Liikkumisreseptit käyttöön Alajärvellä – lääke lunastetaan apteekista!

125
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä tartutaan nyt tosissaan härkää sarvista kiinni ja yritetään ohjata kaikki meidät, joiden vaivoihin liikunnasta olisi apua, ottamaan päivittäinen liikunta-annoksemme vaikka sitten reseptillä määrättynä!

Homma toimii niin, että lääkäri kirjoittaa liikuntaan reseptin ja sen kanssa suunnataan apteekkiin hankkimaan juuri se itselle räätälöity liikuntapaketti.

MAINOS

Sitten ei enää tarvitsekaan muuta, kuin ottaa lääkkeensä säännöllisesti!

Terveyttä yhteistyöllä!

Toiminnan taustalla on jo päättynyt Vesote -hanke, jonka jäljiltä työ elintapa-asioiden kehittämisessä kuitenkin jatkuu maakunnallisena elintapaohjausverkoston tapaamisilla sekä paikallisten toimijoiden yhteistyöllä.

Alajärvellä tässä yhteistyössä toimii Järvi-Pohjanmaan perusturva, kaupungin liikuntapalvelut, Järvi-pohjanmaan kansalaisopisto sekä Alajärven apteekki.

Tämä paikallinen yhteistyöryhmä on kehitellyt liikkumisreseptin tueksi liikkumisapteekkia. Lääkäreistä vahvana tekijänä hankkeessa on mukana Ahti Honkola, joka on tuonut liikkumisreseptiä valtakunnallisestikin esille jo vuosikymmenien ajan.

Nyt kuitenkin Alajärvellä on otettu reseptin kanssa askel eteenpäin. Kaupungin liikuntapalvelujen vs. vastaava ohjaaja Kirsti Kivelä kertoo, että nyt lääkärit ja osa hoitajista kirjoittavat liikkumisreseptejä niille asiakkaille, joiden vaivaan katsovat liikunnasta olevan hyötyä osana hoitoketjua.

Samalla vastaanoton yhteydessä poissuljetaan esteet liikkumiselle ja asiakas ohjataan reseptinsä kanssa apteekkiin.

Apteekkiin Alajärvellä on jo nyt sovittuna kaksi liikuntareseptipäivää, joista ensimmäinen on 2.10. kello 9-17.30 ja toinen 6.11. kello 9-17.30. Jatkossa päivä onn noin kerran kuukaudessa.

Apteekissa pääsee tuolloin reseptillä juttelemaan rauhassa liikuntapalveluiden Merja Korpelan ja kansalaisopiston Titta Väänäsen kanssa, jotka ottavat asiakkaan vastaan.

Vastaanotolla aluksi keskustellaan tilanteesta ja keskustelun sekä reseptin perusteella Merja suunnittelee asiakkaalle liikuntaohjelman tai Titta ohjaa hänet esimerkiksi kansalaisopiston, eri yhdistysten tai yritysten liikuntaryhmien pariin. Myös aivan uusia pienryhmiä voidaan tarvittaessa käynnistää.

Apteekki on Alajärvellä hankkeessa mukana, koska on haettu mahdollisimman matalan kynnyksen paikkaa mihin reseptinsä kanssa tulla.

Maria-Leena Ahola-Olli apteekista kertoo, että asia on myös apteekin toimenkuvaan luonteva jatko, koska apteekin tehtäviin kuuluu muutenkin kertoa asiakkaille terveellisistä elämäntavoista.

Niin apteekilla kuin muidenkin toimijoiden taholta odotetaan nyt mielenkiinnolla, miten hyvin liikkumisreseptin lääkäristä, hoitajilta tai työterveydestä saaneet tarttuvat haasteeseen ja tulevat saamaan yksilöllistä terveysvalmennusta.

Yhtenä painopisteenä hankkeessa ovat kansantautimme ja Ahti Honkola sekä Merja Korpela ovat kehitelleet pilottiryhmäajatuksella diabeetikoille hiit -tyyppistä kuntosaliharjoittelua. Tähän kerätään kakkostyypin diabeetikkoja sekä riskiryhmiin kuuluvia.

Mukaan haluavat voivat itse ilmoittautua diabeteshoitaja Leea Lapinkorvelle ja sopivat henkilöt ilmoittautuneista valitaan ryhmään.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa