-2.9 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Perusturva selvitti hoitajamitoituksen valvontaa Alajärvellä

Perusturvalautakunta vastasi kokouksessaan Kokoomuksen, Perussuomalaisten, Sosiaalidemokraattien, Kristillisdemokraattien, Sinisten ja vasemmistoliiton valtuustoryhmien jättämään valtuustoaloitteeseen tehostetun palveluasumisen ja kotihoidon hoitajamitoituksen valvonnasta.

Aloitteessa vaadittiin perusteellista ja yksityiskohtaista selvitystä siitä, miten sopimusten hoitajamitoitusta vanhusten tehostetun palveluasumisen palveluissa sekä kotihoidossa valvotaan, miten sopimuskohtainen hoitajamitoitus varmistetaan ja miten sovittua hoitajamitoitusta noudatetaan yhdenvertaisesti.

Vastauksessa kerrotaan, että Järvi-Pohjanmaan perusturva on kilpailuttanut tehostetun palveluasumisen palvelut vuonna 2014. Sopimukset laadittiin kolmen vuoden mittaisiksi kahden vuoden optiolla.

Puitesopimuksen piiriin kuuluvat Attendo Oy, Hoivakoti Helmikartano ja Hoivakoti Mäntytuuli Oy, joka siirtyi vuonna 2018 Attendo Oy:lle.

Suorahankintana ostetaan tehostettua palveluasumista EsperiCare Oy/Rantakaislasta. Yksityistä kotihoitopalvelua Järvi-Pohjanmaan perusturvalla ei säännönmukaisesti ole. Muutamia tunteja ostetaan paikalliselta yrittäjältä lähinnä tukipalveluihin. Palvelujen ostaminen on aloitettu joulukuussa 2018.

Tarkastukset on käyty tehostetussa palveluasumisessa säännöllisesti vuosina 2015-2017, vuosi 2018 on jäänyt väliin resurssimuutosten vuoksi. Vuonna 2019 on tarkistuksia jälleen tehty. Tarkistuksissa käydään läpi sopimuksessa sovitut asiat, joita on 104 kappaletta.

Ikäihmisten tehostetun palveluasumisen palvelukuvauksessa määritellään vaadittava taso, johon kuuluu mm. hoitohenkilöstön vähimmäismitoitus 0,60 hoitajaa/asukas. Muuta kuin hoitohenkilökuntaa eli avustavaa henkilökuntaa on oltava tarpeellinen määrä ohjeellisesti 0,10 – 0,15 työntekijää asukasta kohden.

Tarkastuksessa esimiestä pyydetään näyttämään henkilöstöluettelo, henkilöstön koulutus ja työvuorotaulukko suunniteltu ja toteutunut. Henkilöstön määrä lasketaan ja tarkistetaan, että 0,60 hoitajaa/asukas toteutuu. Samoin lasketaan tukipalveluhenkilökunnan määrä.

Jos henkilöstön määrässä on puutteita, pyydetään asia korjaamaan muutaman päivän sisällä, jonka jälkeen asia tarkistetaan. Jos puutetta ei korjata, tai on kyseessä selvä sopimusrikkomus, sanktiot otetaan käyttöön. Sanktiot ovat 150 euroa rikkomus tai enintään 1500 euroa viikko.

Kotihoito on perusturvan omaa toimintaa. Kotihoidon henkilöstömitoitus on 0,22 hoitajaa/hoidettava. Valvonta tapahtuu päivittäin seuraten asiakasmäärää ja henkilöstöä toiminnanohjausjärjestelmän avulla.

Asiakasmäärän kasvaessa henkilökunnan määrää lisätään aina tarpeen mukaan. Kun asiakasmäärä vähenee perusmitoitus 0,22 säilyy, mutta sijaisten määrää tarkastellaan suhteessa asiakastarpeisiin.

Tehostettu palveluasuminen on puitesopimuksen piirissä, jonka mukaisesti palvelua tuotetaan ja valvotaan yhdenmukaisesti.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät