Alajärven Suokonmäen näköalatornin kuntoportaat maakunnan parhaalla näköalalla

Mainos[adrotate banner="3"]
Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoo käyvänsä säännöllisesti juoksemassa Suokonmäen näköalatornin portaita ylös alas.

Eri puolille Suomea ollaan rakentamassa kuntoportaita lukematon määrä ja se on hyvä asia.

Etelä-Pohjanmaalla on tunnetusti tasaista, mutta Alajärven Lehtimäen kylästä löytyy kuntoportaat maakunnan parhailla näköaloilla.

MAINOS

Kulttuurihistoriallisesti Suokonmäki on myös mielenkiintoinen ja varhaisasutusta on ollut jo 1500-luvulla. Suokonmäki on 231 metriä korkea ja se on Etelä-Pohjanmaalla jo korkea mäki.

Retkipaikka kertoo sivuillaan, että kun vedetään viivat läntisimmästä pisteestä Närpiöstä itäisimpään pisteeseen Ilomantsiin ja pohjoisimmasta pisteestä Nuorgamista eteläisimpään pisteeseen Hankoniemeen, leikkaavat viivat toisensa Suokonmäen rinteessä.

Suokonmäki on liitetty myös valtakunnallisesti merkittävien maisema-alueiden verkkoon valtioneuvoston päätöksellä.

Suokonmäeltä avautuu huikeat näköalat

Suokonmäen seudun kylät ry on rakentanut huipulle 31 metriä korkean näköalatornin vuonna 2001.
Kauniin puurakenteisen tornin huipulle pääsee kapuamalla 132 porrasaskelmaa.

Tarinan mukaan tornista on näkynyt aiemmin seitsemän kirkontornia ja sen voi helposti uskoa, sillä niin kauas tornin huipulta avautuu näköalat.

Suokonmäen näkötorni on niin korkealla, että avautuvat maisemat ovat hulppeat.

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen kertoo käyvänsä säännöllisesti juoksemassa näköalatornin portaita ylös alas.

Tunnin juoksun jälkeen tietää kyllä kavunneensa portaita.

– Mikä parasta, niin täällä voi kokea kuntoportaat kaikilla keleillä ja vuodenajoilla, koska portaat ovat sisätiloissa ja täten turvalliset sekä säältä suojassa. Kovimpien ukkosmyrskyjen aikaan en ole tornin huipulle tosin mennyt.

– Aamulla aikaisin voi ihailla auringonnousua, illalla laskua ja oikeastaan jokaisella kerralla näkymät ovat väreineen erilaisia. Joskus suorastaan maagisen kauniita, kun aurinko on laskemassa taivaanrannan taakse värjäten taivaan eri väreihin.

– Alajärvelle ei enää tarvitse erikseen rakentaa kuntoportaita, koska Suokonmäkeä parempia ei löydy koko maakunnasta.

Lehtimäen Suokonmäen näköalatorni portaineen on kuntoilijan ja matkailijan vierailun arvoinen paikka. Tieltä numero 68 on opastus tornille ja näköalatornin osoite on Suokonmäentie 69.

Läheltä löytyy myös Valkealammen ulkoilualue, josta löytyy kilometreittäin hiihto- ja patikkapolkuja. Aluetta on myös kutsuttu Etelä-Pohjanmaan Sveitsiksi sen maisemien vuoksi.

 

MAINOS
Edellinen artikkeliKultakurkku-karaoken karsintaa Alvariinissa
Seuraava artikkeliPohjavesialueiden rajaamista ja luokitusta tarkastellaan Lappajärvellä