Kontulan Hassan innosti nuoria yrittämään!

Alajärven yläkoulu ja Lappajärven lukio saivat maanantaina vieraakseen isokokoisen, tummaihoisen, somalialaistaustaisen muslimin.

Kohtaaminen ei tainnut pelottaa ketään, sillä tämä Kontulan Hassan hymyili, räppäsi vähän välillä, jutteli positiivisesti ja innosti nuoria yrittämään!

MAINOS

Tubettaja Hassan Maikal saapui kouluille Etelä-Pohjanmaan nuorten yrittäjien ideoiman yrittäjyyskasvatuskiertueen tuomana. Alajärven Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Kujala kertoo, että Hassan vieraili maakunnassa kaikkiaan kuudella paikkakunnalla.

– Etelä-Pohjanmaan nuorten yrittäjien verkostoryhmä ideoi tämän kiertueen ja voitti ideallaan valtakunnallisen palkinnon, Kujala kertoo ja sanoo, että kaikista nuorista ei tule yrittäjiä, mutta kaikki tarvitsevat yrittäjämäistä asennetta. Sitä tarvitaan entistä enemmän myös työntekijäpuolella.

Kiertueella Hassan puhuikin nuorille omaa tarinaansa ja loi ympärilleen positiivista elämänasennetta.

– Elämäni muuttui 14 -vuotiaana, kun muutimme Tampereelta Helsingin Kontulaan yksinhuoltaja-äidin ja pikkusisaren kanssa. Kontula tunnetaan aika pahamaineisena lähiönä, mutta minulle se on koti, oma maailma jossa voin olla oma itseni.

Hassan kertoi vaiheistaan, miten hän uskalsi kokeilla jotain uutta. Kontulan nuorisotalolla ohjaaja huomasi tämän ja kaupungilta Hassan sai rahoitusta studioon jossa tehdä musiikkiaan ja vaikuttaa näin omaan yhteisöönsä.- Opettelin Youtubesta miten musiikkia tehdään ja miksataan!

Hassan otti haasteita vastaan ja eräänä päivänä häntä kysyttiin, haluaako hän juontaa erään tapahtuman nuorisotalolla. Hän suostui ja vähän myöhemmin sai tietää, että tilaisuuteen tulisi myös presidentti Niinistö! Hullummaksi juttu meni, kun vähän ennen tilaisuutta Hassanin haluttiinkin räppäävän. – Vedin ensimmäisen räppikeikkani presidentti Niinistölle!

– Jos uskaltaa tarttua uusiin mahdollisuuksiin, pääsee mukaan ihan uusiin juttuihin.

Hassan kertoi kulttuuristaan, jossa pidetään vain lääkäreitä, asianajajia ja muita pitkälle opiskelleita elämässään onnistuneina. – Jossain vaiheessa joku tulee sanomaan, että ei tuolla sun harrastuksella pysty elämään, hän vinkkari nuorille jotka kertoivat harrastavansa mm. jääkiekkoa, ratsastusta ja piirtämistä, mutta Hassan kannusti yrittämään ja tulemaan tarpeeksi hyväksi.

– Elämässä voi olla tilanne, että on tehtävä duunii jotta voi elää, tehdä sitä vaikkei tykkää, säästää rahaa jolla ostaa omaa aikaa. Olisi kuitenkin parempi epäonnistua tehdessään jotain jota rakastaa kuin tehdessään jotain, jota ei rakasta.

Hassan puhui myös epäonnistumisen pelosta muistuttaen, että jos ihminen toteuttaa itseään eikä pelkää, hän voi myös päästä tosi pitkälle.

Hassan itse on mm. kutsuttu tapaamaan Barak Obamaa Berliiniin yhdessä muiden, omaan yhteisöönsä vaikuttavien nuorten kanssa.. – Paikalla oli monia eurooppalaisia vaikuttajia ja minä ihmettelin, miksi olen siellä.

– Mutta just sinä pystyt tekemään samalla tavalla. Pystyt vaikuttamaan asioihin omalla alueellasi. Tarvitset vain halua ja rohkeutta vaikuttaa. Kun huomaa että jokin ei ole hyvin, pitää asialle voi tehdä?

Hassan kannusti nuoria miettimään asioita jotka ei heidän omassa ympäristössään ole hyvin ja miettiä, mitä he voivat sille tehdä. Kun homma korjataan, juttu otetaan videolle vaikka ihan tavallisella kännykällä. Hassan näytti hyviä vinkkejä kuvaamiseen.

– Olisi siistiä kuulla jälkikäteen, että te olette vaikuttaneet omassa yhteisössänne!

Luoma-aholta ja Kivitipusta ohjelmaa

Kouluvierailujen lisäksi Hassan tutustui Lappajärvellä ja Alajärvellä kohteisiin, joista hän kuvasi materiaalia omiin kanaviinsa.

Lappajärvellä vierailtiin Kivitipussa yrittäjien puheenjohtaja Inka Herralan johdolla ja Alajärvellä tutustuttiin Kirsi Kujalan johdolla Luoma-ahon kylään.

Luoma-aholla Hassanille esiteltiin tätä varsin poikkeuksellista ja aktiivista kylää paitsi kyläyhdistyksen, myös kylällä asuvien nuorten kautta.

– Halusimme lähettää kuvan siitä, että maaseudulla voi elää hyvää elämää, Kujala toteaa.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Exit mobile version