8 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Pelastusliivien tarkastus ja huolto tärkeää

Venealan keskusliitto Finnboat muistuttaa pelastusliivien käytön huippusesongin alla ilmatäytteisten pelastusliivien säännöllisestä tarkistuksesta ja huollosta. Yli kymmenen vuotta vanhat paukkuliivit voivat olla riski ilmasäiliöiden mahdollisesti haurastuessa.

Ensimmäiset ilmatäytteiset pelastusliivit, eli tutummin paukkuliivit, saapuivat Suomen markkinoille jo 1970-luvulla. Ilmatäytteiset liivit ovat pienen kokonsa ja istuvuutensa ansiosta mukavat päällä ja ne ovat kasvattaneet suosiotaan jatkuvasti.

MAINOS

Kangasmateriaali haurastuu

Perinteisten kellukeaineella täytettyjen veneilyliivien toimivuus on helppo varmistaa, mutta paukkuliiveissä on oltava ehjien ilmasäiliöiden lisäksi täysi kaasupatruuna ja toimiva laukaisin. Yli kymmenen vuotta vanhoissa liiveissä ongelmaksi voi tulla myös kangasmateriaalin haurastuminen. Venealan keskusliito ry. Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo sanoo, että ilmatäytteisten pelastusliivien tekstiilimateriaali on käsitelty ilmatiiviiksi ja tämä ilmatiivis päällyskerros voi ajan myötä lohkeilla.
– Tällöin etenkin taitekohtiin tulee hiusmurtumia.

Ilmatäytteiset pelastusliivit ovat tämän vuoden painopisteenä myös veneseurojen turvallisuuskatsastuksissa. Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n ohjeiden mukaan liivit tulee huoltaa vuosittain valmistajan ohjeita noudattaen ja tehdystä huollosta tulee olla merkintä liiveissä. Ilmatäytteisten pelastusliivien mukana täytyy lisäksi olla varaosasarja eli käyttämätön laukaisin ja hiilidioksidisäiliö jokaista liiviä kohti.

Esimerkiksi Crewsaverin käyttöohjeiden mukaan liivit voi tarkistaa itse, mutta ne on huollettava kolmen vuoden välein valtuutetussa huoltoliikkeessä.

Säännöllinen tarkistus

Joissakin liiveissä on havaittu, että kaasusäiliö kiertyy aikaa myöten auki itsekseen. Pelastusliivit tuleekin tarkistaa säännöllisesti ja varmistaa, että kaasusäiliö on kunnolla kiinni, jotta liivit myös täyttyvät ilmalla tarpeen tullen. Lisäksi on myös tarkastettava, että liivit eivät vuoda täyttämällä liivit ilmalla ainakin 12 tunnin ajaksi.

Hyvällä huolenpidolla ilmatäytteisiä liivejä voi käyttää turvallisesti jopa 10–15 vuotta valmistuspäivämäärästä. Henkilönsuojainasetus eli PPE-direktiivi määrää valmistajan merkitsemään valmistuspäivämäärän tuotteeseen ja käyttöohjeeseen valmistusajankohdan tai enimmäiskäyttöiän, ja sen voi tarkistaa myös huoltoliikkeessä.

Pajusalo kertoo, että Suomessa on käytössä arvioiden mukaan kymmeniätuhansia yli-ikäisiä pelastusliivejä, joiden turvallisuudesta ei ole varmuutta. Ilmatäytteisten pelastusliivien turvallisen käyttöiän määrittelee valmistaja. Viranomaiset ja venekatsastajat suhtautuvat käyttöikään toistaiseksi vaihtelevasti. Sen sijaan huoltopisteet noudattavat valmistajan määrittämää kokonaiskäyttöikää eivätkä huolla enää vanhentuneita liivejä.

Ilmatäytteisen pelastusliivin hankinnan yhteydessä kannattaa kuluttajan varmistua varaosien saatavuudesta ja mahdollisista auktorisoiduista huoltopisteistä. Ilmatäytteinen pelastusliivi tulee tarkistaa riittävän usein ja kannattaa huoltaa tai huollattaa säännöllisesti vähintään kerran vuodessa: Kun ilmatäytteinen pelastusliivi on laukaistu tai lauennut, on kertakäyttöiset osat eli hiilidioksidisäiliö ja patruuna vaihdettava uusiin.

Kymmenen vuoden kokonaiskäyttöikä on valmistajan ilmoittama maksimikäyttöikä, mutta mikäli liivit ovat jatkuvasti kovassa käytössä, liivien käyttöaika voi olla lyhyempikin.
– Jos liivejä käytetään esimerkiksi pitkillä purjehdusmatkoilla lähes 24/7, käyttöikä saattaa jäädä puoleen vuoteen. Ilmatäytteisiä pelastusliivejä hankkiessa kannattaa aina kertoa myyjälle mahdollisimman tarkasti käyttötarkoitus ja arvioitu käyttömäärä, jotta liivit soveltuvat mahdollisimman hyvin tarpeisiin, toteaa Jarkko Pajusalo.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät