-5.5 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Maaseudun elinvoimaisuus ja väestön säilyttäminen aiheina Soinin vaalipaneelissa

Soinin vaalipaneeliin Yhteistalolle oli kutsuttu viisi kansanedustajaehdokasta lähialueelta. Tilaisuudessa puntaroitiin maaseudun mahdollisuuksia elinvoimaisuuden säilyttämisessä ja väestön vähenemisen pysäyttämisessä. Tilaisuuden järjesti Soinin kunta.

Paneelissa olivat mukana kuortanelaiset Annu Ridanpää-Taittonen (kok.) ja Tauno Lampinen (ps.), alajärveläinen Antti Joensuu (kesk.), alavutelainen Johanna Yli-Kaatiala (kd.) ja vimpeliläinen Reijo Hongisto (sin.).

Paneelin juonsi kunnanjohtaja Juha Viitasaari. Vähälukuinen yleisö esitti myös ehdokkaille kysymyksiä.

Ehdokkaat saivat esittää tärkeimmät teesinsä vaaleihin. Ridanpää-Taittonen pyrkii estämään nuorten syrjäytymistä ja kehittää opettajana koulusektoria.

Lampinen kokee tärkeänä vanhustenhoidon ja yrittäjyyden tärkeäksi. Joensuu puhuu suomalaisen ruuan ja koulutuksen puolesta. Yli-Kaatialan sektoria ovat hoitopuoli ja kotimainen ruoka. Hongisto nosti esille terveyden, toimeentulon, turvallisuuden ja tiestön.

Seutukuntien yhteistyötä Järviseudun ja Kuusiokuntien alueella tulee jatkossa tiivistää entisestään. Soinin kunnan jakamasta vauvarahasta heräteltiin keskustelua.

– Pitäisikö lasten hankkimiseen lähteä kannustusta enemmän kansalliselta tasolta, kysyi Viitasaari.

Ehdokkaat olivat varsin yksimielisiä siitä, ettei perhevapaauudistuksessa tule määrätä perheitä siitä, että kuka jää hoitamaan lasta ja kuinka paljon, vaan annetaan perheiden itse päättää.

Lapsilisien määrää verotuksen keinoin porrastaisivat Joensuu ja Hongisto. Näin suurempituloisia verotettaisiin enemmän lapsilisien osalta.

Kun kysyttiin tuottajien saamaa osuutta alkutuotannossa maatalouden osalta, kaikki olivat yksimielisiä siitä, että tuottajat saavat liian pienen siivun tilansa pyörittämiseen.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät