Asiaa ja viihdettä Lappajärvi-päivässä

Mainos[adrotate banner="3"]

Syyskesän puolipilvinen sää helli Hotelli Kivitipussa ja sen pihapiirissä vietettyä Lappajärvi-päivää. Järjestyksessään toista kertaa järjestetty teemapäivä tarjosi sekä asiaa että viihdettä.

Makuelämyksiäkin sai kartuttaa, sillä kalaan painottuvaa lähiruokavalikoimaa sai ostaa Kivitipusta. Kalan käsittelyyn sai tutustua piha-alueella ja muurikkapannulla paistettua kalaa sai maistella.

MAINOS

Kivitipun aulassa ollut kivinäyttely oli monen kävijän kiinnostuksen kohde. Nauruhermoja kutkuttivat puistokonstaapelit Maltti ja Valtti sekä Improaalto, jotka esiintyivät Lappajärvi-salissa.

Lähiruokapiknikin menussa oli monta herkullista osaa, esimerkiksi leipäjuusto- ja savulihasalaatit, jauhelihapalleroita, suppilovahveropateeta, sekä suolaisia piirakoita ja tyrni-juustopiirakkaa ja pensasmustikkarahkaa.

Lähiruokapiknikillä sai nauttia lähiruokaan painottuvasta menusta ja koota aterian oman maun mukaan tai nauttia omista eväistä.

Kävijät saivat koota annoksensa omien mieltymystensä mukaan. Hinta määräytyi painon mukaan. Piknikille sai tulla myös omien eväiden kanssa nauttimaan päivän tunnelmasta.

Painavaa asiaa kalasta

Vapaa-ajan kalastuksen puolestapuhuja ja kotimaisen kalan hyötykäyttöä edistävä Pohjanmaan Vapaa-ajan kalastajapiiri oli vahvasti mukana teemapäivässä. Piirin puheenjohtaja Jaakko Knaapila kertoi, että lasten kalapolku on mukana jokaisessa tapahtumassa, jossa piiri on mukana.

– Joskus tehtäviä saattaa olla 20 ja reitti pitempi. Tämä on opetuksellinen juttu, ei kilpailu. Lapset tykkäävät kalapolusta.

Pohjanmaan Vapaa-ajan kalastajapiirissä on 28 jäsenyhdistystä ja niissä yhteensä 2 500 jäsentä. Kurikkalaiselta Tero Pitkämöltä saaduilla kalankäsittelyvinkeillä voi sujuvoittaa esimerkiksi siian käsittelyä.

Kalankäsittelyn ABC:n eli oivat vinkin kalankäsittelyyn jakoi kurikkalainen Tero Pitkämö.

Kalankäsittelypisteen vieressä kurikkalainen kalastajapiirin sihteeri ja kalaruokatoimikunnan puheenjohtaja Veli-Matti Mäenpää paistoi kalafileitä: siikaa, ahventa, kuhaa ja nieriää.

Pohjanmaan Vapaa-ajan kalastajapiirin pisteellä sai maistella Veli-Matti Mäenpään muurikkapannulla paistamaa kotimaista kalaa.

Mäenpää jakoi pisteellä kävijöille myös omia kalaruokavinkkejään, esimerkiksi lauantaina kalan kuorrutteeseen käyttämänsä korppujauho-mausteseoksen ohjeen.

Seokseen tulee viisi osaa aromisuolaa, yksi osa suolatonta sitruunapippuria, yksi osa valkopippuria, yksi osa paprikajauhetta ja yksi osa sokeria.

600 grammaan korppujauhoja sekoitetaan kolme ruokalusikallista mausteseosta sekä puoli ruokalusikallista hienoa merisuolaa. Kalafilee pyöritellään ensin kananmunassa ja sitten mausteseoksessa, jonka jälkeen filee paistetaan pannulla.

Oppia kalapolulta

Perheen nuorempi väki huomioitiin hyvin Lappajärvi-päivänä. Pohjanmaan Vapaa-ajan kalastajapiiri järjesti lapsille kalapolun, jossa oli viisi rastia.

Avausrastilla piti nimetä viisi kalalajia, sitä seuraavalla nimettiin kalan alkukäsittelyn neljä eri vaihetta. Viitosrastilla pääsi pohtimaan, että olivatko esitetyt väitteet totta.

Jessika Vesapuisto osallistui monen muun tytön ja pojan tapaan lapsille tarkoitettuun kalapolkuun, jossa ei kilpailtu eikä ratkottu paremmuuksia. Uuttakin pääsi oppimaan.

Evijärveläinen, vastikään kahdeksan vuotta täyttänyt Jessika Vesapuisto totesi kalapolun kysymysten olleen kivoja, mutta vaikeitakin. Helpoimmaksi rastiksi hän nosti viitosrastin, jossa oli erilaisia väittämiä. Kalapolun palkinnoksi hän sai heittouistimen.

Nuori neitokainen tunnustautuu kalaruuan ystäväksi. Suurinta herkkua ovat niin uunihauki kuin savustettu haukikin sekä kalakeitto. Kalakeittoa on usein koulussakin Myös uunissa tai pannussa paistettu lohi maistuu Jessikalle.

Hän kertoi tutustuneensa myös muuhun Lappajärvi-päivän antiin.

– Kävin myös kivinäyttelyssä. Kultahippu oli kirkas. Kiva olisi vielä nähdä Malttia ja Valttiakin.

Hupia ja täsmätietoa

Monen pienen tytön ja pojan ilme kirkastui, kun liikennepuistopoliisit, Pikku Kakkosesta tutut Maltti ja Valtti kävivät tervehtimässä pieniä ja vähän isompiakin fanejaan piknik-alueella.

Kaksikko ikuistettiin aika moneen selfieen. Myöhemmin kaksikolla oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjonnut show.

Kivitipun sisääntuloaulassa esillä ollut kivinäyttely veti väkeä lähes jatkuvana virtana. Geologiaan tutkimuskeskuksen geologi Satu Hietala kertoo kävijöillä olleen mahdollisuus tuoda omia kivinäytteitään tunnistettavaksi. Esillä oli suomalaiset peruskivilajit, mineraalit ja teollisuusmineraalit.

– Kerromme, mihin kiveä käytetään ja mihin sitä tarvitaan, kuinka jokainen voi opetella tunnistamaan kiviä ja mineraaleja. Meillä on myös yksi erikoislaatikko, jossa on kiviä, jotka ovat syntyneet sitten kun muinainen asteroidi on törmännyt kallioperään.

Esillä oli myös muutamia korukiviä ja kirjallisuutta. Kaikkein suosituin kohde kivinäyttelyssä oli mikroskooppityöskentely, johon riitti pientä ja isompaakin väkeä tutkimaan mikroskoopilla meteoriittia, hain hammasta, dinosauruksen luuta, kultahippuja, timanttia. Meripihkasta piti löytää hyttynen.

Kivinäyttelyssä riitti kävijöitä ja mikroskoopin ääressä etenkin nuorta väkeä. Geologi Satu Hietala oli tyytyväinen näyttelyn saamaan vastaanottoon.

Hietala kertoi, että kivinäyttelyyn tuotiin hyviä kivinäytteitä tunnistettaviksi: löydöt olivat hyviä ja kivet mielenkiintoisia.

– Huomaa, että ihmiset kiinnittävät luonnossa liikkuessaan enemmän huomiota kiviin ja siihen, miten ne ovat syntyneet. Monesti se ei ole tärkeää, että onko kivi arvokas – vaan se, miten kivi on syntynyt ja että millainen geologinen tarina on taustalla.

– Muutaman kiven kohdalla olen tänään saanut kertoa, että kivi on syntynyt muinaisen tulivuoritoiminnan yhteydessä. Vaikka meillä ei ole enää tulivuorien hienoja rakenteita enää jäljellä, mutta meillä on kivilajit jäljellä, jotka ovat syntyneet tulivuoritoiminnassa. Tällaisia kiviä voi löytää tältä alueelta.

Virpi Poikelin

Edellinen artikkeliNäkötorni nousee talkoovoimin
Seuraava artikkeliLaasalan Metsästysseura päätti kiintiöistä