Kuiva heinäkuu heikensi satonäkymiä

Mainos[adrotate banner="3"]

Mennyt heinäkuu oli varsin viileä, mutta myös hellepäivistä saatiin nauttia useampana päivänä. Heinäkuu oli myös varsin kuiva, mikä vaikutti alueemme satopontentiaaliin heikentävästi.

Lämpösummaa Ylistarossa on kertynyt 17.8 mennessä 992 astetta. Normaali lämpösummamäärä on 936 astetta. Kasvukausi on ollut keskimääräistä lämpimämpi.

MAINOS

Sadetta Ylistarossa on tullut elokuussa 17.8 mennessä 25,6 millimetriä. Normaalisti elokuussa sataa 67 millimetriä.

Halla vieraili Etelä-Pohjanmaalla useissa paikoissa ja aiheutti pahoja vaurioita perunalle muun muassa Suupohjan alueella.

Elokuu on alkanut viileänä ja sateita on saatu jonkin verran. Viime viikon aikana on päästy aloittamaan viljojen puintia.

Viljat ja rypsi

Viljakasvustot ovat tänä vuonna kohtalaisia. Kesän kuivuus on verottanut kevätviljojen satopotentiaalia, mutta jos puintiolosuhteet ovat hyvät, niin määrällisesti ja laadullisesti kohtalaiseen satoon on mahdollisuuksia.

Syysviljat ovat pääosin hyviä. Ruis-, ja syysvehnäkasvustot ovat hyviä ja rukiin puinnit alkavat tämän viikon aikana. Tämän päivän sateet voivat vielä aiheuttaa lakoa kasvustoissa.

Nyt toivotaan poutaa, jotta puinneissa päästään toden teolla vauhtiin. Ensimmäisenä on puitu kuminaa ja myös ohraa, kauraa ja ruista on puitu. Puinnit ovat kuitenkin vasta alussa. Öljykasvit ovat kärsineet tämän vuoden aikana monista ongelmista.

Hidas matkaan lähtö keväällä johtuen kevään viileydestä ja tuholaispaine ovat olleet suurena riesana öljykasveille. On selvää, että sato tulee jäämään keskimääräistä heikommaksi tänä vuonna.

Nurmet

Nurmissa on ollut paljon laadullista ja määrällistä tilakohtaista vaihtelua 2. sadon osalta. Maan hyvä kasvukunto, sateiden osuminen ja hyvä multavuus ovat edesauttaneet sadon muodostuksessa.

Määrällisesti toinen sato jäi tyydyttäväksi tai tätä heikommaksi kuivuudesta johtuen. Osa tiloista tulee tekemään vielä kolmannen sadon täydentääkseen rehuvarastojaan.

Kolmatta satoa yritettäessä, lannoitus pitää suorittaa.

Peruna

Perunakasvustoja on kurittanut kuivuus ja harvinaisen aikaisin tullut halla. Hallatuhoja on useimmilla perunapelloilla, eniten kuivilla alueilla.

Paikoin kaikki perunan varret ovat kuolleet. Eniten hallasta on kärsitty Suupohjan alueella. Muualla maakunnassa hallan vaurioita on vähemmän, mutta paikkakohtaiset erot ovat suuria. Osa kasvustosta on alkanut tehdä uutta lehteä, mutta se ei enää auta satoa.

Maakunnan sato jää arviolta 20-30 prosenttia pitkän ajan keskiarvoa heikommaksi. Sekä mukulaluku että – koko ovat pienempiä. Laatu on ollut toistaiseksi hyvä.

Viime päivien sateet voivat vielä korjata tilannetta sellaisissa hallalta säästyneissä kasvustoissa, missä ei ole käytetty aikaisia lajikkeita.

Ruttoruiskutuksia on tehty normaalia vähemmän kuivan sään vuoksi, mutta nyt tilanne on muuttunut ja riittävän suojan ylläpitäminen on tärkeää.

MAINOS
Edellinen artikkeliLaVen yleisurheilijoille nuorten SM-kisoista menestystä
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan suuntana yhteinen sote-uudistus