Kun syöpä koskettaa, kaikki muuttuu – syöpäsairaan lapsen sisarukset jäävät usein näkymättömiksi

Mainos[adrotate banner="3"]

Lapsen sairastuminen syöpään on aina koko perheen kriisi, muistuttaa Sylva ry:n #erätauko-kampanja, jonka tämän vuoden teemana on sisaruus.

Sairastuneen lapsen sisarukset jäävät usein huomiotta eivätkä saa tarvitsemaansa tukea mullistuneessa arjessa. Kolmatta kertaa järjestettävä kampanja nähdään jääkiekon SM-liigan otteluissa tammi–helmikuussa ympäri Suomen.

MAINOS

Joka vuosi noin 150 suomalaista lasta sairastuu syöpään. Tehokkailla hoidoilla kolme neljästä parantuu, mutta samalla paitsi sairastuneen myös hänen lähipiirinsä arki mullistuu.

Vanhempien lisäksi syöpä koskettaa myös perheen terveitä sisaruksia, jotka jäävät usein vaille kaipaamaansa huomiota.

– Sisaruksia saattaa usein pelottaa, kun siskolla tai veljellä todetaan syöpä. Jo sana syöpä itsessään on pelottava, sillä siihen liittyy paljon tietämättömyyttä ja epävarmuutta tulevasta.

Sisarukset kantavat paljon huolta sairastuneen sisaruksen ja omien vanhempien jaksamisesta sekä siitä, miten syöpä vaikuttaa koko perheeseen lisäksi heihin itseensä, kertoo Sylva ry:n perhetyön asiantuntija Riikka Ranta.

Kahden vanhemman perheissä toinen vanhemmista on yleensä koko ajan sairaalassa sairastuneen lapsen kanssa – hän ikään kuin katoaa hetkeksi terveiden lasten elämästä kokonaan. Yksinhuoltajaperheissä tilanne on vielä rankempi.

– Vanhemmat kokevat syyllisyyttä siitä, ettei aika ja voimat riitä lasten tasa-arvoiseen huomioimiseen. Ennaltaehkäisevällä toiminnalla ja tuella voitaisiin edistää koko perheen hyvinvointia, Ranta sanoo.

Sylva on valtakunnallinen järjestö, jonka tehtävänä on tarjota psykososiaalista tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Eppulit on Pohjanmaan syöpäyhdistyksen alainen perhekerho, joka tarjoaa vertaistukea ja virkistystä Pohjanmaan alueen syöpälapsiperheille.

Kansainvälinen lasten syövän päivä

Sylvan #erätauko-kampanja liittyy kansainväliseen lasten syövän päivään 15.2., jota vietetään Suomessa jo 10. kerran valtakunnallisesti Sylva ry:n sekä paikallisten lasten syöpäyhdistysten ja kerhojen järjestämänä.

Päätapahtuma järjestetään Helsingin Narinkkatorilla perjantaina 15.2. klo 12–18.

Torille levitettävät noin 150 tuolia edustavat niitä lapsia ja nuoria, jotka ovat edeltävän vuoden aikana sairastuneet tai menehtyneet syöpään. Vastaavia tuolitapahtumia järjestetään myös monilla muilla paikkakunnilla ympäri Suomea.

Pohojanmaan Offroadin lauantaina 16.2. Mustasaaressa järjestämän M.U.T.A Offi- tapahtuman yhteydessä järjestetään klo 13–16 #erätauko-teeman mukainen yleisötapahtuma.

Paikalla ovat Pohjanmaalla vaikuttavat Eppulit-kerho ja hyväntekeväisyyspyöräilijöiden Team Rynkeby – God Morgon Vaasan edustajia.
Mukana on myös auto- ja moottoriurheilun harrastajien #eikiusita-kampanjan edustajat.

Paikan päälle ovat kaikki alueen perheet tervetulleita katsomaan Offroadia. Luvassa on esilläolijoiden toiminnan esittelyä, tuolitapahtuma, uusien Kultanauhojen myyntiä ja lipaskeräystä paikallisen toiminnan tukemiseksi.

Kampanjaan liittyvät #erätauko-jääkiekkopelit toteutetaan tammi–helmikuussa yhteistyössä Liigan ja SM-seurajoukkueiden sekä paikallisten syöpäyhdistysten ja -kerhojen kanssa.

Sylva ry:n sekä paikallisten lasten syöpäyhdistysten ja -kerhojen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat paikalla kertomassa lasten syövistä, niiden vaikutuksesta perheiden arkeen ja perheiden tarvitsemasta tuesta.

Pohjanmaan alueilla järjestetään kaksi erillistä #erätauko-peliä. Ensimmäinen liiga-peli pelataan perjantaina 8.2. Vaasassa Sportin ja JYP:n välillä.

Seuraavalla viikolla lauantaina 16.2. Alavus Areenalla pelataan II-divisioonan kiihkeä APV:n paikallisottelu Kauhavan HeKi:ä vastaan. Myös tässä ottelussa ovat Eppulit esillä #erätauko hengessä.

MAINOS
Edellinen artikkeliMarkkinavuoropuhelua Alajärven kaupungin hankinnoista
Seuraava artikkeliTuottajapuoti-myymälän tuoreet leipomukset maittavat Alajärvellä