-2.9 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Vuokrakirppis Adeliina kymmenen vuotta kierrätystä

Vuokrakirppis Adeliina on toiminut Alajärvellä kymmenen vuoden ajan. Noiden kymmenen vuoden aikana tavara on vaihtanut omistajaa lukemattomia kertoja ja moni on saanut tarpeettomalle tavaralleen uuden elämän – ja tienannut siinä samalla itselleen selvää setelirahaa.

Adeliinan yrittäjä Miia Kataja naurahtaa ajatukselle, uskoiko hän kymmenen vuotta sitten, että kirppis eläisi näin kauan.- En varmaan edes ajatellut näin pitkälle, Miia sanoo ja kertoo olleensa ennen Adeliinan perustamista itse innokas kirpparien kiertäjä.

– Alajärvellä oli ollut jo aikaisemmin vuokrakirppis, joka oli lopettanut toimintansa. Olen itse Evijärveltä ja koska halusin perustaa kirpparin niin ajattelin, että Alajärvi olisi sille parempi paikka, koska asukkaita täällä on enemmän.

Niin Miia avasi vuokrakirppiksen, jonka paikaksi löytyi alakerran tila Alajärven keskustasta Citykorttelista. Tila ei ollut toiminnalle paras mahdollinen, mutta jostain oli aloitettava. Alkuvuosien jälkeen nykyiset tilat sisääntulotien varresta vapautuivat ja muutto oli edessä.

– Tänne muuttaminen oli iso riski, mutta jälkikäteen tarkastellen se kannatti. Vaikka kulut kasvoivat, niin kasvoi myös käytettävä tila ja asiakasmäärät, eli muutto oli ehdottomasti oikea ratkaisu.

Adeliinan nykyiset tilat ovatkin kirpparille erinomaiset, vaikka eivät aivan ydinkeskustassa sijaitsekaan. Kirppari sijaitsee kuitenkin vilkkaan sisääntulotien varrella ja sen parkkipaikka on iso ja siinä voidaan helposti järjestää tapahtumia, kuten peräkonttikirppiksiä.

Myös itse kirpparilla on tilaa niin, että asiakkaat voivat tuoda myyntiin huonekaluja, autonrenkaita tai ihan mitä tahansa, mitä ovesta sisälle mahtuu.

Kirpputorin toiminta on pysynyt periaatteeltaan samana koko kymmenen vuotta. Asiakas vuokraa itselleen pöydän ja tuo sinne myyntiin hinnoittelemansa tavaran.

Kirppari saa vuokratulona paikan hinnan ja myyjä saa myymistään tuotteista rahat itselleen. Isoja tavaroita kirpparille otetaan myös prosenttimyyntiin.

Adeliinassa käy paljon vakituisia myyjiä, jotka ottavan pöydän useita kertoja vuodessa. jatkuvasti myyjinä on myös uusia tulokkaita, jotka laittavat pöytäänsä ensimmäistä kertaa.

Myyjille Miia sanoo vinkkinä, että pöytään mahtuu yllättävän paljon tavaraa. Kun hyväkuntoista tavaraa on myynnissä paljon ja se on oikein hinnoiteltu, niin se löytää ostajansa ja yleensä aina myyjä on tyytyväinen lopputulokseen.

– Kannattaa kuitenkin lähteä heti siitä ajatuksesta, että yksi viikko ei riitä. Hyvä aika pitää pöytää on yleensä neljä viikkoa, jos tavaraa on enemmän.

Kirpparilta ostetaan yhtälailla kauteen sopivia vaatteita, käyttötavaraa kuin keräilytuotteitakin. Haluttua tavaraa ovat usein kotimaiset tuotteet, mutta Arabia ei ehkä enää myy aivan samoin kuin ennen vain siksi, että se on Arabiaa.

Tuotteen kunto ja hinta ovat aina oleellisia ja myyjän kannattaakin panostaa siihen, että tarjolla on hyväkuntoista, oikein hinnoiteltua tavaraa, niin pöydästään saa hyvän tuoton.

Tulevaisuuteen Vuokrakirppis Adeliina jatkaa samalla hyväksi havaitulla kaavalla, sillä tarve kierrättää itselle turhaksi käynyttä tavaraa uusille omistajille, ei kymmenessä vuodessa ole kadonnut mihinkään.

Kymmenvuotissynttäreitä Adeliinassa juhlitaan huomenna perjantaina 10.5. koko päivän munkkikahvien merkeissä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät