Uruguayn kansa sai kiitoksen avustaan 80 vuoden jälkeen

Mainos[adrotate banner="3"]

Dokumentaristi ja kolmen sodan veteraanin poika, kyyjärveläinen Raimo Salo huomasi Iltalehden artikkelin (6.12.2018), jossa kerrottiin miten Uruguayn kansa halusi auttaa Suomea Talvisodassa.

Raimo Salo toteaa, että sekä Suomen että Uruguayn lipuissa liehuvat samat värit, sininen ja valkoinen.

30.11.1939 Neuvostoliitto ampui kuuluisat Mainilan laukaukset ja näin Suomi joutui suurvallan häikäilemättömän hyökkäyksen kohteeksi. Suurvallan hyökkäys pieneen naapurin kimppuun aiheutti toisella puolella maapalloa sen, että Etelä-Amerikan kaksi maata otti asian esille Kansainliitossa ja uhkasivat erota ellei Neuvostoliittoa potkita ulos maailmanjärjestöstä.

MAINOS

Suurvallan erottaminen ei ole niin yksinkertaista, joten Uruguayssa heräsi halu auttaa maatamme ja siellä kerättiin 100000 pesoa, jolla hankittiin 10000 purkkia säilykelihaa, villaa ja joitakin muita tarvikkeita. Nämä lastattiin laivaan, joka lähti 1940 helmikuussa seilaamaan kohti kaukaista maatamme.

Laiva lasteineen ei kuitenkaan ehtinyt Suomeen ennen sodan loppua (13.3.1940) ja tarvikkeet kulutettiin myöhemmin, siitä ei ole tarkempaa tietoa. Hyvään tarpeeseen ne tulivat, kun kaikesta oli pulaa.

– Äitini kertoi, miten jouluna 1935 perheen ainoana ruokana oli suolavedessä keitetyt perunat. Tämä on yksi syy, miksi olenkin aina ollut kiinnostunut ihmisten ja kansakuntamme historiasta, Salo sanoo.

Salo päätti kirjoittaa Uruguayn suurlähettiläälle kirjeen ja tiedusteli sopisiko kiittää, vaikka tapahtumista on kulunut jo 80 vuotta.

Suurlähettilään assistentti Sinikka Tervo oli mukana vierailulla.

Salo kertoi halustaan lähettää Uruguayn presidentille henkilökohtaisen lahjan, joka on lottadokumentti Viimeinen testamentti, espanjaksi käännetyn saatekirjeen kera. Kirjeen käänsi espanjaksi Asta Jansson. Suurlähettiläs vastasi kolmessa päivässä ja näin aloitettiin presidentin lahjan valmistelut.

Asia eteni niin, että Raimo Salo kävi Helsingissä 25.3. luovuttamassa suurlähettiläs Pablo Saderille presidentillisen lahjan, joka lähetetään diplomaattipostina Uruguayn presidentille, joka on Tabaré Vázquez.

Dokumentin lahjalaatikko on Kyyjärven Touhulassa tehty kaunis koivuinen rasia, joka on verhoiltu valkoisella plyysikankaalla. Tyylikästä kyyjärveläistä osaamista! Kannen messinkilaatta kaiverrettiin Karstulassa kultasepällä ja lahjakirje kansineen painettiin Paino-Pekassa.

Tunnin mittaisessa Viimeinen testamentti- dokumentissa lotat muistelevat talvi- ja jatkosotaa ja se on tekstitetty englanniksi.

Lahjan myötä kaukaisen Etelä-Amerikan maan presidentti näkee, millaiseen Suomen tilanteeseen arvokas Uruguayn kansan apu lähetettiin 80 vuotta sitten. Suomella oli talvisodassa vähän auttajia ja on ainutlaatuista, että apua lähetettiin maailman toiselta puolelta.

Raimo Salon ja H.E. Pablo Saderin tapaaminen oli lämminhenkinen ja kesti yli tunnin. Paikalla oli myös suurlähettilään assistentti Sinikka Tervo, joka otti kuvia tapaamisesta.

 

MAINOS
Edellinen artikkeliPuhkupillit konsertoi Etelä-Pohjanmaalla
Seuraava artikkeliEmilia innostaa Alajärven ja Vimpelin lapsia lukemaan!