11.5 C
Alajärvi
torstai 28.9.2023
spot_img
MAINOS
Alajärven Optiikan syyshulinat-mainos

Vimpeli mukaan vapaaehtoisen sote-uudistuksen valmisteluun

Kesän kokoustauoltaan palannut Vimpelin kunnanvaltuusto päätti syyskauden ensimmäisessä kokouksessaan maanantaina, että Vimpeli osallistuu vapaaehtoisen maakunnallisen sote-uudistuksen valmisteluun. Valmisteluja tehdään kuntavetoisesti. Vapaaehtoisen sote-mallin valmistelupaketin on tarkoitus olla valmis ensi tammikuussa. Sote-maakuntayhtymän osaksi tulisivat suunnitelmien mukaan perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sosiaalitoimi ja pelastuslaitos.

Kunnanjohtaja Sami Gustafsson sanoo kuntien olevan sote-tyhjiössä. Hän odottaisi eduskunnan puolesta lain suomaa ohjausta asiassa. Niin kauan kuin sitä ei ole, lähdetään valmistelua viemään eteenpäin. Tammikuussa kunnat saisivat enemmän faktoja kulukustannuksista ja organisaation rakenteesta.
– Tammikuun aikana voidaan tehdä päätös, että lähdetäänkö mukaan uuteen maakunnalliseen sote-malliin. Tarkoituksena on hakea lisää hartioita varsinkin nykyiselle erikoissairaanhoidolle, joka on Vimpelin kohdalla kasvanut luvuiltaan lähestulkoon 14 prosenttia viime vuodesta. Nykyisellä mallilla kuntatalouden suunnittelu on erittäin hankalaa.

Iso urakka

MAINOS

Vimpelin valtuustoryhmät olivat ryhmäpuheenvuoroissaan myönteisellä kannalla Vimpelin osallistumisesta vapaaehtoisen maakunnalliseen sote-uudistukseen. Keskustan Anne Niemen mielestä maakunnallisen sote-uudistuksen valmisteleminen ilman erikoissairaanhoidon mukanaoloa on aika torso.
– On aika erikoista, että valmistelua lähdetään puhtaasti valmistelemaan kokonaisuutta ilman erikoissairaanhoidon edustusta. Toivon, että asia lähtee jossakin vaiheessa muuttumaan.

Haloo Vimpelin Martti Lassila totesi, että etukäteislaskelmien mukaan Vimpelin kunnan kustannukset saattaisivat nousta jopa miljoonalla. Lassila muistutti o erikoissairaanhoidon kustannusten heitelleen viime vuosina. Hän peräänkuulutti raakaa yhteistyötä etenkin maakunnan reunakuntien kanssa, jotta saadaan kuntiin jäämään jotakin.
– Maakunta vie meiltä kaiken, jos emme itse pidä puoliamme.

Harri Hänninen (kesk) totesi, että käynnistyessään vuonna 2021 maakunta-sote tietäisi Vimpelille vajaata 12 miljoonan euron kustannusjakaumaa, koko maakunnan kustannusten ollessa arvioiden mukaan 800 miljoonaa. Näistä luvuista Vimpelissä tulisi lähteä hänen mukaansa liikkeelle. Luvut täsmentyvät myöhemmässä vaiheessa.

Valtuusto myönsi eron Haloo Vimpelin Matti Latvalalle sivistystoimen tilaajalautakunnan jäsenyydestä. Hänen tilalleen nousee Veijo Jukkala, josta tulee myös lautakunnan varapuheenjohtaja.

Muut asiat -pykälässä keskusteltiin rankkasateiden aikaan yhteiskoululla ja Aapiskujan koulun asuintiloissa sattuneista vesivahingoista, Metsätarhan päiväkodin Avopalvelukeskus Toimelaan rakentuvista väistötiloista, Lakaniemen ja Rantakylän entisten koulukiinteistöjen kuntokartoituksista, kunnan omistamien kiinteistöjen huoltokirjoista ja tulevasta kiinteistöstrategiasta.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät