1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Erasmus -hankkeen oppilaat pitivät Suomen talvesta

Erasmus+ -hankkeen nuoret ja oppilaat kokoontuivat Soiniin viime viikolla. Perinteinen talvi näytti mallia saksalaisille, englantilaisille ja italialaisille vieraille pakkasineen ja lumisateineen.

Italialaiset Ilaria ja Roberta nauttivat lumesta ja avantouinnista. Tytöt tekivät käden töinä huovutusta ja kirjansidontaa.

Vieraina oli 24 oppilasta yhdessä kuuden opettajan kanssa. Oppilaat olivat 12-14 -vuotiaita ja Soinin koulun isäntäperheiden oppilaat 8-luokkalaisia.

MAINOS

Nykyinen kaksivuotinen hanke alkoi viime syksynä. Edellisellä hankejaksolla nykyisten koulujen lisäksi mukana oli koulu Espanjasta.

Soinin tapaaminen oli ensimmäinen oppilastapaaminen hankkeen aikana. Keväällä on vuorossa vierailu Italiassa, lokakuussa Englannissa Winchesterissä ja vuoden 2020 toukokuussa Saksan Dierdorfissa.

Koko hankkeen teemana on ”At Work in Europe.” Soinin viikko alkoi esittelyjen jälkeen yrittäjätapaamisella maanantaina. Oppilaat haastattelivat soinilaisia ja entisiä paikallisia yrittäjiä heidän työssään.

Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki ja Vuoden nuori yrittäjä 2018 Lasse Saarenpää kertoivat nuorille omasta yrittäjäurastaan. Yritysvierailut tehtiin Lapuan Kankureihin, Vanhaan Paukkuun ja Vaasan Wärtsilään.

Suomen lippuja sahattiin lehtisahalla Anssi Mäen opastuksella. Soinin kunta sijoitettiin kartalle.

Omia käden taitoja harjoiteltiin huovutuksessa, kirjansidonnassa, leipomisessa, perhonsidonnassa, puutöissä ja puukkojen tekemisessä. Kouluväen lisäksi toimintapisteitä oli ohjaamassa myös kiitettävästi koulun ulkopuolisia henkilöitä.

Viikkoon kuului pilkkimistä Suninsalmella, avantouintia ja illanviettoa Suvirannassa sekä liikunta-aktiviteetteja, kuten lumikenkäilyä, potkukelkkailua, luistelua, hiihtoa ja pulkkailua.

Viikko päättyi torstai-illan yhteiseen illanviettoon. Isäntäperheet ja vieraat herkuttelivat nyyttäriperiaatteella ennen kisailuja ja diskoiltaa.

Kunnon talvi ihastutti italialaisnuoria

Italialaiset 13-vuotiaat Ilaria Di Lecce ja Roberta Mastromauro ihastuivat Suomen talveen.

Potkukelkkailu oli erikoista Keski-ja Etelä-Euroopan nuorille. Soinilaiset nuoret näyttivät mallia vieraille.

– Ei meidän alueellamme varsin eteläisessä Biscegliessä ole lunta. Olemme ensimmäistä kertaa Suomessa. Kylmyys ja lumi ovat meille erikoisia.

– Avantouinti oli hieno kokemus. Koulunkäynti täällä poikkeaa jonkin verran italialaisesta. Täällä on lämmin ruoka, kun meillä ostetaan syömistä koulun kanttiinista. Meillä on kouluviikko maanantaista lauantaihin, kertovat vierailuun tyytyväiset tytöt.

Soinissa hankkeen päävastuuta kantava Anne Degerlund oli tyytyväinen viikkoon. – On hienoa, että isäntäperheitä löytyy huolehtimaan vieraista. Koulun henkilökunta on ollut myös hyvin mukana viikon ohjelmassa.

– Varmasti jälleen kerran koulumme oppilaatkin ovat huomanneet, miten kansainvälisyys on mahdollista maaseutukoulullakin.

– Tämän EU-rahoitteisen projektin tavoitteena on jakaa ja löytää tapoja, joilla voimme paremmin valmistautua oppilaitamme työelämään. Samalla lisätään heidän tietoisuuttaan ja kiinnostustaan heille tarjottaviin uramahdollisuuksiin.

– Heille opetetaan taitoja ja osaamista, joita tarvitaan työelämässä. Kannustetaan heitä löytämään omia vahvuuksiaan, heikkouksiaan ja kykyjään. Parhaita käytäntöjä vaihdetaan eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa.

Rami Puro

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät