7.9 C
Alajärvi
keskiviikko 31.5.2023
spot_img

Vesillä vaanii vaaran paikka juhannuksena

Sääennusteen mukaan keskikesän juhlaa vietetään jopa helteisessä säässä, ja moni juhlii juhannusta vesistöjen ääressä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) haluaa muistuttaa juhlijoita siitä, että humalassa tulee pysyä rannalla ja että vesille lähtiessä tulee aina käyttää pelastusliivejä. Lisäksi on syytä varmistua, että pelastusvälineet ja -taidot ovat kunnossa.
– Valitettavasti helteinen sää näkyy useimmiten lisääntyneinä hukkumisina. Aurinko ja lämpö saavat ihmiset hakeutumaan vesille ja vesistöjen ääreen. Mukana on enemmän ihmisiä, joilla on vähän kokemusta esimerkiksi vesillä liikkumisesta tai jotka käyvät harvoin uimassa luonnonvesissä, kertoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Heinosen mukaan helteillä käytetään alkoholia tavallista enemmän.
– Humalassa ihmiset ottavat helpommin riskejä ja esimerkiksi pelastusliivit jäävät usein pukematta vesille lähdettäessä. Alkoholi vaikuttaa siinä määrin toimintakykyyn ja uimataitoon, että alkoholia nauttineiden soisi juhlivan yötöntä yötä rannalla.

Asennemuutosta kaivataan

MAINOS

Toistaiseksi juhannusta ei ole vielä koskaan juhlittu ilman hukkumisia. Heinosen mukaan nolla hukkumista juhannuksena ei ole mahdoton tavoite, mutta jonkinmoista asennemuutosta kaivattaisiin ja sitä, että erityisesti läheisistä ja kavereista pidettäisiin huolta.
– Ei päästetä ketään veneilemään ilman pelastusliivejä tai yksin uimaan. Lasten ollessa mukana, varmistetaan, että joku aikuisista on selvin päin ja vastuussa lasten turvallisuudesta.

Heinonen sanoo, että jokaisen veden äärellä ja vesillä aikaa viettävän tulisi myös osata tarpeen tullen pelastaa läheisensä veden varasta turvallisesti.
– Sekä mökkirannassa että veneessä kannattaa olla yksinkertaisia pelastusvälineitä, kuten ämpäri tai kanisteri, käden ulottuvilla.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitolla on vinkkejä turvalliseen juhannuksen viettoon veden äärellä: Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan. Ui rannan suuntaisesti, jotta jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Varmista ennen hyppäämistä, että pinnan alla ei piile vaara. Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä. Pue pelastusliivit päällesi aina vesille lähtiessäsi ja tarkista veneen varustus. Lataa 112-sovellus valmiiksi kännykkääsi. Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät