Koulumusikaali Pitääkö olla huolissaan? nostaa esiin kuutosluokkalaisten ilot ja murheet

Mainos[adrotate banner="3"]

Kun Paavolan koulun oppilailta Juuso Mäntyniemeltä, Tuuli Honkaniemeltä ja Ilona Takalalta kysyy, onko kuudesluokkalainen lapsi vai nuori, niin kaikki vastaavat kuin yhdestä suusta, että lapsi.

Alkavan kesän aikana varmasti kuitenkin tapahtuu jotain. Nämä samat lapset luokkakavereidensa kanssa siirtyvät yläkouluun ja ennen kuin huomaammekaan, he ovat jo nuoria.

MAINOS

Viimeisenä yhteisenä isona lapsuuden juttuna Juuso, Tuuli ja Ilona olivat mukana noin 60 luokkakaverinsa kanssa Paavolan koulun kevään suurprojektissa, koulumusikaalissa Pitääkö olla huolissaan?

Tuuli Honkaniemi, Juuso Mäntyniemi ja Ilona Takala ovat innoissaan Paavolan koulun musikaalista, jossa kaikki noin 60 kuutosluokkalaista kysyvät, pitääkö olla huolissaan?

– Mukana musikaalissa on kaikki kuutosluokkalaiset tavalla tai toisella, kertoo opettaja Minna Latvala ja kertoo, että musikaali on oppilaiden omaa tuotantoa niin käsikirjoituksen, sanoitusten, sävellysten kuin esityksenkin osalta.

– Sen äänentoistot, valaistukset ja jopa mainokset ovat lasten itse tekemiä.

Musikaaliin saatiin tukea Etelä-Pohjanmaan rahastolta ja syksyllä sen työstäminen aloitettiin ensin äidinkielen tunneilla. Kässäriä varten lapset kirjoittivat ylös huolen aiheitaan ja näitä poimittiin sitten osaksi käsikirjoitusta.

Musiikin tunneilla ja valinnaisissa opinnoissa on tehty sävellyksiä ja harjoituksia on ollut liikuntatunneilla ja luokittain. Vasta maaliskuussa on kokonaisuutta alettu harjoitella yhdessä.

– Ei me oikein syksyllä osattu ajatella, millainen tästä tulee. Joka tapauksessa siitä tuli hienompi kuin osattiin kuvitella!

Juuso, Tuuli ja Ilona ovat kaikki yksimielisiä siitä, että vaikka prosessi ensimmäisistä ideoista esitykseen on ollut pitkä ja kiinnostava, niin kaikkein hauskinta on kuitenkin se lopussa odottava esiintyminen!

Esiintymisen ilo näkyikin esityksestä jo viimeisissä harjoituksissa maanantaina. Esityksen kuluessa sai nauraa, sillä niin vivahteikkaasti lapset kuvailivat sitä, miten hassulle heidän käyttämänsä kieli kuulostaa open suussa – mutta esitys myös pysäytti, kun esille nostettiin iso pelko. Miten perheemme käy?

– Kun lapset syksyllä alkoivat kirjoittaa käsikirjoitusta varten pelkojaan, meitä opettajia pysäytti useammasta vastauksesta esiin noussut huoli perheestä, vanhempien mahdollisesta erosta, Latvala kertoo ja sanoo, että tästä syystä asia haluttiin ottaa mukaan myös musikaaliin.

– Koimme, että on myös meidän tehtävämme tarttua asiaan, joka vaikuttaa niin voimakkaasti lapsiin ja jolle he itse eivät voi mitään.

Sanat musikaalin teksteihin on koottu useista eri vastauksista ja niihin ei aikuisten ole juurikaan tarvinnut puuttua.

Myös Ilona, Juuso ja Tuuli vahvistavat, että esityksessä esille nousevat jutut keppihevos -leikeistä parkouriin ovat juuri niitä asioita, joita heidän ikäisensä miettivät ja missä maailmassa he elävät.

Lapset toivovatkin että tänään tiistai-iltana 21.5. kello 18.30 Paavolan koululle esitystä tulisivat seuraamaan tämän ikäluokan lasten vanhempia.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliAnkkurien E-tyttöjen lentopallojoukkue AA-09 treenaa ahkerasti
Seuraava artikkeliKauppakeskus Paletin kaikki liiketilat täynnä 1.6. alkaen