0.4 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Emilia innostaa Alajärven ja Vimpelin lapsia lukemaan!

Ammattiliitto Jyty on myöntänyt Alajärven kaupunginkirjastolle ja Vimpelin kunnankirjastolle yhdessä 5000 euron avustuksen, jolla palkattin työtön nuori edistämään lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukemista.

Työntekijäksi valikoitui, täynnä intoa uuteen 2,5 kuukautta kestävään pestiinsä tarttunut Emilia Hänninen Alajärveltä. Emilia on valmistunut merkonomiksi 2017 ja jatkosuunnitelmana on hakeutua kuvataidealan opintoihin. Lasten kanssa Emilia on puuhaillut aikaisemmin mm. MLL:n leikkikenttätoiminnan vetäjänä.

Kirjastoille myönnetty avustus liittyy Jytyn 100-vuotisjuhlavuoteen, jonka kunniaksi Jyty päätti lahjoittaa yhteensä 110000 euroa lukukampanjaan 22 kirjastolle eri puolilla Suomea. Hakemuksia tuli kaikkiaan 72 ja Vimpelin sekä Alajärven kirjastot olivat ainoat saajat Etelä-Pohjanmaalla.

Alajärvellä ja Vimpelissä nuoren työtehtävänä on lasten ja nuorten lukemisen edistäminen erilaisin toiminnallisin keinoin, kuten satumaalaus- ja satutuokioin sekä pojille suunnattujen pöhinäperjantaiden avulla. Työhön kuuluvat vierailut alakouluilla ja päiväkodeissa.

Nuoren työntekijän palkkaamisen kunniaksi Jyty teki kirjastovierailun ja järjesti kahvitarjoilun Alajärven kaupunginkirjastossa torstaina.

Tilaisuudessa paikalla olivat työhön palkattu nuori Emilia Hänninen, varhaiskasvatuspäällikkö Hanna Luoma-aho, kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti, Jyty Alajärvi ry:n puheenjohtaja Raija Hankaniemi, Alajärven kaupungin pääluottamusmies Kaija Sivula ja Jytyn järjestöasiamies Minna Laihorinne.

Samanlainen kirjastovierailu järjestetään maanantaina myös Vimpelin kunnankirjastossa, jossa paikalle tulevat palkattavan nuoren lisäksi kirjastosihteeri Riitta Alatalo ja Aapiskujan koulun rehtori Riikka Jaatinen.

Mukana Vimpelissä on myös Jyty Alajärvi ry:n puheenjohtaja Raija Hankaniemi ja Jytyn järjestöasiamies Minna Laihorinne.

Nuorten syrjäytymistä ehkäistään lukutaitoa kehittämällä

Kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti kertoo, että Jytyn avustusta lähdettiin hakemaan, koska lukemisen edistäminen on tärkeää. Erityisen huolissaan Tarja on pojista, joilta lukuharrastus tahtoo jäädä jo 3-4 luokkalaisena, vaikka muutoin lapsiperheet ovat kirjaston tärkeä käyttäjäryhmä.

Jytyn lukukampanjan tarkoituksena on ehkäistä nuorten syrjäytymistä, korostaa lukutaidon merkitystä syrjäytymisen ehkäisijänä sekä nostaa esille kirjastojen merkittävää roolia yhteiskunnan sivistystyössä.

Hanna Luoma-aho kiittää kirjastoa Alajärvellä ajassa kiinni pysymisessä, mistä syystä hän uskoo sen merkityksen olevan tämän päivän lapsille yhtä suuri, kuin se oli edellisellekin sukupolvelle.

Onkin hienoa että kirjasto näkyy lasten elämässä ja Emilian työn avulla se myös jalkautuu lasten luo päiväkoteihin ja alaluokille kouluihin Alajärvellä, Vimpelissä ja Lehtimäellä.

Monenlaista mukavaa onkin luvassa. keskiviikkona 3.4. kello 10 Emilia vie lapsia satujen maailmaan Lehtimäen kirjastolla ja 17.4. kello 10 Alajärvellä.

Pöhinäperjantai nelosluokan pojille johdattaa pojat lukemisen maailmaan huonepakopelin avulla ja samalla päivällä kirjastossa pääsee lataamaan itselleen Vaasan kirjaston kehittämiä interaktiivisia pelejä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät