-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Hiihdon hurmaa ja liikunnan iloa Kalle Lassilan ohjauksessa

Vatpakan hiihtomajan ympäristössä kupli nauru ja näkyi liikunnan riemu parhaimmillaan torstai-iltana. Vapaa-aikatoimen järjestämä Lasten hiihtoilta sai myönteisen vastaanoton vimpeliläisiltä tytöiltä ja pojilta. Nuorempien ryhmässä oli tarjolla ohjattua toimintaa esikouluikäisistä tokaluokkalaisiin: mukana oli myös nuorempia hiihdosta innostuneita. Illan toinen ryhmä oli tarkoitettu kolmansien ja neljänsien luokkien oppilaille. Liikuntasihteeri Ari Takala oli houkutellut Vimpeliin kilpahiihtäjänä ja Ylen maastohiihdon asiantuntijana tutuksi tulleen Kalle Lassilan.

Vimpelissä ei ole vähään aikaan järjestetty hiihtoon liittyvää ja lapsille suunnattua toimintaa. Takala tuumasi, että jos Kalle Lassila saisi viritettyä väkeä liikkeelle ja samalla saisi alkusysäyksen kohti uutta. Alkusysäys oli osallistujamäärältään mukavansorttinen – pitkälti yli kolmekymmentä.
– Ensi viikolla Vatpakalla järjestetään Nappulahiihdot, vinkkaa Takala.

MAINOS

Ensi torstain Nappulahiihtojen lyhyin matka on sata metriä ja pisin matka 400 metriä. Sarjoja on 4–12-vuotiaille tytöille ja pojille. Lähtöviivalla saatetaan nähdä useampikin lasten hiihtoillan osallistuja.

Tärkeitä taitoja

Kalle Lassila opasti lapsia rennolla otteella. Hiihdon tekniikkaan torstaina ei pureuduttu ollenkaan. Pääpaino oli peleillä ja leikeillä, joiden lomassa osallistujat saivat kullanarvoisia vinkkejä. Lassila tiedusteli nuorempien ryhmältä heti tuoreeltaan, että mikä olisi heidän ikäisenään tärkeintä oppia tekemään hiihdettäessä. Arvailut kääntyivät itse hiihtoon ja mäenlaskuun. Mutta tärkeintä onkin oppia kaatumaan!

Suksen kanssa voi myös pelata jalkapalloa, kun jättää sauvat ja toisen suksen pelikentän reunalle. Tämä talvisen jalkapalloilun muoto upposi heti vimpeliläislapsiin. Suksella myös liu’uttiin kuin potkukelkalla. Kilpailullista puolta päästiin koettamaan viestissä, jossa matka taittui yhdellä suksella. Isompien ryhmä muiden muassa otti pienen vauhdin alarinteeseen, hyppäsi pienen nyppylän kohdalla ja kokeili Telemark-alastuloa. Kaikesta näki, ettei suksilla oltu ensimmäistä kertaa.

Suksilla ei ollut ensimmäistä kertaa myöskään Miina Rannanpää, viisi vuotta. Hän kertoi tutustuneensa myös hieman toisenlaisten suksien eli laskettelusuksien käyttöön. Kuluvana talvena Miina ei ollut vielä ehtinyt käydä kokeilemassa murtomaahiihtoa. Hiihtoa hän on kokeillut myös Vatpakalla. Yhdeksänvuotias Aada Niskanenkin oli sitä mieltä, että kivaa on ollut.

Miina Rannanpäältä sujuu niin murtomaahiihto kuin laskettelukin.

Mukavaa tekemistä

Kalle Lassilan tarkoituksena oli antaa esimerkkejä, mitä talvella voisi tehdä suksilla.
– Jos haluaa isona olla ihan huippuhiihtäjä, niin tuossa iässä eli noin nelosluokkalaisiin asti on tärkeintä, että oppisi suksien, hiihtovälineiden ja talviurheilun parissa tekemään mahdollisimman paljon mukavaa mahdollisimman monipuolisesti ja mahdollisimman paljon.

Lasten hiihtoillassa harjoitettiin myös tasapainotaitoa.

Isompien ryhmässä harjoitettiin tasapainotaitoa ja sekin tuntui olevan hauskaa – ainakin intoa täynnä olleiden kommenttien ja tsemppauksen perusteella.

Vatpakan maastot ovat Lassilalle entuudestaan tuttuja. Edellisestä, talvella tehdystä Vimpelin-visiitistä on ehtinyt kulua jo jonkin verran aikaa. Joitakin valmennuskeikkoja hän on käynyt Vimpelissä vetämässä sulan maan aikaan.

Lassilalla on ollut tänä talvena monta rautaa tulessa Yle-pestin lisäksi. Hän oli mukana Hiihtoliiton toiminnassa nuorten alle 18-vuotiaiden ryhmässä, jonka päätavoite eli MM-kisat on jo käyty. Omia henkilökohtaisia valmennettavia on tällä hetkellä viisi. Päivätyönään 35-vuotias Lassila toimii Liikkuva Suomi -yrityksen aluepäällikkönä.
– Yrityksemme tarjoaa yrityksille monipuolista matalan kynnyksen hyvinvointipalvelua, joka ei ole pelkkää liikuntaa. Meidän valttina on se, että saadaan jopa yli 90 prosenttia työntekijöistä osallistumaan projekteihin.

Hiihdosta hyötyä

Vetelin Urheilijoita aktiiviurallaan edustanut, nykyisin Seinäjoella asuva Lassila toteaa hiihdolla olevan Suomessa hyvät olosuhteet. Hiihdolla on myös tutkittuja terveysvaikutuksia.
– Hiihto on yksi parhaista tavoista saada monipuolista harjoitusvaikutusta muiden muassa hengitys-verenkiertoelimistölle, joka määrittää hyvin pitkälle ihmisen elinikää ja antaa mahdollisuudet mahdollisimman pitkään ja terveelliseen elämään.

Lassila huomioi myös, että kun on lunta, näkee sen, että hiihtäminen on suomalaisilla geeneissä.
– On tärkeää, että lapsille ja nuorille saataisiin mahdollisimman monipuolista ohjausta kotipaikkakunnille, urheiluseuroihin ja kouluihin.

Kalle Lassilan tämänkertainen Vimpelin-visiitti painottui lasten hiihtoillan vetämiseen.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät