1.1 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Joulun vaaroja kissoille

Joulun alla moni koti täyttyy kynttilöistä, joulukukista, koristeista ja paketeista. Ne luovat jouluista tunnelmaa, mutta valitettavasti ne voivat myös tuottaa kissalle harmia.

Yleisiä riskejä ovat muun muassa palovammat, haavat ja myrkytys.

MAINOS

Joulukukat ja misteli

Joulun alla moni ostaa kotiinsa jouluisia kukkia ja kasveja, joita kissa saattaa tutkia ja maistella.

Valitettavasti monet joulukasvit ja -kukat ovat kissoille myrkyllisiä, muun muassa jouluruusut, hyasintit ja amaryllikset. Myös osa leikkokukista on kissalle vaarallisia ja niiden maistelu voi pahimmassa tapauksessa johtaa kissan menehtymiseen.

Tarkista siis ennen kukkien ostamista listamme kissoille myrkyllisistä kasveista, jotta osaat ostaa myrkyttömiä kasveja kotiisi.

Jos välttämättä haluat hankkia kissoille sopimattomia kasveja, aseta ne kissan ulottumattomiin.

Mistelin ja orjanlaakerin marjat sekä marjakuusen kaarna ovat myrkyllisiä kissoille. Jos kotonasi on näitä kasveja, sijoita ne kissan ulottumattomiin ja huolehdi, ettei niistä putoa marjoja kissan ulottuville.

Jos kissalla ilmenee myrkytyksen oireita esimerkiksi oksentelua tai ripulointia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kynttilät

Kynttilä voi valitettavan helposti aiheuttaa vaaratilanteen uteliaan kissan tutkiessa sitä. Kissan viiksikarvat tai kiemurteleva häntä voivat helposti osua liekkiin ja syttyä tuleen.

Kissa voi myös vahingossa kaataa tai tiputtaa kynttilän ja aiheuttaa vaarallisen tilanteen. Kaatunut tai pudonnut kynttilä voi sytyttää esimerkiksi verhon tai pöytäliinan tuleen.

Jos kynttilä on lasisen tuikun sisällä voi lasi särkyä ja kissa voi saada lasinsirusta haavan.

Kissatalouteen kannattaa valita kissaystävällisempiä kynttilöitä. Nykyään on tarjolla laaja valikoima erilaisia patterikäyttöisiä ja sähköisiä kynttilöitä sekä tuikkuja, jotka luovat ihan yhtä ihanan tunnelman kuin palavat kynttilät.

Lahjanarut

Lahjapakettien narut ovat houkuttelevia leluja kissalle, mutta kissan ei tulisi antaa pureskella niitä.

Narujen reunat ovat usein teräviä ja voivat tehdä haavoja kissan suuhun tai ruoansulatuselimistöön. Paras tapa välttyä naruongelmilta on asettaa lahjat kuusen alle vasta jouluaattona, kun kaikki ovat koolla.

Huolehdi myös, että kaikki narut menevät roskiin pakettien avaamisen jälkeen.

Kissat tutkivat ja maistelevat mielellään myös kimalletta, lankakeriä, vanua ja muita koristeita ja niiden valmistusmateriaaleja.

Usein ainoa tapa poistaa ne on leikkauksen avulla. Älä myöskään jätä pähkinöitä kissan ulottuville, sillä ne voivat jäädä jumiin kissan suuhun tai nieluun.

Hyvä tapa välttyä ongelmilta on leikkiä kissan kanssa, jotta kissa ei tylsisty ja ala leikkimään itsekseen sopimattomilla esineillä.

Joulukuusi ja -koristeet

Joulukuusi ja sen koristeet ovat houkutteleva kohde kissoille. Olohuoneen parhaalla paikalla sijaitseva kuusi vaatii kissan mielestä tutkimista, varsinkin, kun siinä riippuu paljon koristeita.

Jos kissalla on tapana kiivetä kuusen vartta pitkin, kannattaa kuusen alle laittaa esimerkiksi kuplamuovia, foliota tai jotain kissalle epämiellyttävää hajua kuten sitrustuoksua, jotta kissa ei haluaisi mennä kuusen lähelle.

Lasiset joulupallot voivat kissan leikkiessä irrota ja särkyä, ja kissa voi saada haavoja tassuihinsa.

Langasta valmistetut koristeet voivat taas jumittua kissan nieluun tai suolistoon kissan maistellessa niitä.

Suosi siis mahdollisimman kestäviä joulukoristeita, joita kissa ei voi särkeä ja joista ei irtoa pieniä osia. Ripusta kallisarvoisimmat koristeet kissan ulottumattomiin.

Kissan jouluherkut

Kissaa saa hemmotella jouluna antamalla sille pieniä herkkuja. Jos haluat antaa kissalle maistiaisia jouluruoista, voit antaa kissalle pieniä lihapulla- tai kinkkupaloja, mutta vain pieniä määriä, jotta kissan vatsa ei mene sekaisin.

Jos annat kissalle possua, kalaa tai kanaa, varmista ettei herkkupalassa ole pieniä luita tai ruotoja, sillä ne voivat jumiutua kissan nieluun tai suolistoon.

Turvallisin ja vatsaystävällisin vaihtoehto on kuitenkin antaa kissalle vain kissoille tarkoitettuja makupaloja.

Vieraat voivat stressata

Perheet ja sukulaiset kokoontuvat yhteen jouluna, mikä voi valitettavasti aiheuttaa stressiä varsinkin aroille kissoille.

Tee jostakin huoneesta tai rauhallisesta nurkasta kissan alue, jossa se saa halutessaan olla rauhassa. Tuo kissan omalle alueelle sen ruoka- ja juomakippo, nukkumapaikka ja vessa.

Kissan oma paikka voi myös olla esimerkiksi hyllyn päällä, mistä kissa voi rauhassa tarkkailla kotia ja vieraita. Voit myös antaa kissalle kissanminttua sisältävän lelun.

Jos jouluseurueessa on pieniä lapsia, kannattaa opastaa esimerkiksi saako kissaa silittää ja milloin kissa tulee jättää rauhaan.

Jos jotain sattuu

Joulupyhien aikaan monet tapaturmat kuten palovammat, haavat ja myrkytys ovat yleisiä. Selvitä hyvissä ajoin missä on lähin päivystävä eläinlääkäri joulupyhien aikaan.

Hädän sattuessa on tärkeää saada kissa mahdollisimman pian hoitoon ja selvittämällä missä on lähin auki oleva klinikka voit säästää kallisarvoista aikaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät