13356 -standardin mukaista tyyppihyväksyttyä henkilösuojainta.

– Heijastin ja heijastava tuote ovat kaksi täysin eri asiaa. Markkinoilla on monenlaisia ja hyviäkin heijastavia tuotteita, mutta niiden kanssa kannattaa aina käyttää myös oikeita heijastimia näkyvyyden varmistamiseksi.

– Esimerkiksi heijastava reppu voi olla hyvä lisä talven pimeydessä, selvittää Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sitä paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Heijastavilla tuotteilla tai paljon yleistyneillä led-valoilla voi täydentää loistavan kokonaisuuden.

– Myös erilaisten valojen kanssa kannattaa muistaa oikea heijastin – valoista kun voi loppua patteri kesken reissun. Valojen tuomasta lisänäkyvyydestä ei silti ole haittaa, sillä tässä tapauksessa överit on edelleen parempi kuin vajarit, tiivistää Loikkanen.

Varmista loistava lahja

Moni myös askartelee heijastavia koruja tai muita asusteita omaan käyttöön ja lahjaksi.

– Jos aikoo sujauttaa pukinkonttiin itse tehdyn heijastinriipukkeen tai vaikkapa heijastavasta langasta neulotut säärystimet, on paikallaan muistaa lahjan saajaa myös oikealla heijastimella. Näin voi varmistaa, että tärkeä ihminen loistaa pimeässä, Loikkanen vinkkaa.

Heijastavasta langasta kudottujen ja virkattujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä. Materiaalin laatu on useimmiten hyvä, mutta pelkästään se ei riitä. Määrääkin tarvitaan.

– Kun ompelulangan paksuinen heijastava lanka on ripoteltuna muutaman millin pätkissä neulepinnan joukkoon, ei muodostu yhtenäistä ja tasaista sekä riittävän laajaa heijastavaa pintaa, joka on edellytys tehokkaalle takaisinheijastavuudelle, kertoo Loikkanen.

Testaa heijastimesi teho

Sekä oikeiden heijastinten että heijastavien tuotteiden toimintaa ja tehoa voi tarkastella yksinkertaisella taskulampputestillä lähes missä vain.

– Voi myös kysyä autoilevalta kaverilta, miltä vaikkapa ne heijastavasta langasta neulotut lapaset näyttävät auton valoissa vähän kauempaa katsottuna, esimerkiksi korttelin etäisyydeltä.

– Näin saa hyvää osviittaa siitä, mitä autoilija näkee ja miten hyvin tai huonosti heijastavat tuotteet heijastavat, ehdottaa Loikkanen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät