Tarinatupa jatkaa Alajärvellä entiseen malliin ikäihmisten kokoontumispaikkana

Mainos[adrotate banner="3"]

Syyskausi on alkanut ja Alajärvellä ikäihmiset kokoontuivat kesätauon jälkeen ensimmäistä kertaa yhteiseen Tarinatupaan kirjastolle.

Tarinatuvassa on tavattu tuttuja, tarinoitu ja välillä taiteiltukin mukavassa seurassa pian kolmen vuoden ajan. Tupaa on vetänyt Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry:n Kylille kulttuuria -hanke, joka kuitenkin päättyy vuoden lopussa.

MAINOS

Sen alla on maakunnassa pyörinyt peräti 25 tarinatupaa, jotka nyt kaikki kuitenkin jatkavat toimintaansa

– Iso osa jatkaa toimintaansa vapaaehtoisvetäjän turvin ja kolme tarinatupaa siirtyi Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen Kortteleihin kulttuuria -hankkeen toiminnaksi, kertovat Alajärven tarinatupaa aiemmin vetänyt Virve Rinne sekä Kortteleihin kulttuuria -hankkeen kautta uudeksi vetäjäksi tullut Katja Kujala.

Tarinatuvan toiminta jatkuu näin ollen aivan entisenlaisena ja mukaan ovat tervetulleita ihan kaikki halukkaat, niin uudet kuin aiemminkin käyneet.

Kesätauon jälkeen mukaan ryhmään saatiinkin heti ensimmäiselle kokoontumiskerralle uuttakin porukkaa ja iloinen puheensorina täytti huoneen jo paljon ennen tilaisuuden alkua!

Aktiivinen harrastaminen mukavassa ryhmässä piristääkin mieltä. Kortteleihin kulttuuria -hankkeessa kehitetään yhdessä ikäihmisten kanssa ryhmätoimintaa, joissa on tarjolla taide- ja kulttuurielämyksiä, joten Tarinatupa sopii sellaisenaan erinomaisesti hankkeen sisältöön.

– Verrattuna Kylille kulttuuria – Hankkeeseen me teemme enemmän työtä sotepuolen ammattilaisten kanssa, Katja Kujala kertoo. – Kehitämme uusia keinoja tiedottaa ja tavoitteemme on tavoittaa myös ne ikäihmiset, joiden toimintakyky vielä sallisi osallistumisen, mutta jostain syystä ei vain tule lähdettyä.

Alajärven Tarinatuvassa on ollut aiempina vuosina reilu kymmenen vakikävijää ja osa käy paikalla vain toisinaan. Tapaamisissa muistellaan, jutellaan ja tehdään joskus muistitehtäviäkin tai taiteillaan. Kevätretkiä on tehty lähikohteisiin.

Kokoontumiset on kerran kuukaudessa, kuukauden toisena perjantaina kello 13-14.30 kirjastolla. Tarinatupa on maksuton ja kaikille avoin, mukaan voi tulla vaikka vain kerran tai joka kerta.

Valmistautua ei tarvitse mitenkään, eikä muisteluihin tai muuhun tekemiseen ole pakko osallistua, sillä joku aina haluaa tulla vain kuuntelemaan ja seuraamaan muiden tekemisiä ja juttuja.

Mukana toiminnassa on sekä miehiä että naisia ja aiheita nousee esille ja toteutukseen ryhmän toiveiden perusteella.

Kortteleihin kulttuuria -hanketta hallinnoi Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistys ry ja sitä tukee STEA Veikkauksen voittovaroin.

Hanke kuuluu Elämänote-avustusohjelmaan, jota koordinoivat Ikäinstituutti ja Vanhus- ja Lähimmäispalvelun liitto Valli ry.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJärvilakeuden kansalaisopisto Kaikukortti-kokeiluun
Seuraava artikkeliSun työhös -näytelmä Soinissa viikonloppuna