-6.9 C
Alajärvi
torstai 23.3.2023
spot_img
spot_img

Nuoret alttiita onnettomuuksille kesäliikenteessä

Nuoret alttiita onnettomuuksille kesäliikenteessä

Liikenneturva muistuttaa, että kesäliikenteessä vaarallisten tilanteiden välttäminen saattaa olla pienistä jokapäiväisistä valinnoista kiinni. Nuorten osuus onnettomuuksista korostuu kesäkuukausina. Tänä vuonna huomiota kiinnitetään myös niihin nuoriin, jotka tekevät turvallisia valintoja liikenteessä.

Kesä liikuttaa ihmisiä, ja liikenteen henkilövahinkojen määrä kasvaa kesää kohti. Onnettomuusmäärän kasvu näkyy myös nuorten kohdalla. Nuorten henkilövahinkojen määrä kaksinkertaistuu kesäliikenteessä. Viikonloput ja eritoten kesälauantait ovat tilastojen valossa tyypillistä aikaa nuorten liikenneonnettomuuksille, joissa näkyvät ylinopeus, väsymys, kiinnittämätön turvavyö ja alkoholi. Tai kaikkien näiden yhdistelmä.

Ajokokemus pienentää
onnettomuusriskiä

Eri tutkimusten mukaan nuoria riskikuljettajia on arvioitu olevan 10–17 prosenttia kaikista nuorista. Nuorten kuljettajien onnettomuusriski kuitenkin pienenee ajokokemuksen ja iän karttuessa. Kokematon kuljettaja ei aina osaa kiinnittää huomiota sellaisiin seikkoihin, joista saattaa aiheutua vaaratilanteita. Onnettomuusriski kasvaa myös usein silloin, kun kyydissä on kavereita. Näyttämisen halu ja tarve kilpailla näkyvät eritoten nuorten mieskuljettajien riskialttiissa ajotavassa.
– Riskejä voi kuitenkin vähentää ennakolta. Liikutaan sääntöjen mukaan ja tehdään se valinta, että laitetaan turvavyö aina kiinni, ei käytetä kännykkää, kun ajetaan eikä mennä humalaisen kuljettajan kyytiin, muistuttaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Liikenneturva haluaa tänä kesänä haastaa ajatusmallia, jonka mukaan riskienotto jollain tavalla kuuluisi nuoruuteen ja olisi jokaiselle nuorelle ominaista. Sääntöjä noudattavia ja toisia tienkäyttäjiä huomioiden liikkuvia nuoria tulisi kannustaa turvallisiin valintoihin antamalla positiivista palautetta mallikelpoisesta toiminnasta. Rainer Kinisjärven mukaan jotkut nuoret ovat riskikäyttäytyjiä, mutta valtaosa nuorista liikkuu liikenteessä esimerkillisen fiksusti.
– Monestihan nuorta rohkaisee pienikin kannustus liikenteessä – peukku tai hymy. Läheisen, tutun tai ystävän kannustavasta kommentista tulee varmasti hyvä olo. Kehut merkitsevät paljon aikuisenakin, joten ne tekevät varmasti vaikutuksen auton rattiin vasta tarttuneeseen nuoreen, Kinisjärvi pohtii.

Liikenteen olosuhteet voivat tuntua valoisana vuodenaikana helpommilta, mutta liikenteen henkilövahinkojen määrä kasvaa kesää kohti. Kuva: Liikenneturva

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät