Rakasta selkääsi – se kannattaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Uuden vuoden alku on monille uuden alku myös elintavoissa. Vuodenvaihteessa on annettu lupauksia esimerkiksi kuntoilla enemmän, syödä terveellisemmin tai lopettaa tupakointi. Selkäliitto haastaa ihmiset rakastamaan selkäänsä. Pienilläkin teoilla voi vaikuttaa selän hyvinvointiin.

Paras keino selkäterveyden edistämisessä on ennaltaehkäisy. Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ylläpitää selän hyvinvointia, lisäksi se virkistää mieltä ja rentouttaa.

MAINOS

Liikunnan ohella muita selän terveyttä edistäviä tekijöitä ovat normaalipainossa pysyminen, tupakoimattomuus ja palautumisesta huolehtiminen.

– Selkäkipuinen voi aloittaa liikkumiseen kevennetysti ja jaksottaa rasitusta niin, että rasitus ja lepo vuorottelevat. Esimerkiksi kävely sopii tavallisesti hyvin selkäkipuisille.

– Myös monet muut lajit, kuten vesiliikunta ja pyöräily, sopivat yleensä akuuteimman kivun helpotettua. Tärkeintä on löytää itselleen mieluinen tapa liikkua, se voi olla myös arkiliikuntaa, Selkäliiton toiminnanjohtaja Kirsi Töyrylä-Aapio kertoo.

Jotta lupaus selän huomioimisesta pitää, siihen kannattaa asettaa konkreettiset tavoitteet ja tarvittaessa palastella niitä pienempiin osiin.

– Tavoitteena voi olla esimerkiksi, että liikkuu vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa, mikä on terveysliikuntasuositusten mukainen vähimmäissuositus. Se on suositeltavaa Sen voi jakaa useammalle päivälle ja toteuttaa useammassa jaksossa.

– Yksi helppo tapa aloittaa liikkuminen ovat selkäyhdistysten liikuntaryhmät. Ne tarjoavat selkäoireisille sopivaa ja säännöllistä liikuntaa, ryhmissä on myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja saada itselleen vertaistukea, Töyrylä-Aapio toteaa.

Liikunnan lisäksi selkäkivusta toipumisessa on keskeistä oma suhtautuminen kipuun. Kun selkä on kipeä, asiat eivät aina etene suunnitellusti, mutta pienetkin askeleet vievät eteenpäin.

– Aseta itsellesi kohtuullisia tavoitteita. Ole armollinen itsellesi, kiitä itseäsi ja iloitse pienistäkin onnistumista, Töyrylä-Aapio muistuttaa.

Näin rakastat selkääsi – vinkkejä selän hyvinvointiin

Näillä Selkäliiton vinkeillä jokainen meistä voi rakastaa – helliä, hoitaa ja liikuttaa selkäänsä.

Panosta uneen. Univaje ja nukkumishäiriöt vähentävät syvää unta, aiheuttavat herkistymistä kivulle ja voivat pahentaa kiputiloja. Pidä huolta säännöllisistä nukkumaanmeno- ja heräämisajoista.

Lopeta älylaitteiden käyttö viimeistään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rajoita kahvin ja muiden kofeiinipitoisten aineiden käyttöä illalla.

Pysy liikkeessä. Selkä tykkää monipuolisesta liikunnasta. Liike pitää selän lihakset vetreinä, nivelet liikkuvina ja välilevyt kimmoisina. Säännöllinen liikunta vahvistaa kehon omia kivunsäätelyjärjestelmiä, parantaa selän toimintakykyä ja vähentää selkäkipua.

Vähennä paikallaoloa. Istumisen ja muun paikallaanolon tauottaminen virkistää sekä kehoa että mieltä ja parantaa keskittymiskykyä. Nouse siis jaloittelemaan tai tee taukojumppa.

Anna aikaa itsellesi. Omasta jaksamisesta ja kunnosta huolehtiminen ei ole itsekästä, vaan se on rakkautta itseään kohtaan. Hyvinvoiva ihminen jaksaa olla paremmin myös läheistensä tukena.

Rentoudu ja hengitä. Kipuun liittyy aina kehon stressireaktio. Mitä paremmin saamme stressireaktion laantumaan, sitä nopeammin selkäkipu lievittyy.

Rentoutuessa kehon lepotoiminnoista vastaava hermoston osa aktivoituu, jolloin syke ja hengitysrytmi hidastuvat, lihakset rentoutuvat ja kiputuntemukset vähenevät.

Säännöllinen rentoutumisharjoittelu parantaa kehon omien kivunsäätelyjärjestelmien toimintaa ja auttaa kivunhallinnassa.

MAINOS
Edellinen artikkeliTuotteistaminen haltuun Järviseudun matkailussa
Seuraava artikkeliUudenlaista vetovoimaa lukiopaketista