-0.7 C
Alajärvi
perjantai 26.4.2024
MAINOS

Vimpelin eskarit syksyllä Aapiskujan koululle

Poikkeuksellisesti yhteiskoulun ja lukion auditoriossa kokoontuneen Vimpelin kunnanvaltuuston esityslistalla oli muiden muassa valtuuston puheenjohtajana toimineen Seppo Tuomisalon (Haloo Vimpeli) ero, kunnanhallituksen jäsenten valinta jäljellä olevaksi toimikaudeksi ja kunnanvaltuuston puheenjohtajiston valinta jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Eniten puheenvuoroja käytiin kuitenkin Muut asiat -pykälässä esiin tulleesta, esiopetuksen käytössä olevan Rantakylän koulun tilanteesta.

MAINOS

Koulurakennuksessa otetuista rakennenäytteistä on löytynyt mikrobikasvustoa. Esikoulun toiminta alkaa ensi elokuun 12. päivänä Aapiskujan koululla. Ensi lukuvuonna Vimpelissä on hieman alle 30 esikoululaista, jotka jakautuvat kahteen eri ryhmään.

Valtuusto myönsi Tuomisalolle eron ja hänen tilalleen valtuustoon nousee Haloo Vimpelin Terhi Honkonen. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Haloo Vimpelin Matti Latvala.

Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa keskustan Yrjö Koivukoski ja toisena varapuheenjohtajana kristillisdemokraattien Lea Vasalampi.

Kunnanhallituksen puheenjohtajana jatkaa keskustan Marja-Leena Laakso. Ensimmäinen varapuheenjohtaja 1.6.2019–31.5.2021 on Haloo Vimpelin Markku Lapinkorpi. Toinen varapuheenjohtaja on keskustan Anita Ammesmäki.

Laakson henkilökohtainen varajäsen hallituksessa on Tanja Mustonen, Lapinkorven henkilökohtainen varajäsen on Jari-Matti Uusitupa ja Ammesmäen henkilökohtainen varajäsen Tapani Harju.

Kunnanhallituksen muut jäsenet ovat keskustan Marko Timo (varalla Jouni Herrala), vasemmistoliiton Eija Rannanpää (Terttu Viita), perussuomalaisten Jarmo Arpala (Harri Niemitalo) ja Haloo Vimpelin Hanna Kangas (Terhi Honkonen).

Tuoretta tietoa

Matti Latvalan (Haloo Vimpeli) esille ottama Rantakylän koulun ja Vimpelin esikoululaisten tilanne on tuore.

Asiasta on kokoustettu tänään maanantaina ja informoitu esikoululaisten vanhempia. Koulutyö jatkuu Rantakylän koulukiinteistösää vielä jäljellä olevan lukuvuoden eli vajaat kaksi viikkoa.

Kunnanjohtaja Sami Gustafssonin mukaan rakennusterveysasiantuntijat ja terveystarkastaja kertoivat, ettei rakennus ole turvallinen lapsille.

– Lapset siirtyvät Aapiskujan koululle. Ilman saneeraustyötä lapset eivät voi turvallisesti olla rakennuksessa. Lasten turvallisuus menee kaiken edelle. Kokouksessa tuli pitkä lista, mitä kosteusvaurioiden osalta pitää tehdä.

– Alapohja pitää tutkia jatkokartoituksia varten, salaojia pitää uusia, vesikatto pitää korjata ja koneellinen tuloilma pitää järjestää rakennukseen.

Gustafsson kertoi, korjausten suorittamiseen tarvittavaa hinta-arviota ei kokouksessa pystytty antamaan.

Sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto kertoi valtuutetuille, että kahdeksasta rakennenäytteestä on löytynyt useita eri penicillium-mikrobin aiheuttamia kasvustoja, joiden perusteella rakennuspuolen asiantuntija on ilmoittanut, ettei rakennusta tule toistaiseksi käyttää.

Huoli koululaisista

Valtuutettujen puheenvuoroista välittyi paitsi harmi esikouluopetuksen loppumisesta Rantakylällä, myös huoli koulutyön sujuvuudesta Aapiskujalla. Terhi Honkonen kertoi, ettei ole tullut tietoon, että lapsia tai henkilökunnan jäseniä olisi oireillut sisäilman takia.

– Tilanne on tullut yllätyksenä. Kukaan ei ole sairastunut, eikä asiaa ole piiloteltu.

Kunnanjohtaja Gustafsson totesi, että Aapiskujan väistötilat on tutkittu ja todettu kelvollisiksi. Hanna Kangas tiedusteli, kuinka lapset mahtuvat Aapiskujalle. Hän toivoi, ettei opetustiloja sijoiteta kellariin.

Sivistystoimenjohtaja Kaunisto kertoi, että koulun alakerrasta otetaan käyttöön tiloja. Alakerrassa sijaitsevat esimerkiksi ruokala ja erityisopetustilat.

– Osa lasten opetuksesta toteutetaan samanaikaisopetuksena.

Terhi Honkonen kysyi, mitä samanaikaisopetus tarkoittaa käytännössä.

– Minulle samanaikaisopetus tuo mieleen, että laitetaan porukoita yhteen.

Kauniston käsityksen mukaan osa toisen luokan opetuksesta toteutetaan osittain samanaikaisopetuksena, jossa on 29 lasta, kaksi opettajaa ja erityisopettaja. Muutoin opetusryhmät jaetaan lukujärjestyksellisillä toimenpiteillä sillä tavoin, etteivät ryhmät ole yhdessä.

– Neljä tuntia on sellaisia, että 29 oppilasta on yhdessä kahden tai kolmen opettajan kanssa.

Terhi Honkonen kysyi vielä, että mihin tilaan laitetaan 29 kakkosluokkalaista.

– Jos tilassa on 29 kakkosluokkalaista ja kaksi opettajaa, kaikki tietävät, mitä se tarkoittaa melun ja työrauhan kannalta sekä henkilökunnan ja lasten kuormituksen kannalta.

– Jos meillä ei ole riittävästi huoneita, että saadaan pidettyä ryhmäkoot pieninä, ei puhuta samanaikaisopetuksesta ratkaisuna vaan se on ongelma, mitä tässä luodaan.

Muiden valtuutettujen puheenvuoroissa tuotiin esille muiden muassa korjaustoimenpiteiden kannattavuus, Metsätarhan päiväkodin eli entisen Lakaniemen koulun mahdollisuudet toimia esikoulutilana ja esimerkki Evijärveltä: kuntaan on rakennettu noin 260-neliöinen, kokonaan moduloitava ja siirrettävä hirsirakennus, jonka kustannusarvio oli noin 300000 euroa.

Alajärven sivistystoimi tiedottaa lehdistölle Rantakylän koulun ja esiopetuksen tilanteesta tiistaiaamuna.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät