-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Soinin diabeteskerho aloitti toimintaansa

Pohjanmaan alueella diabetesyhdistyksissä on tullut muutoksia ja yhdistymisiä. Huhtikuussa purkautui Ähtärinjärven diabetesyhdistys, johon soinilaiset jäsenet kuuluivat.

Nyt jäsenet ovat siirtyneet syksyllä perustettuun Etelä-Pohjanmaan diabetes ry:n. Omilla paikkakunnilla on nyt toiminnassa omat kerhoryhmät ja ne kuuluvat koko Etelä-Pohjanmaan kattavan järjestön alaisuuteen.

MAINOS

Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee diabetestyypit siten, että tyypin 1 diabeteksessa syynä on insuliinia tuottavien beetasolujen tuhoutuminen sisäsyntyisen tulehduksen eli autoimmuunitulehduksen seurauksena.

Tyypin 2 diabeteksen syynä on insuliinin vaikutuksen heikentyminen tai insuliininerityksen häiriintyminen tai molemmat. Raskausdiabeteksen syynä hormonimuutosten aiheuttama insuliinin lisääntynyt tarve.

Voi olla myös muista syistä johtuva diabetes: esimerkiksi haimatulehdus, hormonitoiminnan häiriö, haiman leikkaus tai Suomessa harvinainen hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti.

Soinissa diabeteskerho on kokoontunut neljä kertaa syyskuusta lähtien Ystäväntuvan tiloissa. Paikkana on aina kuukauden ensimmäinen tiistai. Kerhon yhteyshenkilönä toimii Ritva Sippola.

– Kerhossa on aina asiaa ja viihdettä. On tärkeää, että jäsenet saavat asiatietoa, vertaistukea ja rentoa yhdessäoloa. Yhteistyötä tehdään eri paikkakuntien kerhojen kanssa.

– Kerhoihin pyydetään vierailijoita ja välillä kerhoa voidaan pitää ulkonakin. Syksyn ensimmäisillä kerroilla on kuultu asiaa stressin vaikutuksesta diabetekseen ja diabeteshoitaja Saana Peuran esittämää tietoa, kertoi Sippola.

Hän toivoo, että diabeetikot lähtevät mukaan jäseniksi ja mukaan toimintaan. Myös ei-diabeetikot voivat osallistua toimintaan.

Viime viikolla asiatietoa kerholaisille tuli kertomaan Etelä-Pohjanmaan diabetes ry:n varapuheenjohtaja, ähtäriläinen Virpi Kanth.

– Perimä vaikuttaa eniten 2-tyypin diabetekseen sairastumiseen. Jos perimägeeniä ei ole, tuskinpa sairastutaan 2-tyypin diabetekseen.

– Sen sijaan 1-tyypin sairauteen erityisesti virusperäiset taustat vaikuttavat sairauden puhkeamiseen. Tutkiminen syntyperästä jatkuvat edelleen. On todettu, että nykyään on vähintään viittä eri diabetestyyppiä.

– Yksin elintavat eivät vaikuta taudin puhkeamiseen. Aina esimerkiksi ylipaino ei tuo diabetesta. Toki ennaltaehkäisy, etenkin 2-tyypin diabeteksen ehkäisyyn vaikuttaa. Liikkuminen, ravinto ja stressinhallinta vaikuttavat positiivisesti.

– On tutkittu, että masennus ja diabetes kulkevat käsi kädessä. Esimerkiksi läheisen kuolema voi laukaista sairauden.

– Ensioireet diabeteksessa ovat väsymys, janon tunne ja virtsaamistarpeen lisääntyminen. Valtakunnan tasolla diabetesta esiintyy yli kymmenellä prosentilla. Diabeetikon tunnistaa kaulatunnisteesta tai rannekkeesta. Hoitomenetelmät ovat kehittyneet hienosti, kertoo Kanth.

Suomessa on noin 50000 tyypin 1 diabeetikkoa. Tyypin 2 diabeetikoita tiedetään olevan noin 300000. Lisäksi arvellaan, että noin 150000 sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät