24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Merja Korpela liikuttaa alajärveläisiä

Merja Korpela liikuttaa alajärveläisiä

Merja Korpela on toiminut maaliskuusta lähtien liikuntapalveluiden ohjaajan sijaisena Alajärvellä. Kesäaikaan hän liikuttaa eri-ikäisiä kaupunkilaisia erilaisissa, viikoittain kokoontuvissa ryhmissä. Kesän tarjonnassa on niin kehonhuoltoa, seniorijumppaa, lapsille tarkoitettua ulkotemppukoulua kuin matalan kynnyksen kehonpainoharjoitteluakin. Korpelan pesti jatkuu ensi vuoden tammikuulle. Työhön on myös kuulunut rakenteilla olevaan ja syyskuussa avattavaksi suunniteltuun monitoimihalliin liittyviä työtehtäviä.

MAINOS

Liikuntapalveluiden ohjaajan toimenkuva on laaja: tapahtumien järjestämistä, liikuntapaikkojen vuoroista huolehtimista ja esimerkiksi tulevan monitoimihallin välineistön miettimistä muiden liikuntapuolen työntekijöiden kanssa. Yleisurheilukilpailujen moukarihäkistä suomalaisille tutuksi tullut, Soinista kotoisin olevan ja Kuortaneella asuva Merja Korpela on koulutukseltaan liikuntaneuvoja, fysioterapeutti ja personal trainer.

Seniorit liikkeellä

Merja Korpela kertoo, että Alajärven kaupungilla ei ole ollut pitkään aikaan kesäjumppia.
– Nyt kokeillaan, miten tällainen toimintamuoto onnistuu. Kansalaisopiston ja seurojen jumpat loppuvat aina kesäksi.

Esimerkiksi keskiviikkoisin Ankkurikentällä vedettävä seniorijumppa on osoittautunut suosituksi. Alun perin suunniteltiin, että keskiviikkoisin kokoontuisi kaksi ryhmää. Nyt ryhmiä on vain yksi, sillä myöhempään, kello 10.45 alkavaksi suunniteltuun ryhmään ei riitä jumppaajia, kun naisvoittoiset jumppaajat haluavat jumpata aloittaa kello 9.30. Seniorijumpassa on tehty lihaskuntoa ylläpitäviä liikkeitä.
– Seuraavaksi lähdetään harjoittamaan tasapainoa ja sen jälkeen nopeusharjoitteita. Tämä tarkoittaa sitä, että harjoitellaan sellaisia reaktionopeusjuttuja, jotka ikääntyessä heikkenevät. Esimerkiksi liukkaalla kelillä tarvitaan nopeaa reagointia, jos on liukastumassa.

 

Yksi Merja Korpelan vetämistä kesäryhmistä on seniorijumppa, joka on etenkin naisten mieleen.

 

Meneillään oleviin ryhmiin mahtuu vielä mukaan, vaikka niissä olisi ilmoittautumisaika mennytkin jo umpeen.
– Tiistai-illan kehonhuoltoryhmiin en ole ottanut ilmoittautumisia, vaan olen kokeilut, mikä on ollut kaupunkilaisille helpoin tapa tulla ryhmään.

Liike on lääke

Korpela kertoo, että on itse saanut suunnitella kesän jumppatarjontaa. Aikuisryhmien toimintaa on eritasoisille kaupunkilaisille – ja myös erilaista toimintaa.
– Kesätoiminta on mukavaa. Yleensä jumppia järjestetään Ankkurikentän takasuoran nurmialueella, joka on huomaamaton paikka, ja aremmatkin osallistujat tykkäävät tulla sinne.

Korpela muistuttaa, että liike on lääke. Liikunnalla saa nostettua omaa hyvinvointia ja mielialaa.
– Esimerkiksi matalan kynnyksen ryhmässä mennään jokaisen omista lähtökohdista, että saadaan mukavalla liikkeellä alkuun ja pikkuhiljaa lähdetään tekemään enemmän. Tähtäimessä on, että esimerkiksi arjessa jaksaminen parantuisi.

Kaupungin järjestämät vesijumpat jatkuvat entiseen tapaan syyskauden ohjelmassa. Kaupunkilaisille tarjotaan muiden muassa elintapaohjausta, jota järjestetään yhteistyössä perusturvan kanssa. Elintapaohjauksessa asiakasta aktivoidaan liikkumaan ja pitämään huolta itsestään liikunnan avulla.
– Valkealammen patikka ja muut jo tutuksi tulleet tapahtumat säilyvät uusien toimintamuotojen rinnalla. Kansalaisopiston ja seurojen liikuntaryhmät käynnistyvät jälleen syksyllä ja on tarkoitus katsoa, ettei heidän kanssaan tule päällekkäisyyksiä.

Merja Korpela kertoo, että on voinut tuoda omaa koulutustaan ja omaa taustaansa mukaan työhönsä. Hänelle itselleen mieluisin tapa harrastaa liikuntaa on jääkiekko eli naisten harrastekiekkoryhmä eli Muijakiekko, jossa hän on mukana kolmatta vuotta. Kysymys oman kilpaurheilu-uran jatkosta ja vihjaus tulevista Kalevan kisoista saa 19-kertaisen SM-mitalistin ja moninkertaisen arvokisaedustajan helähtämään nauruun.
– En sano, ettenkö lähtisi mielenkiinnosta kokeilemassa jotakin kisaa, että mitä se kunto on – vaikka en ole harjoitellut.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät