12.5 C
Alajärvi
sunnuntai 01.10.2023
spot_img
MAINOS

Taloudellinen ajotyyli vähentää päästöjä

Suomalainen ajaa keskimäärin yli 12 vuoden ikäisellä autolla, jonka arvo on alle 4 000 euroa. Vaikka julkisuudessa päästövähennyskeskustelujen painopiste on uusissa teknologioissa, niin valtaosa suomalaisista ajaa jatkossakin käytetyllä polttomoottoriautolla.

Auto ei ole mikään luksustuote, vaan arjen mahdollistaja, jolla kuljetaan töihin, harrastuksiin ja hakemaan lapset päiväkodista sekä käydään kaupassa ja mennään mökille. Vanhalla autolla ajaminen ei tarkoita, etteikö voisi kantaa korttaan kekoon päästöjen vähentämiseksi. Se tapahtuu muun muassa kiinnittämällä huomiota ajo- ja autonkäyttötapoihin. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo, että yhtä oikotietä polttoainepihiksi kuljettajaksi ei ole olemassa.
– Autonkäytön ja ajamisen taloudellisuus koostuvat useista palikoista, joista voi valita itselleen sopivimmat. Mitä useamman palikan valitsee, sitä taloudellisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi kuljettajaksi on mahdollisuus kehittyä, kertoo Teppo Vesalainen.

Muista ennakoida

MAINOS

Autoliitto on tehnyt taloudelliseen ajamiseen ja ekologiseen autonkäyttöön opasvideon, jonka opeilla jokainen voi hioa omaa ajo- ja autonkäyttötapaansa ja vähentää näin päästöjä.
– Kaiken A ja O on ennakointi. Punaisiin valoihin ei kannata kiirehtiä seisomaan, vaan nostaa jalka ajoissa kaasulta ja antaa auton rullata moottorijarrutuksella eteenpäin. Tuolloin polttoainetta ei kulu lainkaan, Vesalainen neuvoo.
Liikkeellelähdöissä hetkellinen polttoaineen kulutus on aina hyvin suuri, joten pysähdyksiä ja niistä seuraavia liikkeellelähtöjä kannattaa välttää. Jos punaisiin joutuu kuitenkin pysähtymään, ei autoa kannata koko ajan siirrellä muutamaa kymmentä senttiä kerrallaan eteenpäin, vaan odottaa paikallaan valojen vaihtumista.

Myös auton ylläpidolla on vaikutusta päästöihin. Ajallaan tehdyt huollot, oikeat ohjauskulmat ja sopivat rengaspaineet ovat ekologisen autonkäytön kulmakiviä.
– Mikä parasta, polttoaineenkulutuksen pieneneminen näkyy suoraan autonkäyttäjän lompakossa. Säästöä saa aikaan myös suunnittelulla, esimerkiksi yhdistelemällä liikkumistarpeitaan samalle ajomatkalle, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät