-5 C
Alajärvi
maanantai 27.3.2023
spot_img
spot_img

Sympaattisen näköinen sammal ei kuulu katolle

Huokoiset kattomateriaalit, kuten tiili, huopa ja mineriitti, keräävät herkästi sammalta. Uusia kattotiiliä suojaava pinnoite kuluu hiljalleen pois. Sen jälkeen ne ovat alttiita kasvustoille, jotka haurastuttavat katon pintaa.

Oikein hoidettuna tiilikatto on pitkäikäinen ja voi kestää jopa 60–70 vuotta. Ilman huoltoa katon käyttöikä voi lyhentyä jopa puoleen. Sammalen saa poistettua itse katolle suihkutettavalla puhdistusaineella, joka ehkäisee uusien kasvustojen syntyä.

Tärkeää on tarkistaa pari kertaa vuodessa, ettei katolle kerry maatuvia roskia. Ne vauhdittavat entisestään sammalen kasvua.

Talon vieressä kasvavat suuret puut vaikuttavat katon kuntoon kahdella tavoin. Katolle putoilevat havunneulaset ja lehdet muodostavat otollisen kasvualustan sammalille ja jäkälille, kun ne maatuvat. Puun varjossa katto ei myöskään kuivu yhtä nopeasti, vaan pysyy pidempään kosteana.

– Sammal ja jäkälä viihtyvät varjoisassa ja kosteassa. Siksi niitä kertyy usein varsinkin kattojen itä- ja pohjoispuolelle. Jos talon vieressä sattuu kasvamaan vielä varjostava puu, joka tiputtelee lehtiä tai neulasia katolle, on kasvuolosuhteet taattu vihertäville kasvustoille, toteaa Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Katon kunto pitäisi tarkistaa pari kertaa vuodessa. Samalla puhdistetaan katolle ja sadevesikouruihin kertynyt irtoroska. Pientenkin roskien ympärille voi kasvaa ajan kuluessa iso sammalmätäs.

Ongelmia syntyy helposti, jos katolle tippuu paljon lehtiä tai neulasia liian lähellä taloa kasvavasta puusta. Silloin kannattaa harkita ylikasvaneen oksan sahaamista tai koko puun kaatamista, jotta katon kunto säilyy. Suurten puiden etäisyys talosta tulisi olla vähintään kuusi metriä (Viherympäristöliiton Pihan yleinen rakentamistapaohje 2011).

Vanhasta ja sitkeästäkin sammalesta on mahdollista päästä eroon, ja omin avuin. Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja puhdistusaineita, jotka poistavat olemassa olevat kasvustot juurineen. Ne antavat myös pitkäaikaista suojaa uusia kasvustoja vastaan.

– Sammalet on tärkeää poistaa katolta ennen talvea, koska ne sitovat kosteutta. Kun lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin, vesi laajenee ja supistuu. Tämä aiheuttaa pakkasrapautumista. Kattotiilin tulee pieniä halkeamia. Katon kunnolle sammal on aina tuhoisaa. Sen alta voi pahimmassa tapauksessa paljastua reikä katossa, Kärppä muistuttaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät