-5.7 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Influenssakausi on aluillaan – toimi näin, jos epäilet influenssaa

Influenssan odotetaan lisääntyvän koko Suomessa lähiviikkona. Influenssan tavallisimpia ensioireita ovat korkea kuume, lihaskivut, päänsärky, kuiva yskä ja yleinen huonovointisuus. Liikkeellä on myös useita muita kuumetauteja.

LähiTapiolan TerveysHelppi-etälääkäripalvelussa yleisimmät yhteydenotot liittyvät alkuvuodesta erilaisiin kuumetauteihin, influenssaan sekä liukastumisiin ja talviurheilutapaturmiin.

MAINOS

– Influenssaa on ollut jo jonkin verran ja sen odotetaan lisääntyvän lähiviikkoina.

– Paljon on myös muita kuumetauteja, kuten enterorokkoa ja adenovirukselle tyypillistä silmätulehduksella ja kurkkukivulla oirehtivaa kuumeflunssaa, kertoo TerveysHelppi-etälääkäripalvelun lääkäri ja operatiivinen johtaja Essi Kainonen.

Kainosen mukaan influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti korkealla kuumeella, lihaskivuilla, päänsäryllä, kuivalla yskällä ja yleisellä huonovointisuudella.

Ruokahaluttomuus ja mahaoireet ovat myös tavallisia varsinkin influenssa B:ssä. Muut flunssaoireet seuraavat yleensä vasta vähän viiveellä, kun ”tavallisessa” flunssassa ne ovat yleensä voimakkain ja selkein oire.

Epäilen influenssaa – tarvitseeko lähteä lääkäriin?

Kainosen mukaan influenssan vuoksi on syytä hakeutua hoitoon, jos korkea kuume ja muut vaikeat oireet pitkittyvät yli viiden päivän mittaisiksi.

Lisäksi jos ilmenee hengenahdistusta tai yleistilan voimakasta heikkenemistä kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle keuhkokuumeen ja muiden influenssan komplikaatioiden poissulkemiseksi.

– Pikkulapset, vanhukset, raskaana olevat, astmaatikot sekä vastuskykyä heikentäviä pitkäaikaissairauksia sairastavat kuuluvat influenssan riskiryhmään, jolloin kannattaa olla heti influenssaa epäiltäessä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

– Monesti näissä tilanteissa on järkevää aloittaa vakavien tautimuotojen todennäköisyyttä pienentävä lääkitys. Toki riskiryhmään kuuluvista valtaosa on ottanut influenssarokotuksen, Kainonen kertoo.

Kotihoitoon Kainonen suosittelee lepoa, runsasta juomista ja kuumetta alentavia, ilman reseptiä ostettavia tavallisia apteekin kipu- ja kuumelääkkeitä.

Influenssarokotteen voi edelleen ottaa ja siitä voi olla vielä hyötyä, vaikka parasta se olisi ottaa jo syksyllä ennen influenssakauden alkua.

Vastustuskyvyn kehittymisessä kestää noin kaksi viikkoa rokotteen saamisesta, eli tässä vaiheessa otettu rokote ei varmuudella ehdi antamaan suojaa tartunnalta koska tautia on jo runsaasti liikkeellä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät