2.3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Nelimartat juhlistivat Marttajärjestön 120 vuotista taivalta

Nelimartat järjestivät eilen Alajärven kirjastoon juhlatilaisuuden Marttajärjestön 120 -vuotisjuhlien merkeissä. Paikalle oli kokoontunut runsas joukko marttoja ja toiminnasta kiinnostuneita naisia.

– Miehetkin ovat tervetulleita toimintaan ja esimerkiksi Varsinais-Suomessa on jopa ihan oma miesmarttojen yhdistys, kertoo Nelimarttojen puheenjohtaja Eija Talvitie.

MAINOS

Juhlavuotta vietetään yhdessä ruotsinkielisen sisarjärjestön Marthaförbundin kanssa. Juhlavuoden teema on Hyvä arki kuuluu kaikille. Vuoden suojelijaksi on valittu kansanedustaja Eva Biaudet, joka on myös itse aktiivinen Martta.

Alajärvellä Martta-toiminta on varsin tuoretta, sillä Nelimartat perustettiin vuonna 2002. – Seudulla on ollut vilkasta Maa- ja kotitalousseurojen toimintaa, joten Marttoja ei ehkä koettu niin tarpeelliseksi aiempina vuosikymmeninä, toteaa Eija Talvitie.

Martat on ollut kautta historian vahva yhteisö, heimo, jossa on voimaa.

Eija Talvitie esitteli Nelimarttojen leikekirjaa. Nelimartat on perustettu 2002.

Marttajärjestö syntyi vuonna 1899 aikana, jolloin elämä Suomessa oli helmikuun manifestin ja venäläistämisen uhan alla kansallisen heräämisen, naisasialiikkeen ja kansanvalistustyön värittämää.

Lucina Hagmanin aloitteesta perustettu naisyhdistys otti tehtäväkseen kotien aineellisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamisen. Havaittiin, että paras tapa auttaa perheitä oli kodissa tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen.

Martat ovat 120-vuotisen toimintansa aikana auttaneet koteja ja opettaneet, miten arki sujuu. Ensimmäiset neuvojat, olivat pääasiassa kesälomalla olevia opettajaneitejä. Heidän tehtävänään oli kulkea talosta taloon ja neuvoa kädestä pitäen, miten asioita voisi tehdä toisin.

Marttojen kutomia sukkia on näytteillä kirjastossa.

Suomen sodat ja pula-ajat ovat erityisesti olleet niitä paikkoja, joissa martat ovat näyttäneet voimansa. Suuria yhteisiä ponnistuksia on tehty monta kertaa sen jälkeenkin. Nykypäivänä marttayhdistyksiä ja toimintaryhmiä on 1164.

Sukkia ja vauvanpeittoja

Viime vuosina marttojen voima on näytetty muun muassa käsityötempauksissa.

Martat ovat tehneet esimerkiksi vauvanpeittoja Uuden lastensairaalan pienille potilaille ja sukkia ensimmäisen lapsensa saaville äideille.

Martat haluavat muuttaa maailmaa, ei puhumalla suuria, vaan tekemällä pieniä asioita isosti. Martat ovat hyvän ja kestävän arjen osaajia. Juhlavuoden teemakin on, hyvä arki kuuluu kaikille.

120-vuotias Marttaliitto kokosi keittotaitonsa yksiin kansiin

Martat – keittokirja on tehty juhlavuoden kunniaksi.

Juhlavuoden kunniaksi on Martoilta ilmestynyt myös uusi keittokirja. Marttojen arkiruoka on helppotekoista, terveellistä ja edullista.

Reseptit on tehty siten, että raaka-aineet löytyvät lähikaupasta. Kasvikset ovat suuressa roolissa ja Martat kannustavat kotikokkeja suosimaan satokausiajattelua. Välillä on arjen väistyttävä juhlan tieltä ja on lupa herkutella. Marttojen ohjeilla katat pöydän myös elämän erikoistilanteisiin.

Kirjan 363 reseptiä pitävät sisällään puuroja, myslejä ja smoothieita, liha-, kala-, muna- ja kasvisruokia, salaatteja, leivonnaisia ja jälkiruokia sekä juomia. Kirjassa on omat lukunsa myös villiyrteille ja tähteiden hyötykäytölle.

Juhlavuoden toinen päätapahtuma on 14.9. järjestettävä Marttatori, joka kokoaa Martat eri puolilta Suomea Helsingin Senaatintorille.

Marttatori on toiminnallinen ja iloinen tapahtuma, jossa martat kohtaavat toisensa ja näyttävät marttatoiminnan monipuolisuuden myös suurelle yleisölle.

Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Yleisradio ja TV-ohjelma Strömsö.

Kai Hannulabacka

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät