Toimintakeskuksessa aihetta iloon

Mainos[adrotate banner="3"]

Työ- ja päivätoimintaa tarjoavan Lappajärven toimintakeskuksen asiakkailla ja henkilökunnalla oli aihetta hymyyn torstaina.

Terveyskeskuksen naapuriin tammikuussa siirtyneessä toimintakeskuksessa vietettiin avoimien ovien päivää. Uusia tiloja kävi ihastelemassa puolisentoistasataa henkeä.

MAINOS

Toimintakeskuksen asiakkaiden läheisten ja tuttujen sekä kuntalaisten lisäksi uusiin tiloihin tutustui Alajärven ja Lehtimäen, Härmän sekä Vimpelin toimintakeskusten henkilökuntaa ja asiakkaita.

Tiloihin ja toimintaan tutustumisen lisäksi avoimien ovien päivässä oli arpajaisia ja musiikkipitoista ohjelmaa. Toimintakeskuksen asiakkaiden tekemiä töitä oli kaupan ja kahvitarjoilukin oli järjestetty.

Musiikista vastasi Alajärven ja Lehtimäen toimintakeskuksen Rohkiat-yhtye, joka aloitti oman osuutensa Kuunkuiskaajien Työlki ellää -euroviisukappaleella.

Rohkiat tulkitsi niin Johanna Kurkelan Rakkauslaulun kuin Satumaankin. Yhtye on toiminut noin kymmenen vuotta ja Lappajärvellä bändiläisiä oli mukana kahdeksan.

Positiivisia vaikutuksia

Lappajärven toimintakeskus siirtyi osaksi Järvi-Pohjanmaan perusturvaa vuoden alusta lähtien.

Ennen nykyisiin, 397 neliömetrin suuruisiin tiloihin siirtymistä toimintakeskuksen tilat olivat kolmen vuoden ajan virastotalolla sijainneissa väistötiloissa. Toimintakeskuksen nykyisissä tiloissa on aikaisemmin toiminut hoivaosasto.

– Uudet tilat mahdollistavat sen, että pystymme jakamaan asiakkaita pienempiin ryhmiin, jolloin asiakkaiden ohjaaminen on helpompaa ja melutaso laskee, kun ollaan pienemmissä ryhmissä, kertoo Lappajärven toimintakeskuksen vastaava ohjaaja Riikka Luoma-aho.

Vastaava ohjaaja Riikka Luoma-aho kertoo, että sekä toimintakeskuksen henkilökunta että asiakkaat kokevat toimintakeskuksen tarjoamat mahdollisuudet tärkeiksi.

Toimintakeskuksen asiakkaat tekevät alihankintatöitä Lappajärven Värjäämölle ja Kauhavalla toimivalle Lankavalle sekä Hotelli Kivitipulle.

Kivitippuun toimitetaan matkamuistoiksi tarkoitettuja kivipusseja. Toimintoihin kuuluu myös pääasiassa mielenterveyskuntoutujille suunnattu ruokaryhmä, jossa tehdään ohjaajan kanssa mielenterveyskuntoutujille tarjottava lounas.

Ruokaryhmässä kiinnitetään huomiota esimerkiksi ruuan terveellisyyteen ja siihen, mitä käytettävät raaka-aineet maksavat.

– Asiakkaiden fyysistä kuntoa ylläpidetään ulkoilemalla. Järvilakeuden kansalaisopisto on järjestänyt musaryhmää ja kädentaitojen ryhmää toimintakeskuksessa.

Tärkeää toimintaa

Avoimien ovien päivän tarkoituksena oli paitsi esitellä uusia tiloja, myös näkyvyyttä toimintakeskuksen tarjoamille mahdollisuuksille.

Samalla haluttiin tuoda esille sitä, että toimintakeskus on osa neuvolan ja esimerkiksi hammashoitolan kanssa samassa rakennuksessa toimivaa yhteisöä.

Avoimien ovien tapahtumassa tutustuttiin uusiin tiloihin ja toimintapoihin. Tapahtumavierailla oli esimerkiksi mahdollisuus ostaa toimintakeskuksen asiakkaiden tekemiä käsitöitä.

Lappajärven toimintakeskuksen kirjoilla on 30 asiakasta. Asiakaskunta koostuu aikuisista kehitysvammaisista ja mielenterveyskuntoutujista. Kuntayhtymä Kaksineuvoinen ostaa ostopalveluna evijärveläisille työtoiminnan.

Toimintakeskuksessa työskentelee vastaava ohjaaja, kaksi kokoaikaista ohjaajaa, yksi osa-aikainen ohjaaja ja yksi ryhmäavustaja. Riikka Luoma-aho näkee toimintakeskuksen tarjoaman toiminnan tärkeänä.

– Vanhempiensa luona tai yksin asuville toimintakeskus on paikka, johon lähdetään aamulla. Olemme sellainen taho, joka näkee, jos asiakkaan kuntoon tulee muutosta. On ihana, miten asiakkaat näyttävät sen, että he tulevat tänne mielellään.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliKultaiset yrittäjäristit Raja-aholle ja Tuomelalle
Seuraava artikkeliPiha- ja puutarhatyöt ovat hyvää hyötyliikuntaa