-22.3 C
Alajärvi
torstai 07.12.2023
MAINOS
MAINOS

Elämäniloa karussa maassa – valokuvanäyttely mongolialaisista äideistä Vimpelissä

Millaista on elämä Mongoliassa? Vimpelin kirjastossa valokuvat ja kertomukset vievät katsojan mongolialaisten äitien arkeen.

Suomessa tunnetaan varsin vähän Venäjän ja Kiinan välissä sijaitsevaa suurta Mongoliaa.

MAINOS

Vielä vähemmän tiedetään siitä, mitä kuuluu tavallisten mongolialaisten äitien elämään: Millaisissa olosuhteissa he elävät? Millaisten ongelmien kanssa he kamppailevat? Millaisia asioita he arvostavat?

Vimpelissä esillä olevan näyttely koostuu mongolialaisten äitien valokuvista ja heidän kertomuksistaan. Kuva: Jussi Valkeajoki.

Mongoliassa perheensä kanssa lähetystyössä vuosina 2013–2016 ollut espoolainen perheenäiti Marija Ijäs toivoi, että suomalaiset voisivat kurkistaa kauniin ja karun maan arkeen.

Vuoristossa lenkkipoluilla Marijalle syntyi idea. Äideillä on aina kerrottavaa elämästä, johon voi samaistua kautta maailman. Jotta voisimme ymmärtää paremmin mongolialaisten elämää, Marija päätti haastatella viittä paikallista äitiä heidän kodeissaan.

Delgermaa, Hishgee, Nara, Oyana ja Tuija avasivat kotinsa ovet Marijalle ja valokuvaaja Jussi Valkeajoelle, joka vieraili Lähetysyhdistys Kylväjän työalueella Mongoliassa keväällä 2016.

Haastattelujen ohella syntyi upea mahdollisuus kuvata äitejä. Kertomukset täydentyivät valokuvan voimalla.

Näin syntyi Mongolialaiset äidit -valokuvanäyttely, joka on nyt tammikuun ajan nähtävillä Vimpelin kirjastossa osoitteessa Patruunantie 15 kirjaston aukioloaikoina.

Näyttely koostuu mongolialaisten äitien valokuvista ja heidän kertomuksistaan. Lisäksi nähtävillä on esineistöä ja kuvia Lähetysyhdistys Kylväjän työstä Mongoliassa.

– Näyttelyn valokuvat kertovat mongolialaisten äitien tarinoita, jotka ovat välillä karuja, mutta kuitenkin täynnä toivoa. Tervetuloa tutustumaan elämään Mongoliassa kuvien, tarinoiden ja esineiden kautta, kutsuu Vimpelin seurakunnan vapaaehtoinen lähetyssihteeri Kaija Hurmerinta.

Näyttely toteutetaan Vimpelin seurakunnan, Lähetysyhdistys Kylväjän ja Vimpelin kirjaston yhteistyönä.

Mongolia

Mongolia on demokraattinen tasavalta, jonka väliluku on noin 3 miljoonaa.

Pääkaupunki on Ulaanbaatar. Uskonnoltaan mongolit ovat perinteisesti tiibetinbuddhalaisia. Kristittyjä on Mongoliassa noin alle 2 % väestöstä.

Mongoliassa vallitsee ankara mannerilmasto, kesät ovat kuumia ja talvet jäätävän kylmiä. Sademäärät ovat vähäisiä.

Suuri osa maata on ruohikkoaroa. Mongolian pinta-ala on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan verrattuna. Ihmisten keskimääräinen elinikä on 65 vuotta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät