1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Senioreille suunnattu digipalvelu tuo ihmiset yhteen ja kannustaa kuntoilemaan

Digitalisaation roolista hoivapalveluissa puhutaan paljon, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Jos hankolaisen hoivakodin ikäihmisiltä kysytään, parhaimmillaan digipalvelut tuovat iloa, yhteisöllisyyttä ja vetreyttä päivän toimiin.

Asukkaat ovat kerääntyneet viikoittaiseen jumppatuokioon, mutta ohjaaja ei ole paikalla. Kukaan ei kuitenkaan näytä hämmentyneeltä, sillä osallistujat tietävät, mitä tuleman pitää: ohjaaja liittyy seuraan seinälle heijastettuna.

MAINOS

Attendo Lähteen hoivakodissa Hangossa on osallistuttu viime viikkoina Sanosteen digipalveluun, jossa fysioterapeutti ohjaa ryhmäliikuntaa kuvapuheluna. Jumppa on otettu hyvin vastaan.

– Asukkaat kokoontuvat jo tottuneesti jumppaa varten yhteen ja siitä on tullut odotettu yhteinen hetki. Osalla asukkaistamme on muistisairaus, joten alkuun jännitimme, miten he kokevat tällaisen digipalvelun, mutta huoli oli turha, kuvaa hoivakodin johtaja Ann-Charlott Welander.

– Humoristisiakin tilanteita on koettu, kun hoitajamme on kääntänyt palvelua reaaliaikaisesti ruotsiksi osalle asukkaista – kaksikielisessä hoivakodissa kun kerran ollaan, Welander jatkaa.

Sanoste tarjoaa erilaisia asiakaslähtöisiä harrastuksia ikäihmisten hyvinvointia tukemaan.

Kuvapuhelu mahdollistaa sen, että omassa kodissaan, kuten hoivakodissa, voi harrastaa monipuolisesti ja turvallisesti joko entuudestaan tuttuja lajeja tai kokeilla jotain uutta. Ohjaajat ovat alansa asiantuntijoita, kuten fysioterapeutteja, ja harrastukset on suunniteltu erityisesti ikääntyneille.

– Ikääntyneet ovat olleet todella innoissaan kuvapuheluna välitettävistä palveluista ja monelle ne ovat viikon kohokohta. He pääsevät osallistumaan laadukkaisiin ammattilaisten tuottamiin harrastuksiin asuinpaikastaan riippumatta.

– Meidän on nyt tarkoitus lähteä viemään suomalaista osaamista ulkomaille. Pian toivottavasti pystymme tarjoamaan harrastuksia myös ruotsinkielisille ikääntyneille, sanoo Sanosteen toimitusjohtaja Marianne Dannbom.

Osallistujat näkevät ohjaajan ja ohjaaja näkee heidät samanaikaisesti. Tämä erottaa palvelun valmiiksi nauhoitetuista videoista.

– Ohjaajan ja ikäihmisen välillä syntyy aito kohtaaminen. Ohjaaja on kannustamassa ja opastamassa osallistujia reaaliaikaisesti ja tästä syntyy tunne, että ohjaaja on ihan oikeasti paikalla. Tämä kohtaaminen ja fyysisen kunnon paraneminen luovat hyvää fiilistä, Dannbom kertoo.

Attendo Lähteessä jumppahetkistä on tullut tärkeä osa arjen aktiviteetteja. Fyysisen hyvinvoinnin tukeminen on tärkeää, mutta yhteisen jumppatuokion psyykkistä tai sosiaalista terveyttä tukevaakaan rooliakaan ei pidä vähätellä.

– Meillä asukkaille jumppatuokio on ennen kaikkea hauska, yhteinen hetki. Olemme hyvin tyytyväisiä palveluun, summaa Welander.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät