Vetovoimahanke innostaa Vimpelissä

Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin Yrittäjät ry:n hallinnoimassa Vetovoimaa ja viihtyvyyttä Vimpeliin -hankkeessa laitettiin hihat heilumaan perjantaina. Hankkeen työpajoissa on tuotu usein esille kuntakeskustan siisteys ja huomio siihen, että siisteyttä pitäisi parantaa.

Vimpelin kunnan henkilöstö siivoaa keväisin kunnantalon lähistöä ja vetovoimahankkeen projektipäällikkö Teija Uitto-Kohonen kysyi kunnasta, että saako hanke hypätä tukijaksi eli haastaa yrittäjiä ja kuntalaisia siivoamaan ”omia nurkkiaan” ja kunnan yleisiä alueita. Vastaus oli myöntävä ja toimeen tartuttiin perjantaina puolilta päivin.

MAINOS

Roskat ja kuivuneet lehdet saivat kyytiä, kun SuperSiivouspäivästä innostuneet ihmiset ahkeroivat Patruunantien varrella ja jätesäkki toisensa jälkeen täyttyi.

Siistimmän kevätilmeen saivat muiden muassa kunnantalon ympäristö, Hippo-puisto ja nuorisotalon edusta. SuperSiivouspäivää oli vietetty ainakin Anttilankankaan, Vistin ja Koskelan suunnalla. Helena Kohonen oli lähtenyt siivoustalkoisiin kymmenvuotiaan pojanpoikansa Niilon kanssa.

– Olen ollut mukana hankkeen työpajoissa. Tällainen tapahtuma on mukava. Hyvä, että sattui vielä mukava sääkin.

Helena Kohonen oli saanut talkookaverikseen pojanpoikansa Niilon.


Ideasuoni sykkii

Vetovoimahankkeen tarkoituksena on kerätä ideoita Vimpelin keskustan kehittämiseen.

Yhteistä viihtyvyyttä on puitu neljässä työpajassa. Työpajoissa on esimerkiksi suunniteltu jouluvalaistusta ja erilaisia olohuoneita viihtyvyyttä parantamaan.

Teija Uitto-Kohonen kertoo tähän mennessä järjestettyjen työpajojen osallistujamäärän olleen odotusten mukainen ja kävijämäärän olleen kokoontumiskertaa kohti 10–25, johon hän on tyytyväinen.

– Työpajoihin osallistuneiden joukossa on sellaisiakin, jotka ovat käyneet jokaisessa työpajassa ja jotka ovat kiinnostuneita ja sitoutuneita asiaan.

– Jokaiseen työpajaan on myös tullut joku uusi osallistuja. Työpajoissa on noussut esiin paljon toteuttamiskelpoisia ideoita. Käymme kunnan kanssa keskusteluja ideoista. Sesonkivalaistussuunnitelma luovutetaan kunnalle toukokuussa.

Hankkeen ensimmäisen työpajan aiheena oli jouluvalojen ideoiminen. Kunnan kuluvan vuoden talousarvioon on varattu 10 000 euroa Patruunantien jouluvalaistuksen toteuttamiseen. Teija Uitto-Kohonen kertoo, että sesonkivalaistussuunnitelmassa esitetään valaistuksen täydentämistä tulevina vuosina.

Projektipäällikkö muistuttaa, ettei hankkeella itsellään ole toteutusrahaa, vaan on olemassa muita mahdollisuuksia viedä työpajoissa saatuja ideoita eteenpäin. Ideoiden toteuttajataho voi olla kunta tai jokin muu toimija.


Vimpelin ytimessä

Keväällä työpajassa pohdittiin vimpeläisyyttä. Ja siinähän parhaat asiantuntijat ovat kunnan asukkaat. Työpajassa ilmi tuotujen näkökulmien mukaan Vimpeli-nimisen yhteisön vahvuus on yhteen hiileen puhaltamisessa, joka liittyy esimerkiksi pesäpalloon, muuhun talkootyöhön ja tiettyyn periksiantamattomuuteen.

– Työpajassa mietittiin vahvuuksia. Pitää muistaa ne hyvät asiat, joita meillä on: Lakis, Lappajärvi, upea maalaismaisema, turvallinen yhteisö, Suksitehdasmuseo, mainitsee Teija Uitto-Kohonen keskustelussa esiin nostettuja tekijöitä.

Vimpeläisyyttä pohtineessa työpajassa tuotiin esille myös kunnan asukkaisiin liitetty persoonallinen huumorintaju, positiivinen itsepäisyys, vahva yhteenkuuluvuuden tunne, yritteliäisyys, tuttavallisuus, talkoohenki ja rehellisyys.

– Työpajassa tuotiin esille se, että vaikka Vimpelillä on vahva brändi, ei moni muualla asuva osaa sijoittaa kuntaa kartalle. Tässä on vielä tekemistä.

Marraskuun loppuun jatkuvan viihtyvyyshankkeen tässä vaiheessa mietitään, millaisten asioiden tiimoilta kuntalaisia kutsuttaisiin syksyn työpajoihin.

Yksi tällainen asia voisi Teija Uitto-Kohosen mielestä olla joulunavaustapahtumakonseptin miettiminen. Vimpelissä joulunavausviikonloppuun kuuluvat perinteisesti ilotulitus, joulunavausmarkkinat ja kunnan ja Vimpelin Vedon palkitsemistilaisuus.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliToivon Aalloilla -medialähetyksen aluetapahtuma Soinissa
Seuraava artikkeliAlajärveläistä osaamista Aira Samulinille Pikkulotta -riipuksen muodossa!