-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Ensiapukoulutusta tarjolla Alajärvellä

Alajärven Ankkurien pesäpallojaosto järjestää tammikuussa Alajärvellä 16 tunnin EA1 -koulutuksen, johon on mahdollisuus osallistua jokaisella kiinnostuneella yli 12 -vuotiaalla.

Ensiapukoulutus on tarpeen paitsi eri työpaikoilla, myös harrastuksissa ja ehkäpä ennen muuta kotona, missä tapahtuu iso osa kaikista onnettomuuksista.

MAINOS

Kouluttajana kurssilla on päätoiminen ensiapukouluttaja Marja-Liisa Valli, joka kertoo että viikonloppuna 12.-13.1. Alvariinissa järjestettävälle kurssille voidaan ottaa mukaan maksimissaan 15 osallistujaa.

– Mitään ei tarvitse osata ennakkoon, Valli lupaa ja kertoo, että jos EA1 kurssi on ennestään käytynä viimeisen kolmen vuoden sisällä, voi sen uusia osallistumalla pelkästään lauantain koulutukseen. Kortin voi kerran uusia näin, sen jälkeen on jälleen osallistuttava koko koulutukseen.

Valli on tyytyväinen siitä, että tarjolle tulee koulutus johon kuka tahansa voi osallistua. Useat kurssit on nykyisin suunnattu jollekin työ- tai harrastusporukalle. – Ensiaputaidot olisivat tarpeen jokaiselle ja kaikki osaavat auttaa, jos uskaltavat harjoitella.

Kurssin sisällössä lauantai koostuu hätäensiavusta, joka valmentaa auttamaan onnettomuuteen joutunutta tai sairauskohtauksen saanutta.

– Lauantaina opitaan myös tunnistamaan avun tarve, Valli sanoo ja muistuttaa, että meillä kaikilla on lakiin perustuva velvollisuus pysähtyä ja selvittää, tarvitseeko toinen apua.

Sunnuntain aiheina ovat murtumat, nivelvammat, myrkytykset, haavojen hoito sekä muuta monessa tilanteessa tarpeellista tietoa ja taitoa.

– Suomessa tapahtuu miljoona tapaturmaa joka vuosi. Tapaturman seurauksena kuolee noin 2500 ihmistä. Yleisimmin syynä oli kaatuminen tai putoaminen. Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien osuus näistä on 70 prosenttia, Valli sanoo.

Ensiaputaidot ovatkin todella tärkeitä ja niitä voi hyvin tulla oppimaan jo 1§2 vuotias, yläikärajaa ei ole. Myöskään liikuntarajoitteet eivät estä kurssille osallistumista ja ensiaputaitojen hankkimista.

– Etsimme sen näkökulman, miten kukakin voi apua antaa, Valli sanoo ja kertoo, että on opettanut pyörätuolissa olevallekin apua tarvitsevan kääntämisen kylkiasentoon.

– Kurssilla yleensäkin harjoitellaan paljon, se ei ole vain teorian kuuntelemista. Harjoituksia tehdään positiivisen kautta, jokainen osaa kun harjoittelee!

Kurssille mukaan pääsee 15 ensin ilmoittautunutta. Ilmoittautumisia ottaa vastaan Seppo Pohjonen p. 040 152 7345 tai se.pohjonen@gmail.com.

Viimeinen ilmoittautumispäivä on keskiviikko 2.1. ja koulutuksen hinta on 125 euroa. Ensiapukortin voi kurssin jälkeen lunastaa kymmenellä eurolla.

Kurssin tuotto käytetään pesäpallojaoston toiminnan tukemiseen ja jaosto tuleekin jatkossa panostamaan tämän tyyppiseen varainhankintaan esimerkiksi järjestämällä yrityksille räätälöityjä tyky- ja tyhy -päiviä. Myös ensiapukoulutuksia järjestetään yritysten tilauksesta niiden työntekijöille.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät