0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Varaudu jonottamiseen juhannusliikenteessä

Juhannusliikenteessä kannattaa varautua liikenteen jonoutumiseen. Liikennettä on useilla tieosuuksilla tavallista viikonloppua enemmän, joten matkaan kannattaa varata riittävästi aikaa. Menoliikenteen vilkkain päivä on torstaina eli juhannusaatonaattona ja paluuliikenteen sunnuntaina eli toisena juhannuspäivänä- Jos matkantekoa ei voi välttää liikenteen vilkkaimpina aikoina, kannattaa olla rauhallisin mielin: perille juhannuksen viettoon pääset ruuhkassakin.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan totuttuun tapaan juhannusaattoa edeltävänä torstaina. Myös perjantaina aamupäivällä menoliikennettä on runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin torstaina. Esimerkiksi Nelostiellä liikennemäärät voivat olla kaksinkertaiset normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna. Myös monet valtaväylät voivat ruuhkautua menoliikenteen huipputunteina.

Liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksista vinkkaa, että juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella.
– Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä.

Ennakoi tulevaa

Juhannuksena liikenteen määrä on niin suuri, että pienikin liikennehäiriö voi saada nopeudet laskemaan ennustettua alemmaksi. Lisäksi ruuhkaisimmille tunneille osuva sadesää voi laskea nopeuksia huomattavasti. Tieliikennekeskukset seuraavat liikenteen tilannekuvaa ympärivuorokautisesti. Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan, mutta kaikkia liikennettä haittaavia esteitä ei voida kuitenkaan juhannukseksi poistaa. Tietöistä voi aiheutua alennettuja nopeusrajoituksia, ajokaistojen muutoksia tai sulkemisia, mitkä kaikki hidastavat liikennettä.

Ruuhkaa voivat tietöiden ohella aiheuttaa juhannuksen erilaiset yleisötapahtumat. Normaalisti hiljaiset väylät saattavat ruuhkautua suuren väkimäärän johdosta. Onnistuneeseen juhannusmatkaan kuuluu matkareittien ennakointi, mahdollisten ruuhkapaikkojen välttäminen ja tietenkin hyvä fiilis – myös paluumatkalla. Ajokuntoon kannattaa kiinnittää huomiota jo etukäteen, jotta paluu sujuu turvallisesti.
– Festareille tai muutoin juhannuksen viettoon lähtevien kannattaa suunnitella myös paluumatkansa ajoissa ja sopia kuljettajajärjestelyt ennakolta. Myös taukojen pitämiset on hyvä ottaa huomioon aikataulutuksessa sekä meno- että tulomatkalla, muistuttaa Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Liikenneturva kannustaa juhannuksen juhlijoita huolehtimaan yhteisesti siitä, ettei kukaan lähde auton rattiin päihtyneenä – oli aine mikä tahansa. Jo pienikin määrä alkoholia lisää riskejä liikenteessä. Juhannuksen kulkemiset kannattaakin miettiä jo ennakkoon.
– On vesiselvä juttu, ettei päihtyneenä lähdetä rattiin. Jos oma ajokunto yhtään epäilyttää, niin ajoa on siirrettävä tuonnemmaksi. Lisäksi tien päällä on myös keskityttävä siihen tärkeimpään tehtävään eli ajamiseen. Kuskin on siis annettava esimerkiksi sometus- ja kartanlukutehtävät suosiolla matkustajille, kannustaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

Poliisi valvoo juhannusliikenteessä sekä perinteisesti että automaattivalvontalaittein. Valvonnan pääpaino on ajonopeuksissa, ohituksissa ja ajoetäisyyksissä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät