-2.7 C
Alajärvi
lauantai 25.3.2023
spot_img
spot_img

Näkötorni nousee talkoovoimin

Vimpeliläinen Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura on saanut hyvään vauhtiin toisen ison hankkeensa. Osin Lakeaharjun kuntoporrashankkeen kanssa päällekkäin toteutettu näkötornihanke on edennyt vaiheeseen, jossa tornia tehdään sivu kerrallaan. Toinen sivu on valmiina ja toisen kokoaminen alkaa maanantaina. Hanke kuuluu alueen matkailun kärkihankkeisiin.

 

Näkötornia kootaan yksi sivu kerrallaan. Alla näkyvät myös ristituet.

 

Kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela kerto tornin valmistumisajankohdan ratkeavan parin viikon päästä. Mikäli näkötornin rungon valmistuminen etenee sujuvasti, torni saadaan syksyn aikana pystyyn. Muussa tapauksessa näkötorni on valmis ensi keväänä.

 

Aisaparin rahoittaman näkötornin kustannusarvio on 75 000 euroa. Materiaalien osuus on 37 000 ja talkootyön osuus 37 000 euroa. Heikki Salmela arvioi, että talkootyötunteja kertyy yli 2 000. Näkötornin perustuksia oli tekemässä 5–6 hengen porukka ja runkoa on ollut rakentamassa 5–10 henkilöä kerrallaan.

– Porukka on vaihtunut hyvin vähän kuntoporrastalkoissa mukana olleista. Näkötornitalkoissa on mukana muutama tosi innostunut talkoolainen.

 

Ennen varsinaisen näkötornin rakentamisen aloittamista Lakeaharjun huipulle rakennettiin pysäköintialue. – Ajattelimme, että jos on hyvät näköalat ja hyvä näkötorni, täytyy olla myös hyvä pysäköintialue, kertoo Salmela.

 

Näkötornin perustusten montut kaivettiin samaan aikaan kuntoportaiden rakentamisen kanssa. Perustuksia on tehty pienellä porukalla kesän edetessä. Perustukset valettiin heinäkuun loppupuolella.

 

Haasteena oli saada perustusten muottien ylätaso samaan linjaan – samoin ristimitta samaksi, sekä tartuntojen etäisyydet toisistaan.

 

Haasteita luvassa

 

Näkötornin pylvään rakentaminen on sujunut Heikki Salmelan mukaan tähän asti mukavasti, mutta itse pystytyksen toteuttamistapa on vielä avoin.

– Iso autonosturi tarvitsee ison ja tasaisen alueen, jotta nosturin tukijalat voidaan asettaa maahan. Lakeaharjun huipulla ei tällaista tasaista aluetta ole. Toinen ratkaisematon asia on, miten saamme tornin haalattua pysäköintipaikalta perustusten luokse.

 

Lakeaharjulle rakennettava näkötorni on alaosastaan kuusi metriä leveä. Ylöspäin kapeneva tornin ylimmän tasanteen leveys on 3,2 metriä. Näkötornin kokonaiskorkeus on 16 metriä. Ylätasanne on noin 13,8 metrin korkeudella.

 

Näkötornin rakentamiseen kuuluu monta työvaihetta. Aarne Lehtisalo ja Atro Anttila tekemässä ristituen pulttien kiinnitysreikiä.

Sekä kuntoportaiden että näkötorin rakentaminen on tuonut buustia Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran toimintaan. Heikki Salmela kertoo, että osa yhdistyksen väestä oli alussa kauhuissaan siitä, että miten tässä käy.

– Kovasti on rinta koholla, että on tässä jotakin tehty. Aloittamisen kynnys on kaikessa iso. Kun asiat saa liikkeelle, ne sujuvat. Yksi tekijä näiden hankkeiden toteuttamiselle oli, ettei kyläseuramme ollut koskaan hakenut avustusta Aisaparilta.

 

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät