0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Vielä ehtii tehdä hyvää ennen joulua – elinluovutuskortti on joulun paras kortti

Elinsiirtoa odottavan joululahjalistassa on yksi toive ylitse muiden: kunpa sopiva elin löytyisi mahdollisimman nopeasti.

Elinsiirtoa odottaa yli 550 ihmistä. Kaikille uusi elin ei ehdi ajoissa. Jokaisella on oikeus pelastaa ihmishenkiä ja olla elinluovuttaja kuolemansa jälkeen – ja pelastaa jopa kuuden ihmisen henki.

MAINOS

Suomessa uutta elintä odottaa jatkuvasti yli 550 ihmistä. Elinsiirtoja tehdään vuosittain noin 370. Pääosa siirrettävistä elimistä saadaan aivokuolleilta ihmisiltä.

Lain mukaan jokainen on luovuttaja, jos sitä ei ole kieltänyt. Mahdollisen luovuttajan tahto pyritään kuitenkin selvittämään.

– On tärkeää, että jokainen suomalainen ilmaisee elinluovutustahtonsa. Keinoja on monia. Joku haluaa lompakkoon painetun kortin, toinen lataa sovelluksen puhelimeensa.

– Nykyään myös Omakantaan voi kirjata tiedon. Ennen kaikkea on tärkeää kertoa tahto läheisilleen. Mikä olisi joulunalusaikaa parempi ajankohta kertoa, että haluaa pelastaa kuuden ihmisen hengen, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Vaikka elinluovutus on harvemmin kahvihetken puheenaika kotona, kannattaa muistaa, että elinluovutuskortin täyttäminen ei ennusta pahaa. Se ainoastaan varmistaa, että voi tehdä hyvää vielä kuolemansakin jälkeen.

– On itse asiassa paljon todennäköisempää, että itse sairastuu vakavaan sairauteen, jonka ainoa hoito on elinsiirto kuin, että toimisi elinluovuttaja, Inomaa jatkaa.

Painetun elinluovutuskortin ehtii vielä tilata ilmaiseksi kotiin osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi. Uusitut kotisivut on aukaistu tällä viikolla ja sivuilla voi muun muassa lukea, miltä elämä maistuu elinsiirron jälkeen.

Uusi elin on lahja, joka on pelastanut saajansa takaisin elämälle ja antanut arvokkaan jatkoajan ja mahdollisuuden viettää joulua tänäkin vuonna läheistensä kanssa.

Jokainen voi ilmaista myönteisen elinluovutustahdon, itse ei tarvitse arvioida elintensä kuntoa. Elinluovutukselle ei ole yläikärajaa, vaan lääkärit päättävät luovutuksesta aina tapauskohtaisesti.

Elinluovutus lyhyesti

– Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.

­– Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.

– Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.

– Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi ilmaiseksi.

­– Sovelluskaupoista voi ladata ilmaiseksi Elinluovutus-sovelluksen.

– Tahdon voi kirjata myös Omakantaan.

Lisää tietoa elinluovutuksesta www.elinluovutuskortti.fi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät