Vuokrakirppis Onnin yrittäjillä kesäkiirettä

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Paalijärvellä asuvat Inessa Malirevitsh ja Aleksandr Ananev ryhtyivät viime vuoden maaliskuussa vuokrakirppisyrittäjiksi Vimpelissä ja ottivat vetovastuun joulukuussa 2014 toimintansa aloittaneesta Vuokrakirppis El Veranosta. Samalla vimpeliläisten keskuudessa oman paikkansa vakiinnuttaneen vuokrakirppiksen nimi muuttui Vuokrakirppis Onniksi, jossa on 63 myyntipaikkaa.

Sittemmin pariskunta on mennyt naimisiin ja saanut tyttären, nyt kaksikuisen Miia Emilian. Venäjän Karjalan Aunuksen piirin Vitelestä kotoisin olevat Ananevit opiskelivat Järviseudun ammatti-instituutin Kurejoen toimipisteessä: Inessa puutarhuriksi ja Aleksandr maatalousyrittäjäksi. Aleksandrilla on oma, yli neljä vuotta sitten perustettu toiminimi, jonka kautta hän on harjoittanut turkistarhausta ja mansikanviljelyä sekä maatalouden lomituspalveluita. Ennen vuokrakirppisyrittäjäksi ryhtymistä Inessa Ananevilla oli haaveena perustaa kukkakauppa.

MAINOS

Toiminta laajeni

Inessa Ananeva ja Aleksandr Ananev muistelevat, että heillä oli ideoita vuokrakirppiksen toiminnan kehittämiseksi. Suunnitelmat on saatu myös toteutettua. Jo viime kesänä Onnissa myytiin kesäkukkia ja mansikoita. Kesäkukat tulevat Soinissa toimivalta Järvelän puutarhalta, jossa Ananevit ovat työskennelleet. Mansikat tulevat Aleksandr Ananevin omalta pellolta. Täksi kesäksi viljelypinta-ala on kaksinkertaistettu. Mansikoita tulee poimimaan neljä poimijaa Venäjältä: Ananevien sukulaisia ja ystäviä. Aleksandr Ananev luottaa monelle suomalaiselle mieluisaan Polka-mansikkaan.
– Polka-mansikka on peruskestävä, Suomeen ja tälle alueelle sopiva lajike.

Inessa Ananev on päässyt hyödyntämään osaamistaan Vuokrakirppis Onnissa. Hän myi joulunaikaan joulukukkia, teki kransseja sekä ulkokoristeita havusta. Hän aikoo jatkaa tätä toimintaa myös tulevana jouluna. Tällä hetkellä Ananeva on äitiyslomalla ja Aleksandr-puolison äiti työskentelee Onnissa.

Vimpelissäkin on ollut havaittavissa sukupuolten välisiä eroja kirppiskäyttäytymisessä. Naisten tutkiskellessa vaatteita ja muuta valikoimaa, heidän puolisonsa istuvat autossa odottamassa. Aleksandr Ananevin ideasta Vuokrakirppis Onniin perustettiin erillinen miesten nurkka, jossa on myytävänä työkaluja, työvaatteita, sähkötyökaluja ja onpa ollut ruohonleikkureitakin. Miesten nurkan ansiosta myös miehiä on aikaisempaa enemmän asiakkaiksi. Vuokrakirppis Onnissa toimii myös pieni kahvio, joka on vuokrakirppiksen edellisen yrittäjän, Päivi Toppisen, peruja.

Vimpelille kehuja

Aleksandr Ananev ja Inessa Ananeva kertovat, että heidät on otettu Vimpelissä hyvin vastaan. Inessa Ananevan mukaan ihmiset ovat ihania ja he tykkäävät vuokrakirppiksestä. Aleksandr Ananev toteaa puolestaan, että Vimpeli on kuin iso perhe: kaikki tietävät toisista. Inessa Ananeva sanoo puolestaan, että Vimpelissä on ihana olla.
– Kun vauva syntyi, saimme paljon onnitteluja ja lahjoja, Inessa Ananev muistelee.

Vimpeliläisten lisäksi Vuokrakirppis Onnilla on Vetelistä, Perhosta, Alajärveltä ja Kyyjärveltä tulevia vakioasiakkaita. Myös esimerkiksi Forssasta ja Helsingin suunnalta tullaan piipahtamaan aina kun käydään Vimpelissä.
– Monet kesäasukkaat vuokraavat itselleen myyntipaikan täältä kesällä, toteaa Inessa Ananeva.

Yritystoiminnan haasteena on talvikausi, joka kesäsesonkia hiljaisempi. Hiljaisesta talvikaudesta huolimatta Ananevit eivät kadu vuokrakirppisyrittäjäksi ryhtymistään. Asiakkailta on tullut viestiä, että jos vuokrakirppistä ei olisi, Vimpelistä puuttuisi jotakin.
– Yrittäjyys on vaikeaa, mutta tosi mielenkiintoista. Vuokrakirppiksen pitäminen on yhteistyötä asiakkaiden kanssa, summaa Aleksandr Ananev.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliVesillä vaanii vaaran paikka juhannuksena
Seuraava artikkeliPesis kokosi juhannuksenviettäjiä Saarikentälle