25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Puntaroi renkaanvaihdon ajankohta ja ratsaa kesärenkaasi

Sää muuttuu tasaisen varmasti keväisemmäksi, mutta kesärenkaiden vaihdon ajankohta kannattaa harkita tarkkaan ajokelin ja oman ajoympäristön mukaan.

Liikenneturva muistuttaa, että renkaiden kunto on syytä tarkistaa vaihto-operaation yhteydessä. Tuoreen kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista seuraa renkaidensa kuntoa sekä niiden vaihtamisen yhteydessä että muutenkin.

MAINOS

Nykylain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin – tänä vuonna vasta 29.4. – ja myöhempäänkin, jos keli sitä edellyttää.

Kesärenkaiden vaihtaminen lienee suurimmassa osassa maata ajankohtaista jo ennen pääsiäistä, mutta sopiva ajankohta kannattaa miettiä tarkkaan.

– Renkaanvaihdon ajankohdassa on otettava huomioon sekä keli että oma ajoympäristö. Sitten kun etelässä alkaa jo olla sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajan mukaan, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

– Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat mahdolliset yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan. Valtaväylien ulkopuolella voi melko etelässäkin törmätä vielä lähes jäärataolosuhteisiin. Kannattaa siis mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa renkaat liian aikaisin, lisää Elovaara.

Yli puolet seuraa renkaiden kuntoa säännöllisesti

Liikenneturva kysyi suomalaisilta joulukuussa 2018, miten he seuraavat autonsa renkaiden kuntoa. Yli puolet (58 %) raportoi seuraavansa kuntoa sekä renkaanvaihdon yhteydessä että muutenkin.

Noin joka seitsemäs (15 %) kuitenkin ilmoitti tarkastavansa kunnon vain renkaanvaihdon yhteydessä. Vain neljä prosenttia vastaajista tunnusti, ettei juurikaan seuraa renkaiden kuntoa.

– Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä. Vaihda siis alle vain hyväkuntoiset renkaat – ja seuraa sekä niiden kuntoa että rengaspaineita läpi koko vuoden, kannustaa Elovaara.

Renkaiden suorituskyky esimerkiksi märällä tienpinnalla heikkenee jo selvästi ennen kuin lain vähimmäisvaatimus (kesärenkailla 1,6 mm) urasyvyydessä on saavutettu. Sadekelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.

– Kesärenkaiden riittävän urasyvyyden voi tarkistaa helposti esimerkiksi kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään turvallisessa kunnossa. Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, kannattaa laittaa parempikuntoiset kumit taakse.

Viisi vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon

Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan sekä mieti, missä ja milloin ajat – kevään vaihtelevat kelit voivat aiheuttaa yllätyksiä.

Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle.

Tarkista rengaspaineet sekä vaihdon yhteydessä että säännöllisesti sen jälkeen.

Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.

Jälkikiristä renkaiden pultit vielä 50-100 kilometrin ajon jälkeen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät