-4.8 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Lemmikeille mikrosiruja Vimpelissä

Miljoona Mikrosirua -projekti rantautui Vimpeliin sunnuntaina. Ihmisiä lemmikkeineen oli jonottamassa sisäänpääsyä jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua.

Järviseudun sairaalan tiloissa sirutettiin kaikkiaan 42 kissaa ja 16 koiraa. Siruttajina toimivat Annulii Koponen Miljoona mikrosirua -projektista ja Alajärven Tassutiimi ry:ssä toimiva Karoliina Takamäki, joka kävi vuoden alussa sirutuskoulutuksen.

Emma (vas.) ja Aino Ylipekka sekä äitinsä Jaana toivat Mustikka-kissan sirutettavaksi Järviseudun sairaalan tiloihin.

Vimpelin kunta oli ojentanut auttavan kätensä Miljoona Mikrosirua -projektille. Alajärvellä toimivan Eläinhoitola HepoKatin yrittäjä Minna Latvala kertoo nähneensä Annulii Koposen kyselyn, että missä voitaisiin järjestää sirutus.

Eläinhoitola HepoKatin toinen yrittäjä, Minna Latvalan puoliso Jussi soitti Vimpelin kuntaan ja kysyi sopivia tiloja. Kunta tarjosi tilojen lisäksi 50 ensimmäiselle lemmikille sirun veloituksetta. Annulii Koposen mielestä kunnan mukaantulo oli ensiarvoisen hieno asia.

– Soini oli ensimmäinen kunta, joka kustansi 40 kissalle sirut viime vuonna. Vimpelissä ihmiset olivat tyytyväisiä ja tosi ihmeissään siitä, että kunta maksaa osan sirutuksista.

Apu kadonneelle lemmikille

Miljoona Mikrosirua -projekti on syntynyt pienen porukan halusta tehdä konkreettista työtä eläinten hyväksi. Tavoitteena on siruttaa ja rekisteröidä miljoona kennelnimetöntä eläintä. Projektia tehdään harrastuspohjalta.

Mukaan on saatu myös yhteistyökumppaneita. Kevään mittaan miljoonaa mikrosirua kohti edetään muiden muassa Kärkölässä, Varkaudessa ja Outokummussa. Alajärvellä sirutetaan lemmikkejä elokuun neljäntenä päivänä.

Miljoona Mikrosirua -kampanjassa omistaja täyttää lomakkeen, jossa on sirutettavan eläimen tietoja ja omistajan yhteystiedot. Mikrosirujen tiedot tallennetaan Siruhaku.fi-rekisteriin.

Projektin sirutustapahtumassa eläinten saamien mikrosirujen tiedot tallennetaan tietoturvalliseen Siruhaku.fi-rekisteeriin, joka pystyy ainoana rekisterinä yhdistämään eläimen löytäjän ja omistajan ympärivuorokautisesti ja ilman välikäsiä, jos omistajatiedot ovat ajan tasalla.

Alajärven löytöeläintoiminnan maaliskuussa 2017 ja Vimpelin löytöeläintoiminnan joulukuussa 2017 aloittaneen Eläinhoitola HepoKatin Minna Latvala kokee sirutuksen tarpeelliseksi, mutta monikaan kissanomistaja ei ole asiaan vielä havahtunut.

– Kissat kannattaa siruttaa, jotta kadonneen kissan omistaja pystytään jäljittämään. Meille tuotiin viime vuonna noin sata siruttamatonta löytökissaa, joille ei löytynyt omistajaa.

Eläinhoitola HepoKatin yrittäjät Minna ja Jussi Latvala kävivät Vimpelissä seuraamassa Miljoona Mikrosirua -tapahtuman etenemistä. Kuvaan saatiin myös pariskunnan Antton-poika.

Tähän mennessä Miljoona mikrosirua -projektissa on sirutettu eniten kissoja. Kissojen ja koirien ohella mikrosiruja on laitettu kaneille, minipossuille ja freteille sekä yhdelle kilpikonnalle.

Väkeä riitti

Vimpelin sirutustapahtumaan tuotiin koiria ja kissoja Vimpelin lisäksi Alajärveltä, Evijärveltä ja Lappajärveltä. Kaukaisin lemmikkinsä sirutettavaksi tuonut henkilö asuu Sastamalassa, mutta oli käymässä Vimpelissä.

Jaana Ylipekka toi tyttäriensä Ainon ja Emman kanssa sirutettavaksi vajaan vuoden ikäisen Mustikka-kissan.

– Ajattelimme kotona, että olisi hyvä, jos Mustikalla olisi siru. Jos käy niin, että se lähtee karkuteille ja joku muu ottaisi sen talteen, Mustikka löytyisi takaisin omaan kotiin, perustelee Jaana Ylipekka lemmikin siruttamista.

Jaana Ylipekan mielestä on hieno juttu, että sirutus saatiin Vimpeliin.
– Olisimme lähteneet naapurikuntiinkin, jos siellä tällainen olisi järjestetty.

Mustikka on luonteeltaan seurallinen ja utelias. Se haluaa olla siellä, missä tapahtuu. Emman ja Ainon leikkiessä Mustikka on vieressä kuuntelemassa leikkejä. Sirutukseen Mustikka suhtautui melko rauhallisesti, vaikka sirua laitettaessa hieman protestoikin.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät