1.4 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Alajärven Luontaistuote – 20 vuotta hyvinvointia

Heikki ja Terttu Myllykangas ovat toimineet luontaistuotealalla kohta 20 vuotta. – Synttärijuhlia vietetään liikkeessä maaliskuussa kertoo iloinen yrittäjäpariskunta.

Nykyisessä paikassa Alajärven S-marketin kauppakäytävällä yritys on toiminut liikekeskuksen alusta alkaen.

MAINOS

Koko aikaa eivät yrittäjät ole asuneet Alajärvellä, sillä pitkän tovin Myllykankaat asuivat Hämeenkyrössä ennen kuin juuret vetivät takaisin Alajärvelle.

Heikki kertoo että jo ennen heidän kauppaansa oli Alajärvellä pidetty luontaistuotekauppaa Herraloiden toimesta ja Alajärvellä olikin siten maan ihan ensimmäisiä luontaistuotekauppoja jo 60-luvulla.

Ketkä käytävät luontaistuotteita?

– Nykyään luontaistuotteita käyttävät ihan kaiken ikäiset naiset ja miehet, sanoo Terttu Myllykangas. – Eniten tuotteita ostetaan vatsan- ja suoliston hoitoon sekä nivelvaivoihin. Urheilua harrastavat hakevat lisäravinteita.

Terttu ja Heikki kertovat että liikkeessä neuvotaan kyllä mikä tuote sopii mihinkin käyttötarkoitukseen.

Joskus asiakkailla voi olla epärealistisia käsityksiä esimerkiksi painonhallintaan soveltuvista tuotteista.

Mitään ”hokkuspokkus” tuotteita ei kuitenkaan ole olemassa vaan yleensä tuloksia painonhallinnassa saavutetaan vasta pitemmän ajan kuluttua ja kokonaisvaltaisemmalla ruokailu- ja elintapojen muutoksella.

Myllykankaat luottavat kotimaisiin tuotteisiin ja pyrkivät hankkimaan tuotteet mahdollisimman läheltä, esimerkiksi hämeenkyröläisen Frantsilan yrttitilan tuotteet ja luonnonkosmetiikka ovat laajalti tunnettuja ja arvostettuja.

Kaikkia tuotteita ei tietenkään kotimaasta voi hankkia ja siksi myynnissä on myös tunnettuja ulkomaisia tuotemerkkejä, kuten A. Vogelin kasvirohdosvalmisteita.

Monille ovat tuttuja esimerkiksi Vogelin Echinaforce tipat. Jotkut tuotteet ovat olleet markkinoilla vuosikymmeniä, esim. Valmarin ja Strath jopa 60 vuotta.

Terveysväittämälaki

Luontaistuotekaupassa on tarkka lainsäädäntö mitä tuotteiden terveysvaikutuksista voi sanoa asiakkaille tai kertoa mainonnassa.

Kasvi voi olla ruoka, mauste, yrtti, ravintolisä tai lääke. Kasvit jumittivat EU:n terveysväitejärjestelmän, kun tuli ilmi, että useat kasvit saisivat lääkkeenä käyttöindikaation, mutta elintarvikkeena (esim. ravintolisänä) saman kasvin terveysvaikutuksista ei saisi välttämättä sanoa mitään.

Tämä johtuu siitä, että kasviperäisiltä aineilta vaaditaan elintarvikelain alaisena ravintolisinä myytäessä kliiniset tutkimukset kasvin vaikutuksista, mutta lääkelain alaisena kasvirohdosvalmisteena myytäessä vaikutuksen osoittamiseen hyväksytään näyttö myös perinteiseen käyttöön pohjautuvasta tiedosta.

Tämän ristiriidan vuoksi komissio ryhtyi pohtimaan, tulisiko kasviperäisten aineiden näytöksi hyväksyä nykyistä enemmän perinteistä käyttöhistoriaa.

– Useimmiten luontaistuotteiden vaikutuksista saakin parhaiten tietoa esimerkiksi tuttavien ja sukulaisten kautta, jotka ovat kokeilleet jotakin tuotetta ja todenneet sen auttavan johonkin tiettyyn vaivaan.

Liikunta pitää virkeänä

Myllykankaat kertovat itse liikkuvansa mielellään luonnossa ja talvisin tietenkin hiihdetään.

Heikki on harrastanut aktiivisesti kiekonheittoa jo 60-luvulta, ihan poikasesta lähtien.

Heikille onkin vuosien varrella kertynyt useita veteraanisarjojen mitaleita suomenmestaruuskisoista ja EM-hopeaa M65 sarjassa ja MM-halli pronssia M60 sarjassa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät