0.2 C
Alajärvi
torstai 30.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri vaatii kaikille turvallista ja arvokasta vanhuutta

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri piti kevätkokouksensa Ilmajoella viikonloppuna.

Ennen virallisen kokouksen avaamista vietettiin juhlahetki. Merja Uusitalo luovutti puheenjohtajakaudellaan anotut kunniamerkit piirihallitustyöskentelyssä mukana olleille EL Ylihärmän yhdistyksen puheenjohtajalle Raimo Holmille (SVR M I kr), Alajärven yhdistyksen puheenjohtajalle Anja Rantalalle (SMR M I) ja EL Kauhavan yhdistyksen puheenjohtajalle Tapani Harjulle.

Yksimielisesti hyväksyttyjen toimintakertomuksen ja talouslukujen jälkeen kokous antoi hyväksyntänsä piirihallituksen esittämälle kannanotolle, joka koskee vanhusten hoivapalveluja.

Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri vaatii, että kaikille suomalaiselle on taattava turvallinen ja arvokas vanhuus. Jokainen meistä on joskus vanhus.

Eri-ikäisten suomalaisten on voitava luottaa siihen, että hoivapalvelut vastaavat yksilöllisiä tarpeita. Lisäksi ne ovat laadukkaita. Kotihoidon palveluiden resursseja tulee lisätä. Lisäykset eivät kuitenkaan saa vaarantaa hoivapalveluiden resursseja.

Palveluiden kilpailuttaminen on tehtävä laatu edellä. Etelä-Pohjanmaan piiri vaatii tehokkaita seuraamuksia niille palveluntuottajille, jotka laiminlyövät sopimuksen tai rikkovat lakia. Jokaiseen laiminlyöntiin, jossa vaarannetaan jonkun terveys ja turvallisuus, tulee puuttua heti. Viranomaisvalvontaa on kehitettävä.

Taloudellisten edellytysten ohella tarvitaan ammattitaitoista henkilökuntaa ja hyvää johtamista. Henkilökunnan osaamista tulee ylläpitää ja kehittää jatkuvasti.

Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen joukko. Ikäihmisten erilaiset tarpeet on huomioitava paremmin. Lisäksi ne on saatava päätöksenteon keskiöön. Kuntien on tehtävä nykyistä parempaa yhteistyötä vanhusneuvostojen kanssa, joita on aidosti kuunneltava kuntien vanhuspalveluita suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Ikääntyneiden monimuotoisia ja itsenäisyyttä tukevia asumisen ratkaisuja tulee edistää. Tämä tarkoittaa myös panostuksia korjaus- ja hissiavustuksiin.

Iäkkäiden hyvinvointi on tuottava investointi. Ikäystävällinen Suomi on yhteinen etu, kannanotossa todetaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät