-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Juhlavaltuusto päätti Soinin juhlavuoden

Soinin kunnan 150-vuotista taivalta juhlistettiin vuoden mittaan monin tavoin. Juhlavuoden päätteeksi järjestettiin maanantaina juhlavaltuusto Yhteistalolla.

Jouluruokailuun osallistui kuutisenkymmentä entistä työntekijää ja luottamushenkilöä nykyisten päättäjien lisäksi.

MAINOS

Ruokailun jälkeen musiikkiesityksiä esittivät Jarkko Järvenpää ja Kati Tiala. Visit Soini -matkailusivuja esitteli Projektipäällikkö Johannes Aalto yhdessä projektipäällikkö Emilia Etulan ja matkailutoimijoiden verkoston edustaja Suvi Osalan kanssa.

Kunnanjohtajia ja entisiä sekä nykyisiä luottamushenkilöitä saapui valtuuston juhlakokoukseen Soinissa.

Juhlavaltuuston kokoukseen sallistui kaikki 21 valtuutettua. Varsinaisen kokouksen alussa valtuuston puheenjohtaja Mikko Källi loi katsauksen menneeseen ja myös tulevaan.

– Kiitokset monille teille, jotka ovat vieneet kuntaamme eteenpäin aikojen saatossa. Yhteisenä tekijänä meille kaikille on rakkaus pieneen kotikuntaamme. Juhlavuodesta jäi mieleen kaunis kesä ja keväisen juhlapäivän perinneruoka, rokkaperunat, joita kävi maistamassa tuhatkunta henkilöä.

Kuluvan juhlavuoden jälkeen haasteita riittää kuntatalouden puolesta.

Matkailuun panostetaan ja talouspuolta saataisiin kuntoon ainakin tuulivoimakoiden saamisella. – Ensi vuodelle alkaa Ulvon suunnan seitsemän voimalan rakentaminen ja se tuo kunnan kirstuun noin 200000 euron tulot, kertoi Källi toiveikkaana.

Talousarviokeskustelussa kunnanjohtaja Juha Viitasaari toi esille kuntataloutta ja ajankohtaisia investointihankkeita.

– Talousarviossa tulos on poistojen jälkeen miinuksella reilut 240000 euroa. Vuosikate on 210905 euroa. Haasteena on valtionosuuksien pudotus ensi vuodelle reilut 500000 euroa. Silti kuluvana vuonna tulosta on saatu mm. puukaupoista.

Ensi vuodelle on investoinneista esillä yhdystien rakentaminen Möksyntien teollisuusalueelta Karstulantielle sekä kevyenliikenteenväylän rakentaminen Kirkonmäeltä Murtokankaantien kohdalle. Suunnitelmat on myös hautausmaan risteykseen saakka.

Yhdystielle varattu summa ensi vuodelle on 600000, josta valtion avustus on tulossa 400000 euron verran. Kevyenliikenteen väylän rakentamiseen on varattu 200000 euroa ensi vuodelle.

Ryhmäpuheenvuoroissa korostettiin tarkan talouden näkökulmaa ja hyvää yhteishenkeä kunnan rakentamisen puolesta.

– Pihlajalinna -ratkaisumme oli oikea pari vuotta sitten. Terveyspalvelumme on säilynyt hyvänä. Tulevaisuudessa väkilukumme tulisi saada pidettyä ja kunnan velkamäärää tulisi saada jatkossa pienemmäksi

– Jos Sote-kuviot menevät keväällä ratkaisuun, kuntamme tulot suunnilleen puolittuvat, totesi keskustan ryhmäpuheenvuoron pitänyt Tapani Akonniemi.

KD:n Marjastiina Sorvali kiitti viranhaltijoita hyvästä työstä ja satsauksesta matkailuun ja innokkaasta asenteesta kohti tulevaisuutta. Puolueiden välinen yhteistyö tuli myös esille.

Kunnan investointiosassa Keskusta teki esityksen, että Yhdystien rakentamista jatketaan jo ensi vuonna Karstulantieltä Kirkonkylän teollisuusalueelle. Tuolloin tie menisi reilun sadan metrin päästä hautausmaata jatkuen EJ-lämpöä kohti.

Näin saataisiin rekkaliikenne ohjattua paremmin isommalle tielle ilman keskustan kiertämistä.

Vastaääniä ajatukselle ei löytynyt, joten asia menee valmisteluun positiivisella kannustuksella. Kokonaiskustannus pysyisi alustavien laskelmien mukaan entisenlaisena.

Vuorenmaan vapaa-aikakeskuksen investoinneista Kari Laasala totesi, että rinteen tasoitus ja laitteiden huolto ja kunnostus ensin rinnetoimintaa varten on ensi vuoden suunnitelmissa. Alueelle on monipuolisia visioita, kunhan toimijoita löytyy.

Muissa pykälissä hyväksyttiin asiat esitysten mukaisesti.

Tilapäislainavaltuuden määräksi vahvistettiin kaksi miljoonaa euroa.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät