1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Vuoden Terveydenhoitaja Tiina Särkijärvi tietää, että lapsi ottaa aina paikkansa

Etelä-Pohjanmaan terveydenhoitajayhdistys ry on valinnut Tiina Särkijärven Alajärveltä Etelä-Pohjanmaan vuoden 2018 terveydenhoitajaksi.

Särkijärvi on tuttu alajärveläisille perheille äitiysneuvolasta. Hän valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1986, terveydenhoitajaksi 1990 ja kätilöksi 1996. Tämän lisäksi Tiina on opiskellut seksuaalineuvojaksi 2010 ja suorittanut jälkitarkastuskoulutuksen 2014.

MAINOS

Työn ja opintojen välissä hän on tehnyt itsekin kolme lasta ja on kahden lapsen ylpeä isoäiti.

Särkijärvi on ollut aktiivinen paitsi työurallaan, myös yhteiskunnallisesti, sillä hän oli aikaisemmin kaksi kautta Alajärvellä kaupunginvaltuustossa, hallituksessa ja silloisessa sosiaalilautakunnassa.

Perheen kasvaessa lapsenlapsilla ja Lappajärvellä asuvien vanhempien käydessä apua tarvitseviksi, hän päätti jäädä pois luottamustehtävistä.

Työvuosia Tiinalla on takanaan jo 32, alkuvuosina eri puolilla Järviseutua, mutta kätilöksi valmistumisestaan lähtien hän on työskennellyt Alajärvellä. Vuoden alusta lukien hän alkaa työskennellä päivän viikossa myös Lappajärvellä.

Innostuvana, helposti lähestyttävänä persoonana Tiina on pidetty ”neuvolan täti” ja työkaveri.

– Paloa tähän työhön riittää edelleen, Tiina kertoo ja sanoo pitävänsä työstään yhä, vaikka on tehnyt sitä niin kauan. Neuvolassa ollaan lähes aina tekemisissä iloisten ja positiivisten asioiden kanssa.

Oikeassa olivatkin aikanaan alajärveläiset kätilöt Anja Höykinpuro ja Silja Tallbacka, jotka innostivat nuorta terveydenhoitajaa opiskelemaan kätilöksi ja tätä silmällä pitäen ottivat hänet ”kesätöihin”. Kokeneet kätilöt näkivät, että Tiinasta olisi työhön, ja niin on myös ollut.

Lapsi löytää paikkansa

Tiina Särkijärvi on iloinen siitä, että äitiysneuvoja on muuttunut entistä perhekeskeisemmäksi, enää kyse ei ole vain raskauden seurannasta. Laajennetut terveystarkastukset tulivat 2013 ja niiden kautta isä on entistä enemmän mukana.

Myös perhekeskukset ovat tulleet ja tulossa ja neuvolat toimivat sen tukijalkana, vaikka Alajärvellä ei fyysisesti samaan osoitteeseen mennäkään.

Huolta Tiina kantaa siitä, miten syntyvyys on laskenut. Tämä johtuu varmasti osin siitä, että ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut jo 30 ikävuoteen. Biologian kannalta katsottuna ensimmäinen lapsi tulisi kuitenkin saada jo ennen 25 -vuotispäivää.

– Naiset haluavat opiskella ja tehdä työtä, mikä on aivan oikein. Silti lasten hankkimista on turha lykätä liian pitkälle. Lapselle ei ikinä tule oikeaa aikaa, jos kaikki muu pitää ensin tehdä valmiiksi, Tiina sanoo ja muistuttaa, että lapsia ei hankita, vaan ne saadaan.

Tiina Särkijärvi onkin monet kerrat nähnyt, miten lapsi ottaa paikkansa, vaikka ajankohta aluksi ei oikealle tuntuisikaan. – Lapsi ottaa kyllä paikkansa. Samoin se vanhemmuus tulee odotuksen myötä ja väkisinkin viimeistään lapsen synnyttyä.

Huoli syntyvyyden kehityksestä ei ole turha, sillä Tiina Särkijärven aloittaessa uraansa Alajärvellä lapsia syntyi vuosittain noin 140.

Tälle vuodelle luvuksi tullee kanta-Alajärven osalta noin 80, Lehtimäki mukaan lukien päästäneen 90 vauvaan. Pienemmissä naapurikunnissa syntyvyyden lasku on ollut jopa nopeampaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät