0.6 C
Alajärvi
keskiviikko 29.3.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Elämä hymyilee Sirpa Anttilalle

Vimpeliläiselle Sirpa Anttilalle tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus gastrokirurgian ylilääkäri Marja Leivosen johdolla lokakuussa 2017.

Anttila kertoo säikähtäneensä marraskuussa 2015 toden teolla tilanteeseen, jossa hän painoi 160 kiloa. Hän otti yhteyttä ystäväänsä ja sanoi, että nyt pitää tehdä jotain.

Hän osallistui Cambridge-ohjelmaan Alajärvellä ja paino putosi parissa kuukaudessa 12 kiloa. Työterveyslääkärin ehdottamana Sirpa Anttila lähti polulle, jossa odotti lihavuusleikkaus ja sitä kautta erilainen elämä.

Anttila muistelee, että lapsuudessa häntä tutkittiin laihuuden takia. Pesäpalloa ja hiihtoa harrastanut Anttila kertoo olleensa sittemmin aina pyöreä.

19-vuotiaana hän painoi 76 kiloa ja Sanna-tytärtä odottaessaan 125 kiloa. Tosin paino putosi raskauden aikana 25 kiloa.

Anttilan Reijo-puoliso on hyvä kokki ja iltaisin television ääressä saatettiin syödä sipsejä. Liikuntaa Sirpa Anttila ei harrastanut. Sirpa Anttila kertoo painavansa tällä hetkellä 70 kiloa.

Pelkoa kivuista

Perhepäivähoitajana yli 30 vuotta työskennellyt Sirpa Anttila kertoo työterveyslääkäri Juha Uusimäen ehdottaneen hänelle myönteisin sanankääntein lihavuusleikkaukseen hakeutumista.

– Hän sanoi minulle, että voin vielä leikkausta ennen sanoa, että lähden kotiin. Hän antoi luvan lähteä tälle polulle. Ajattelin, että perun leikkauksen, kun se hetki koittaa. Mutta en sitten perunutkaan.

Mahalaukun ohitusleikkaus tehtiin Seinäjoen keskussairaalassa. Leikkausta ennen oli ryhmäpäiviä, joissa oli mukana muita leikkaukseen lähteviä.

Yhteispalaverissa he saivat tietoa niin lääkäriltä, ravitsemusterapeutilta, psykologilta kuin fysioterapeutiltakin. Tämän jälkeen jokainen kävi henkilökohtaisesti asiantuntijan luona.

– Itse pelkäsin etenkin leikkauksen jälkeisiä kipuja ja kävin kaksi eri kertaa psykologin juttusilla. Ravitsemusterapeutin kanssa kävimme ryhmän kanssa syömässä ja harjoittelimme, millaisia annoksia syömme leikkauksen jälkeen, kun saamme syödä normaalia ruokaa.

Ennen leikkausta, elokuussa 2017 Sirpa Anttila kävi Seinäjoella lääkärin luona ja samalla tuli tieto, että leikkaus olisi 10.10.2017.

– Lääkäri Heli Helminen sanoi, että painosta pitäisi pudottaa seitsemän prosenttia eli 10–12 kiloa. Tämän sain pois. Minulle sanottiin, että liikuntaa olisi hyvä lisätä, että leikkauksesta toipuisi paremmin. Siinä vaiheessa en vielä lisännyt liikuntaa.

Ei paluuta entiseen

Sirpa Anttila arvelee prosessin onnistuneen sen takia, että hän ei miettinyt turhia eli murehtinut leikkauksen onnistumista etukäteen.

– Itse olin ennen leikkausta niin kipeä, etten halua enää samaan tilanteeseen.

Leikkausaamuna hän painoi 138 kiloa. Leikkaus tehtiin tähystämällä, eikä tikkejä tarvittu. Sairaalassa Sirpa Anttila oli yhteensä neljä vuorokautta.

Seinäjoella asuva Sanna-tytär kävi katsomassa äitiään joka päivä. Kotiutumista ja toipumista edesauttoi Sari-tytär, joka oli tehnyt monipuolisia 1–1,5 desilitran kokoisia soseruoka-annoksia pakastimeen.

– Aluksi kävelin pieniä matkoja, esimerkiksi liikuntahallin ympäri. Matkat pitenivät vähitellen.

Leikkauksen jälkeen Anttila oli sairaslomalla viisi viikkoa, mutta jo kolmen viikon jälkeen mieli alkoi palaa töihin.

Perhepäivähoitolasten vanhemmat ovat olleet ymmärtäväisiä, kun lapsille on jouduttu etsimään varahoitoa hoitotädin kontrollien takia. Vuosi ja neljä kuukautta leikkauksen jälkeen Sirpa Anttilalle tehtiin vatsan muotoiluleikkaus. Myös muita korjausleikkauksia on vielä tulossa.

Läheisten tärkeä tuki

Ruokavalio ja ruokailurytmi ovat lihavuusleikkauksessa käyneille ihmisille huomionarvoinen asia. Sirpa Anttila kertoo syövänsä aamupalan ja lounaan välissä ja joskus myös hoitolapsille tarjottavan lounaan ja välipalan välissä.

– Kysyin ravitsemusterapeutilta omasta ruokavalioistani, että syönkö yksipuolisesti. Ruokavalioni on ravitsemusterapeutin mukaan hyvä.

Perheen ja ystävien tuki on Sirpa Anttilan mukaan lihavuusleikkausta suunnitteleville ihmisille tärkeää. Sari Anttila sanoo olevansa ylpeä äidistään.

– Äiti on energinen ja elämäniloinen. Ennen leikkausta hän saattoi istua töiden jälkeen tietokoneen ääressä tai sohvalla, eikä häntä saanut liikkeelle.

Reijo Anttila kertoo, että nykyisin puolisossa on uudenlaista intoa. Äskettäin intoa ja vauhtia löytyi kellarin siivoamiseen.

Sirpa Anttila painoi ennen mahalaukun ohitusleikkausta yli 130 kiloa. Kuva Sirpa Anttilan kotialbumista.

Sirpa Anttilan aiempi puseron vaatekoko oli 58–60, nyt 38–40. Aikaisemmin hän kertoo esimerkiksi uuteen paikkaan mennessään silmäilleensä, missä on lähin tuoli ja miettineensä, mahtuuko hän tuolille.

Tätä tuolille mahtumista hän kertoo tosin alitajuisesti miettivänsä edelleen. Nyt hän saa solmittua kengännauhatkin.

– Punnitsen itseni aina tiistaisin ja perjantaisin. Käyn kuntosalilla kahdesti viikossa ja harjoitan reisiä, käsivarsia ja vatsalihaksia. Kuntosali on minun juttuni.

– Tällä hetkellä voin hyvin. Ennen minulla oli monenlaista lääkitystä: verenpainelääkkeitä, nesteenpoistolääkkeitä ja diabeteslääkitys. Diabetes- ja nesteenpoistolääkkeet on jätetty pois ja verenpainelääkkeitä vähennetty.

Sirpa Anttila haluaa jakaa omia kokemuksiaan sellaisille ihmisille, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita lihavuusleikkaukseen lähtemisestä. Hän on antanut yhteystietonsa sekä terveyskeskukseen että Vimpelissä toimivalle yksityiselle lääkäriasemalle.

– Itse olisin kaivannut enemmän tietoa ja tukea leikkauksessa käyneiltä. Jos en olisi käynyt leikkauksessa, saattaisin olla sairauslomalla tai sairaseläkkeellä, yhdistystoimintaa, kirpputoreja ja keikoilla käyntiä harrastava Sirpa Anttila pohtii.

Viimeksi hän kävi Kivitipussa seuraamassa Klamydian keikkaa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät