-15.9 C
Alajärvi
torstai 30.11.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

LVI A. Akonniemi – 40 vuotta laadukasta palvelua

Soinilainen LVI A. Akonniemi on toiminut jo 40 vuoden ajan.

Huippukuulantyöntäjänä tunnettu Aulis Akonniemi kävi ammattikoulun Seinäjoella vuosina 1975-1977 ja jo armeija-aikoina hän ryhtyi tekemään putkihommia toiminimellä.

Yritys perustettiinkin ensin toiminimellä, mutta vuonna 1988 yritys siirtyi ky:ksi ja osakeyhtiöksi kesällä 1996. Osakkaana toimivat Auliksen lisäksi vaimo Marja-Terttu ja poika Elias. Nykyään myös Elias on mukana isänsä työmailla.

MAINOS

Akonniemi muistelee vuosikymmenten saatossa tulleita muutoksia esimerkiksi lämmityspuoleen.

– 1970-luvulla lämmityksen trendinä oli öljylämmitys. Pääosa lämmityksestä hoidettiin silloin öljyllä.

– Öljykriisin tullessa vuonna 1973, lämmitysmuoto muuttui pikku hiljaa puulämmityksen puolelle. Kymmenen vuotta myöhemmin 1990-luvulla hakelämmityksestä ja suorasta sähkölämmityksestä tuli suosituimmat energiamuodot.

– 2000-luvulta eteenpäin maalämpö on noussut koko ajan suositummaksi. Itse asensin ensimmäiset maalämpöpumput vuonna 2003. Siitä lähtien olen asentanut omakotitaloihin, mökeille ja teollisuushalleihin yhteensä noin 250 kappaletta maalämpöasennuksia.

– Kun öljylämmityskattila on uusimisen tarpeessa, usein lämmitysmuoto vaihdetaan maalämpöön. Näin saadaan varsin pienellä kustannuksella lämmitysmuoto helpoksi ja edulliseksi, kertoo Aulis.

Putkitöissä käytettävät materiaalit ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana.

– Kun olin ammattikoulun putkiasentajalinjalla, käytettiin rauta- ja kupariputkia. Nykyään käytetään muoviputkea ja komposiittia, vähän kupariakin. Lattialämmitykset tehdään nyt muoviputkella.

– Ilmastointipuolella ennen ilmanvaihto tehtiin painovoimaisena huippuimurin avulla. Nykymääräysten mukaan energiatehokkuutta on parannettu ja lämmöntalteenotto on tullut pakolliseksi rakentajille.

Tarvikemyyntiä Akonniemeltä Itä-Ähtärintieltä löytyy niistä merkeistä, mitä hän asentaa.

– Vuosikymmenten varrella olen ollut hyvässä kunnossa. Vain muutaman kerran olen ollut sairaana.

Ehkäpä nuo harrastukset, liikunta ja luonnosta nauttiminen eri vuodenaikoina, ovat auttanut terveenä pysymiseen. – Hiihtoa harrastelen Ähtärinjärven rantamilla ja järvi mahdollistaa myös uimisen ja kalastuksen, kertoo 9. sijan Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984 napannut Akonniemi.

Aulis oli nuori mies yrittäjäksi ryhtyessään, vain parikymppinen – niinpä Aulis juhlii myös syntymäpäivää samaan aikaan firman kanssa. Juhlia vietetään tulevana lauantaina Soinin kirkossa ja seurakuntatalolla.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät