-3.6 C
Alajärvi
keskiviikko 22.3.2023
spot_img
spot_img

Köydenvetohopeaa Lappajärven pesisnaisille

Lappajärven Veikkojen Superpesis-joukkueen jäsenistä koottu nelikko saavutti hopeaa historian ensimmäisissä köydenvedon ulkoratojen SM-kilpailuissa, jotka pidettiin Lappajärven markkinoilla perjantaina. Mestaruus meni kaikki vetonsa voittaneelle Suomen Voimalajiliiton yhdistelmäjoukkueelle, jonka jäsenistä puolet oli voimailijoita ja puolet tankotanssijoita. Voimalajiliiton naiset voittivat jokaisen vedon – ja myös finaalin. HPK:n naisjääkiekkoilijat jäivät tällä kerralla kolmanneksi.

Lappajärven SM-kisoissa nähtiin tositoimissa vain naisjoukkueita. Erikoisuutena oli se, kunnantalon viereisellä nurmikolla nähtiin neljää eri lajia edustavaa SM-tason urheilijaa: pesäpalloilijoita, jääkiekkoilijoita, tankotanssijoita ja Suomen vahvin nainen -kisaajia. Suomen Voimalajiliiton puheenjohtaja Jyrki Rantanen harmitteli sitä, että ensimmäisenä kilpailuvuotena Lappajärvelle saatu miesten kilpasarjaa ollenkaan.
– Tarkoitus on, että Lappajärvellä järjestettävistä SM-kisoista tehdään perinne ja kilpailutoimintaa kehitetään.

Ulkoratojen ensimmäisissä köydenvedon SM-kisoissa oli mukana vain naisjoukkueita. Suomen Voimalajiliitto aikoo tehdä Lappajärvellä järjestettävistä SM-kisoista perinteen, johon toivon mukaan saadaan ensi vuonna myös miesten sarja.

 

Kisojen järjestämisestä vastasivat Suomen Voimalajiliitto ja Lappajärven markkinoita luotsaava Lappajärven Yrittäjät. Suomen Voimalajiliitto on Kansainvälisen Voimalajiliiton jäsenliitto, jonka kilpailutoiminta on alkanut viime vuonna.

Yleisö viihtyi

Ennen köydenvetokisojen alkamista kisa-areenana olleen nurmialueen reunamille saapuu mukavasti väkeä. Rantanen selvitti sekä kilpailijoille että yleisölle kisan kulkua.
– Köyttä ei saa kiertää käsien ympärille. Takimmainen vetäjä eli ankkuri saa laittaa köyden olan yli.

Alkusarjassa käytiin kolme ottelua ja yhdessä ottelussa on vähintään kaksi vetoa. 2–0-voitosta saa kolme pistettä ja 2–1-vedoin päättyneestä ottelusta kaksi pistettä. Alkusarjan kaksi parasta ratkaisevat kirkkaimpien mitaleiden kohtalot finaalissa.

Suomen Voimalajiliiton puheenjohtaja Jyrki Rantanen ja liiton hallituksen jäsen Pasi Mielikäinen kertoivat kilpailun kulusta ensin kisaajille. Myös yleisö sai oman tietopakettinsa kilpailun kulusta.

 

LaVe:n nelikko Kiia Korpi, Nea Moilanen, Lotta Lax ja Piritta Kärnä-Jantunen pääsivät tositoimiin heti ensimmäiseen otteluun. Vastaansa virheäpaidat saivat HPK:n Emma Katajamäen, Pihla Hämeenniemen, Jade Mäkivaaran ja Jasmine Ylitalon. Ensimmäiseen vetoonsa LaVe saa hyvin kannustusta kilpa-alueenan toimivan nurmialueen reunoille saapuneilta ihmisiltä. Ensimmäinen veto päättyy nopeasti LaVen voittoon. Myös toinen veto päättyy kotijoukkueen voittoon ja yleisö aplodeeraa.

Mestariksi tappioitta

LaVe:n toisessa ottelussa kyyti on lappajärveläisittäin kylmää ja Voimalajiliiton joukkue vie nopeasti voitot molemmista vedoista. Pesäpalloilijat yrittivät kuitenkin loppuun saakka. Myös HPK on helisemässä tankotanssijoita edustavien jämsäläisten Tea Savion ja Nita Lehdon sekä voimakisoissa kisaavien seinäjokisen Veera Pihlajan ja ilmajokisen Anniina Vaaranmaan kanssa. Voimalajiliiton nelikko eteni finaaliin puhtain paperein.

Voittajien tyylinäyte: tankotanssijat Tea Savio ja Nita Lehto sekä voimakisoissa kisaavat Veera Pihlaja ja Anniina Vaaranmaa olivat voittamattomia köydenvedon SM-kisoissa.

 

Finaalissa LaVe yritti laittaa parhaansa mukaan kampoihin, mutta Suomen Voimalajiliiton yhdistelmäjoukkue osoittautui myös toisessa kohtaamisessa ylivoimaiseksi vastukseksi. LaVe-leirissä ei kuitenkaan oltu pettyneitä, sillä palkintokaappiin saatiin SM-hopeaa. LaVe lähti hakemaan kisasta voittoja.
– Tiedettiin, että kisassa on kovia vastustajia, totesi Piritta Kärnä-Jantunen.

Hopeamitalistien leiristä tihkui tieto, jonka mukaan Lappajärven Veikkojen naisten Superpesis-joukkueesta ei etukäteen nimetty ketään joukkueeseen. Edustus ratkesi vapaaehtoisperusteella ja Korpi, Kärnä-Jantunen, Lax ja Moilanen olivat kökässä LaVen pisteellä, kun kysyttiin jäseniä nelihenkiseen joukkueeseen.

Voittajanelikko kuuluu samaan lajiliittoon eli Suomen Voimailijaliittoon. Nita Lehto sanoo taktiikkana olleen voiton. Anniina Varanmaa kertoo tottuneensa pitämään köyttä, sillä Suomen vahvin nainen -tittelin voittanut Vaaranmaa vetää oman lajinsa kisoissa köyden avulla rekkaakin. Köydenvetoon mas-wrestlingissä eli niin sanotussa kapulapainissa EM- ja MM-kultaa voittaneella Vaaranmaalla oli sopivan hirtehinen slogan:
– Täysillä taaksepäin!

Köydenvetoa on luvassa Lappajärven markkinoilla myös lauantaina, kun lappajärveläiset kylät mittelevät paremmuuttaan kello 13 alkaen.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät